Хиляди чакаха на опашка да видят Самарското знаме

То е изложено в Националния военноисторически музей
3 мар 2013 15:58, Елка Василева
23
Хиляди чакаха на опашка да видят Самарското знаме
Самарското знаме. Снимка: Национален военноисторически музей

Хиляди вече успяха да видят оригинала на Самарското знаме, изложено само днес, на 3 март, в чест на 135-ата годишнина от Освобождението на България в Националния военноисторически музей в София.

Посетителите продължават да се увеличават, водени от желанието си да отдадат почит на една от най-големите български светини – оригинала на Самарското знаме. Малки и големи са изпълнили двора на музея, чакайки да се докоснат до частица от славната ни история.

Музеят ще работи до 19 часа, входът е свободен, съобщиха от институцията.

„Нека това знаме премине от край до край по цялата българска земя, нека изтрият с него скръбните си очи нашите майки, жени и дъщери.” – с тези думи старият войвода Цеко Петков забива последния златен гвоздей в дръжката на Самарското знаме на 18 май 1877 г. в гр. Плоещ пред строените редици на Българското опълчение и руските полкове.

При Стара Загора знамето получава бойното си кръщение и под диплите му загиват шестима знаменосци. Великата закрила на Иверската Св.Богородица и на светите братя Кирил и Методий, изрисувани върху знамето, бди над опълченците при отбраната на Шипченския проход и при превземането на Шейновския укрепен лагер на Вейсел паша (9 януари 1878 г.).

След създаването на Българската земска войска след Освобождението светинята е поверена на 3-та Радомирска пеша дружина. През 1880 г. знамето е наградено с І степен на новоучреденото и най-популярно отличие – ордена „За храброст”, и е едно от двете знамена, носители на високата награда в цялата ни история. С връчването на новите бойните знамена на армията (30 август 1881 г.) Самарското знаме отива в двореца, откъдето през 1946 г. постъпва в Националния военноисторически музей. Пренесло през вековете спомена за героизма на предците ни, днес то ни дава повод да бъдем горди със славната си история.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Самарското знаме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Нека се опитаме да осмислим какво значи за нас, сегашните, това знаме! Вечна слава на тези, които го развяха и достойно умряха под него! Ето това са били истинските българи. Поклон пред тези женици, които го извезаха и пред тези сурови мъже, които го връчиха на братята си, за да проливат заедно кръвта си!
15
0
 
6
 
! Отговори
ами преди 11 години
До Април 1877 БРАВО!!!
14
0
 
6
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Вълчан изпраща в Кишинев,дядо Цеко воивода,наи стария и заслужил комита.дарено е злато за везането на знамето и когато се строяват полковете и свещенниците отслужват панахида,дядо Цеко,кове знамето с 5 златни пирона и казва,Да премине по цялата Българска земя....да изтрият вдовиците сълзите си....да се възцари мир и благоденствие.....Много още може да се каже,но до тук.
13
1
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Гнусно е,подло и под всякакво достоинство,да се спори за храбростта и доблестта на Руската армия през воината.Трябва да кажа,че ние като генетично обременени личности,никога няма да разберем един народ,....Които на воина отива с песен,а като се жени,плаче.
12
17
 
4
 
! Отговори
САМАРСКОТО ЗНАМЕ ... преди 11 години
...НОСИЛИ СА ГО САМО 1000-2000-четници ПО ВРЕМЕ НА РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА !ОСТАНАЛИТЕ 5-млн. БЪЛГАРИ СА СИ СТОЯЛИ У ДОМА СИ!ЕГАТИ , "СВОБОДАТА "---ПОДНЕСЕНА НА ТЕПСИЯ , БЕЗ НЯКОЙ ДА Я Е ИСКАЛ!"КОЙТО ВИ ОСВОБОДИ---ТОЙ ЩЕ ВИ ПОРОБИ ОТНОВО" /В.Левски/РУСИЯ ---ОТНОВО ДИРИЖИРА ВЪТРЕШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ!ЕТО ВИ "СВОБОДА"----ПО РУСКИ !МИЗЕРИЯ И ТЪПОТИЯ ДО ШИЯ!!!
11
2
 
3
 
! Отговори
дедо преди 11 години
До политологАко имах право щях да нащракам барем 5000 плюса и от нашите на село!
10
0
 
15
 
! Отговори
аз преди 11 години
Три часа чаках да зърна знамето, но си заслужаваше всяка секунда.
9
0
 
10
 
! Отговори
някакъв българин преди 11 години
Благодаря на жителите на град Самара за този важен символ на тяхната съпричастност към нашата национална кауза!...И сега се питам-имаме ли национална кауза? Ако имаме-в какво се състои тя?....А иначе ми е писнало от глупави "политолози",обслужващи идеята "Разделяй-и влдей". Просто трябва да накажем (без оглед на политически цвят) всички ,които са продавали българският национален интерес!...Останалото са просто емоции...
8
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
интересно, но никой не говори, че гр Самара се намира на територията на бившата Волжка България, т. е там в онова време, въпреки усилията на Русия е имало хора с българско самосъзнание. Излиза, ча българи са помогнали на българи.
7
3
 
5
 
! Отговори
До 11 полиглот преди 11 години
Пич, ти си друсал! Хората го вярват, не за друго, а защото са ГЛАДНИ, ГОЛИ И БОСИ! Ако мислиш, че е подготвена бедността от някой... кажи си координатите да те лупна с нещо по празната кифона, барем видиш истинското положение!
6
0
 
20
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
В ГРАД САМАРА Е ОСВЕТЕНО ЗНАМЕТО.....ТОВА Е РЕЛИКВА ПРЕД КОЯТО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА ПАДНАТ НА КОЛЕНЕ....
5
3
 
16
 
! Отговори
Анти-анадола преди 11 години
Ей, туркофил скапан, марш а Анадола! Братски народи...турския народ може да ти е братски само на теб, *** такъв.А Самарското знаме го дайте на президента Расим Плевнеоглу, че не му е ясно какво точно се е случило днес.
4
2
 
15
 
! Отговори
659 преди 11 години
Не плюйте на БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТИНИ!БОГ ЩЕ ВИ НАКАЖЕ!
3
0
 
36
 
! Отговори
фен на хан Крум преди 11 години
Поклон пред Царя Освободител, руските воини, българските опълченци и славното опушено от барута Самарско знаме.
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един от най-отличителните моменти в живота на генерал-лейтенант Гурко обаче е участието му в Руско-турската Освободителна война (1877-1878г.). Назначен е за командир на Предния отряд на руската Дунавска армия, като в състава му влиза и Българското опълчение. Още в началото на войната под негова команда е превзет град Търново, установява контрол над планинските проходи и средната част на Балкана, с помощта на Габровския отряд. Устремено води войниците си срещу османците, като превзема важния Шипченски проход и град Ески Заара(Стара Загора). Действията му предизвикват паника сред турските управ
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поклон,пред всички загинали,за да я има България.Българио ти наша майко свята за теб те умряха. Поклон

Спонсорирани публикации