Хиляди протестират в София, развявайки българското знаме

Участници в протеста се обявиха за промяна на статуквото
Обновена: 3 мар 2013 19:01 | 3 мар 2013 11:50, Елка Василева
1021

Снимка: Булфото

Няколко хиляди души протестират в София. Протестът преминава под знака на патриотичната смиреност, но не и примиреност.

Първаночално протестиращите се събраха на площада между Президентството, Партийния дом и сградата на БНБ.

Протестиращите развяват българското знаме под звуците на химна и народни песни. Те призоваха всички българи да се обединят в деня на националния празник.

Участници в протеста в столицата се обявиха за промяна на статуквото. Най-голямата част от присъстващите бяха на площада пред БНБ и Художествената галерия и се движеха към Руската църква. Периодично се скандира "оставка" и "мафия", чуват се освирквания. Част от хората в протеста скандират "България". Има много национални знамена и портрети на Васил Левски. Има засилено полицейско присъствие.

От микрофона се изказваха различни участници в днешната демонстрация в София. Един от координаторите на протеста се обяви за свобода от монополите и олигарсите, както и от мафиотските схеми. Участници в протеста се изказаха срещу ниските доходи и поискаха - гражданите да имат контрол по време на преброяването на гласовете на изборите. Участници в днешния протест ще поднесат цветя пред паметника на Апостола на свободата. Издигнат е плакат, на който пише "Те продадоха България", поставен на фона на Народното събрание.

Шествието на ВМРО се сля с участниците в протеста. С традиционни български носии, тъпани и гайди ВМРО поведе националистическия лъч към общонационалните протести в София. Над 100 души развяха български трибагреници, символично обърнати на обратно. Множеството протестиращи по жълтите павета посрещна с овации шествието на ВМРО. "На националния празник ние започваме нашия поход срещу властта на прехода. Обръщаме знамената, както се прави по време на война". С тези думи заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки изрази партийната позиция срещу досегашното управление на страната.

Протестиращите в София вече минаха няколко пъти от Президентството до Народното събрание и послед се отправиха към Орлов мост.

Викове „Мафия!” и освиркване заглушиха тържествената смяна на почетния караул на националния празник 3 март в София. Протестиращите в столицата се бяха събрали пред Президентството около 12.00 часа, когато започна церемонията.

Протестиращите вече се разделиха на две групи, като едните са пред Президентството, а останалите отидоха при паметника на Васил Левски, където поднесоха цветя.

Междувременно огромна група протестиращи граждани се присъединява от Народното събрание към тези, които вече са на Орлов мост. Групата се движи откъм Народното събрание и Софийския университет. Движението в района е напълно блокирано. Десетки хиляди софиянци са на Орлов мост и по бул. "Цар Освободител" и бул. "Цариградско шосе". Протестиращите скандират "мафия" и "оставка" и носят българското знаме. Мнозина играят хоро. В района има засилено полицейско присъствие, но протестът преминава мирно.

Палатков лагер ще се организира утре в 11.00 часа пред Президентството, обявиха на Орлов мост участници в днешния национален протест. Палатковият лагер ще остане до изпълнение на трите искания на протестна група „Орлов мост”. Исканията са за свикване на референдум за Велико народно събрание, промяна в изборния кодекс като гражданите да могат да участват в избори със свои представители и мораториум върху изпълнителните дела на банките, заявиха участници в протеста.

На 9 март от 13.00 часа в зала „Арена Армеец” ще се проведе национална протестна конференция. На нея са поканени да присъстват представители на 25-те града в Европа, които подкрепиха днешния национален протест.

Междувременно протестиращите достигнаха до Съдебната палата. Преди това шествието премина покрай Народното събрание, където протестиращите останаха за около 20 минути.

