Обещават решение по отнемането на лицензи на ЕРП-тата до дни*

Добрев иска разрешение за публикуване на договорите
Обновена: 17 фев 2013 19:20 | 17 фев 2013 19:10,
1396
Обещават решение по отнемането на лицензи на ЕРП-тата до дни*
Делян Добрев. Снимка: Bulphoto

В следващите дни ще се вземе окончателно решение дали има основание за отнемане на лицензи на електроразпределителни дружества. Това заяви на извънредна пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Фокус.

Проведохме поредното заседание при премиера и набелязахме мерки, каза Добрев. ДКЕВР се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция и днес са заседавали с изслушване на Теменужка Петкова за това какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основани за отнемане на лицензи. На базата на този доклад, те са започнали преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лицензия на ЧЕЗ, посочи той.

Окончателно решение комисията ще вземе в следващите няколко дни, подчерта министърът.

„Протестиращите поискаха разсекретяване на договорите. Винаги сме били за пълна прозрачност. Затова ще намерим начин и предвид особено високия обществен интерес би трябвало да ни се позволи да ги разсекретим съгласно Закона за достъп до информацията. Ще бъде направено всичко възможно договорите с трите ЕРП и на „Мариците” да бъдат публикувани”, обеща Добрев.

Електроразпределителните дружества няма да могат да прекъсват електричеството заради неплатени сметки на гражданите, ако са подали жалба, твърди той. "Ще задължим трите ЕРП да не прекъсват снабдяването с енергия за всички български граждани, които са подали жалба, до момента, в който се установи колко е резонна или не жалбата. Когато е доказано, че е потребена реална енергия, ЕРП трябва да предоставят 3-месечен срок, в който сметките да бъдат платени, без оскъпяване", обясни министърът.

Според него е необходимо съкращаване на разходите в държавната енергетика с цел оптимизиране на крайната цена, либерализация на пазара и инвестиции само в ефективност.

В най-спешен порядък още утре ще започнат промени в редица закони, касаещи по-добър контрол върху цялата верига от дружества в енергетиката, които участват във формирането на крайните цени, обеща той.

Този контрол ще бъде осъществяван от Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, ДКЕВР и Комисията за зашита на потребителите ежегодно. В момента такъв контрол се извършва само от ДКЕВР, и то веднъж на 4 - 5 години, а трябва да има ежегоден контрол и не всички държавни проверки да се втурват в проверки, когато хората излязат на улиците, а тези дружества да бъдат проверявани ежегодно, смята Добрев.

Агенцията за държавна финансова инспекция е публикувала доклад за всички констатации за нарушенията, който е публикуван в интернет. Основна констатация е, че съществуват SLA – договори между свързани лица в групите на електроразпределителните дружества, посочи той.

83% от външните услуги плюс 92% от доставките са сключвани по този начин, без да бъдат провеждани конкурсни процедури по реда на Закона за обществените поръчки. Това не е нарушение на Закона за обществените поръчки, защото там има текст, който им позволява да правят точно това. Това ще бъде и другата спешна промяна, която ще мине в Народното събрание тази седмица – да се премахне възможността да бъдат сключвани такива договори не само от ЕРП-та, но и от който и да е в България, категоричен бе министърът.

*Актуализирано към 19,20 часа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно е как са ги изгонили в Албания и защо?Някой ако знае да пише.
0
 
1
 
! Отговори
УВОЛНЕНИ преди 11 години
След извършена проверка по подаден сигнал и с оглед категоричното становище на представителите на мажоритарния акционер на ЧЕЗ Разпределение България АД бяха констатирани нарушения в дирекция Експлоатация и поддържане. Ръководството на компанията взе решение и считано от 04.12.2012 г. освободи:Г-н Андрей Живков, ръководител на направление Столично в дирекция Експлоатация и поддържане, и Красимир Биджов, ръководител на звено РЗ Витоша 3 в същата дирекция.
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Теменюшка Петкова застаряла пудра прави държавен финансов контрол? Добре я показаха по телевизията, та съвсем ни падна доверието в кадровата политика на Б.Б. Откъде ги намира тия женки. Това последното от сто километра крещи какво му е природното предназначение, той я назначил за национален държавен ФИНАНСОВ ИНСПЕКТОР. Злобно, непрофесионално, вманячено женче,покорителка на мъжки сърца и то сигурно подбрано от сергия на *** (Женския) пазар. Дали е завършила поне икономически техникум?
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сидеров и Сергейчо да стоят настрани и да не си пишат чужди активи,че ще хапнат дръвцето както са се разлютили хората. Много е готино така да си седиш на топло в парламента години наред,да работиш " връткане на далавери и обещания" и изведнъж повеждаш народа към светли бъднини и към нова власт. Няма да стане!!!!
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От вашите обещания ми порасна брада до кръста. Махайте се! Вие сте съучастници в ограбването на българите и България!!! Не е възможно без знанието и участието на властта да стават такива потресаващи беззакония и кражби и то на такова ниво! А ако не сте знаели, престъпление е такива безотговорни и некомпетентни хора като вас да управляват държава.
0
 
4
 
! Отговори
баба хокеистка преди 11 години
Г-н Добрев външният Ви колега се пече на по-голям огън!Една дружинка се опитва да ни превърне в онази шапка на върха на щика за примамка на куршумите -нещо изпитано от 1-вата Световна война!Не съм запалянко във военните упражнения но англичаните и компания здраво се старает но за наша сметка!Спретнаха ни атентат направиха ни страна *** и като такава как ще се репчим на Хизбула-те поне са грамот а българските *** сега в зряла възраст се учат да се подписват!Как ще ги плюем другите като те
0
 
9
 
! Отговори
Кой е дал зелника? преди 11 години
Публикувайте имената на всички, които ги доведоха, подписаха договорите и през годините създаваха комфорт за тези дружества. Хайде, смело, защото нищо не остава скрито! Първи ще се разприказват тези, които са получили по-малко от очакваните облаги.
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Времето ви изтича, действайте!
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никакви обещания повече! Чакаме решения. Достатъчно са нарушенията, които направиха за годините, в които властите ги оставиха да мародерстват! Или ги гонете, или вие си вървете!
0
 
0
 
! Отговори
Прав си преди 11 години
До Анонимен+100000000000000000000000000000000000000000000И същия този Бай *** сега ще избере същите тези хора ....Е това ако не е парадокс?
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
къде му е оставката на тоя
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен1343 Тотьо да не ги дава от джоба си?Докото всички искат да работят в нематериалната сфера така ще бъде!Трябва материално производство!А не *** и пульо завършил някакво висше образование и айде дайте ми 2000лв. заплата!
3
 
16
 
! Отговори
Матр,иал преди 11 години
Първо създай семейство, после отгледай дете , построй дом и посади дръвче , и чак тогава се пробвай да управляваш икономика. ДЕЧКО ! Пълна и очевадна кадрова импотентност ! Само с милиционери не става !
5
 
9
 
! Отговори
чао ГЕРБ-ДС преди 11 години
Този кьосето, с младежките гнойни пъпки, къде се е напънал да дава обяснения. Да си гледа дипломата по изкуства и да ходи на топло в Централния затвор, там го чака електората на ГЕРБ - *** здравеняци, зажадняли за нежност и любов.
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХААА защо ли си мисля,че ви е късно вече.А и никой не ви вярва.Вървете си ОСТАВКА
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обещават решение по отнемането на лицензи на ЕРП-тата до дни*НАРОДА ОЧАКВА ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ!!!!!!!!!!!!НЯМА ВРЕМЕ!!!!!!!!!!!!
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има две неща,които трябва да се направят бързо- забрана на етническата партия ДПС,която според нашата конституция е извън закона,независимо от купените 4-5 българчета продажници в нея за прах в очите. Другото е закон за лустрацията.Той ще измете всички бивши и настоящи ***, ченгета, мутри, милиционери ,доносници и агенти от властта и от обществени постове.После здрав държавен и граждански контрол над концесиите, които ни смучат кръвта заедно с политическата класа.
3
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ПРЕБИЙ ПОЛИЦИЯТА ДА ТЕ СЛУШАТ ПОЛИТИЦИТЕ И ДА СА ТИ ВЕРНИ ВОЕНИТЕ...АИДЕ ВОЕННИТЕ...С ДВЕ НЪТА...!....АДИОС ГЕРИЛЯС...!
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦАЦАРОВ ВРЕМЕ Е ДА ГИ ПОЧВАШПОЧНИ ПЪРВО ОТ Р ОВЧИЯ И ЧОРАПА ЩЕ СЕ РАЗПЛЕТЕЗАБЕЛЯЗАЛ СЪМ ЧЕ РУМЕН ОВЧАРОВ КАТО ГО ХВАНАТ НАТЯСНО ПОЧВА ДА ГИ ИЗДАВА НЕГОВИТЕ ДРУГАРИ СЪПАРТИЙЦИТАКА НАПРАВИ С ДАМБОВЦИТЕ В КРЕМИКОВЦИПОСЛЕ КАЗА ЧЕ ПЪРВАНОВ КАТО ФОКУСНИК Е ИЗМЪКНАЛ ОТ РЪКАВА СИ СТАНИШЕВ
1
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ЦОН КЕРИ КАЗАЛ НА БАЦЕ БЕЗ ПРЕВОД:...ЖУС АУТ...!/САМО ЗА НАПРЕДНАЛИ...!/