Протестът в столицата официално приключва в 16.00 часа. Координаторите на протеста призоваха хората да се разотидат или да се включат към отбелязването на националния празник 3 март. Част от протестиращите обаче поеха по бул. "Цариградско шосе", друга част все още не се е разотишла от Орлов мост. Групи от протестиращи се движат по уличните платна в посока от центъра към х-л "Плиска" и обратно. Гражданите носят знамена и пеят патриотични песни. Протестът прераства в гражданско неподчинение, тъй като протестиращите отказват да напуснат булеварда на Орлов мост, нито да освободят движението в района. Движението на превозни средства по бул. "Цариградско шосе" е спряно.

По-късно движението през Орлов мост беше възстановено.

 
 

Информацията е актуализирана в 18.05 ч.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1021
Още по темата: протестСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
593
9
 
18
 
! Отговори
Звездния миг на преди 11 години
Това е звездния миг на простака. Да излезе да протестира, да се почувства значим -- зер ще го дадат по телевизията.И за какво да протестира -- да не плаща нищо ако може -- просто като цитаните!После ще се прибере щастлив, ще си пусне чалга и ще гледа след това "Седем часа разлика"А боклучавите ни политици са се *** пред тези *** -- ТОВА БИЛ НАРОДА.Ако това е НАРОДА, то определено сме народ ***
592
4
 
4
 
! Отговори
До 801 преди 11 години
Здравей Странджа,Няма да опонирам на това което пишеш по форумите. Мразиш комуназите и това си е твоя работа. Продължавай да ги мразиш. Можеш обаче да свършиш една добра работа. Ити в "Лоценец" и кажи на Будьони, че той е изгонен от "Дондуков" 1 още на 21 февруари. Предай му, че не бива да преиграва и да търси милост. Всички в държавата са против него, ти сам виждаш. Кажи му също, че никой освен ти, Цв. Ризова, Бареков и Димитър-Кеворк, не иска този *** да се таралянка във властта.
591
0
 
11
 
! Отговори
Мушмул преди 11 години
Като гледам писанията на протестиращите тука много ясно се вижда как няма концепция за какво се борят - едни искат да гонят американци, други да колят, трети да забраняват партии. А какво искат да съградят на мен ясно не ми става. Всички сме недоволни, но как искат да ги подкрепят повече хора, като не става ясно какво целят? И сега естествено, ще хванат да ме обвиняват, че съм крадец, изменник и страхливец. Ако искате повече подкрепа, излезте с точни предложения.
590
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало, протестиращите! Вие знаете ли за каква нова политическа система се борите? Май нещо като "вся власть советов", а не, благодаря. Ако с този ентусиазъм, с който протестирате и работехте, сигурно щяхте да сте по-добре.А може би някои от вас сега заработват, а?
589
0
 
0
 
! Отговори
до 787 преди 11 години
абе не знам да ли се е наспал, видях на няколко места родния трибагреник на днешния ден сложен на простор за пране(не се шегувам). Адски гадно е да видиш такова нещо.
588
0
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До СТРАНДЖАТАСъгласен съм с теб. Лозунгите на протестиращите са за смяна на системата, т.е те са за революция, а аз категорично не съм съгласен . Демокрацията е многообразие на мнения и идеи, а тези посредствени младежи не са наясно с това. Не е измислено по-демократично нещо от изборите.
587
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименЯ КАЖИ КАК СЕ ПЛАЩА НА ХИЛЯДИ ХОРА И КЪДЕ ДА ИДА И АЗ ДА ВЗЕМА ГЕРБЕРСКИ ***
586
8
 
6
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
ГЕРБ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЕДИН ПО ЕДИН ЗА ГЕНОЦИДА БЕДНОСТТА БЕЗРАБОТИЦАТА И КАЛПАВОТО СИ КОРУПЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ
585
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРОТЕСТИТЕ НЕ СА ПОРОДЕНИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ НАРОДА Е БЕДЕН БОЛЕН И БЕЗРАБОТЕН И МУ ПИСНА КОЛКОТО ГЕРБАДЖИИТЕ КОИТО ПИШАТ ТУК МЪЧАТ ДА ГИ УМАЛОВАЖАТ ТОЛКОВА ПО ЖАЛКИ СТАВАТ НЯМА ДА СПРЕМ ДА ЗНАЕТЕ ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ГИ РАЗПОРИМ НЕ МИ ТРЯБВА ВАШИЯ БУДА КОИТО ОСЕН С ПР НЕ СЕ ЗАНИМАВАШЕ С НИЩО ДРУГО ИМА ЕДНА ПАРТИЯ И ТЯ СЕ КАЗВА БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО ДРУГО МИ Е ПРЕЗ..........
584
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАРОДА СЕ НАСПА 23 ГОДИНИ СПА НО...ВЕЧЕ Е ДРУГО
583
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
REVOLUTION BULGARIA REVOLUTION TO THE END
582
1
 
10
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Аз не съм съгласен системата да се сменя с болшевишка революция. От друга страна, така наречените водачи, с редки изключения са слабо интелигентни. Зад тях видях в залата в която се събираха Б.Филипов - лице на енергийната Мафия. А когато Станислав Трифонов похвали някой вече е сигурно, че не става за нищо.
581
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мафиотскамантра е чеадминистрациятатрябва да се намали.Трябва да се започнеот там че трябва държавните разходида се увеличат до 50%от БВП. А доходите са2,5 пъти по-нискиспоредпроизводителността. Значи средната заплататрябва да е 2000 лева.Тоест сега всичкизаплати са 20% от БВПа е нормално те да непадат под 50% от БВП. Когато хората почнатда взимат нормалнитезаплати за това коетопроизвеждат, тогаваработодателите им щеси купят ново ноу-хау и нови машини. Чактогава ще скочи БВП.Бизнесът зависи отджоба на народа. Назапад точно товаправят.
580
4
 
6
 
! Отговори
горд депутат преди 11 години
Ако искате по-добър стандарт на живот, направете си своя партия, спечелете с нея изборите, прокарайте си каквито искате закони, назначете си правителство, което да ги изпълнява и готово. Както е във всички нормални държави. Защо точно аз или г-н Борисов или г-н Станишев трябва да изпълняваме вашите желания и мечти?
579
2
 
10
 
! Отговори
КВО СТАА ,БЕ...ХА,ХА преди 11 години
ЩОМ БОЛНИЯ ВОЛЕН ВИ ВОДИ ...СВЪРШЕНИ СТЕ !!!ЩЕ Я КАРАТЕ В МИЗЕРИЯ И ТЪПОТИЯ --ДО ШИЯ!!!Е...ЩЕ ВИ СМЪКНАТ ТОКА ЗА 2-3 МЕСЕЦА...НО , СЛЕД ИЗБОРИТЕ , ПАК ЩЕ ПЛАЩАТЕ , ТА ЩЕ ВИ ЗАПЕЕ *** "МАРСИЛИЕЗАТА"...ХА,ХА,ХААААААААА...!ХВАЩАМ СЕ НА БАС ...ХА,ХА,ХАААА , АМА ВИ Е СТЕ ВЪШКАРИ ---НЕМАТЕ ПАРИ!
578
3
 
5
 
! Отговори
ОТ ПРОТЕСТА преди 11 години
С днешна дата ХОРАТА СА НА УЛИЦАТА.Остава да ви обесим за назидание на следващите поколения,че ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ КАТО ВАС!МИЛОСТ КЪМ ПОЛИТИЦИ УПРАВЛЯВАЛИ БЪЛГАРИЯ -МЕДИИ КАТО ОЛИ-МУТРЕНСКИЯ САЙТ Dnes.bg-ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА КАКТО И ПИШМАН БИЗНЕСМЕНИ-НИКАКВА!!!СМЪРТ-СМЪРТ-СМЪРТ ЗА ТЯХ!(ЗАТВОР)
577
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма оправия,*** сме и това е!Гледам по новините,те се карат кой организирал протестите,бият се...заливат се с кафета!Само се чудят кой да се докопа до власт да му се не види.
576
2
 
7
 
! Отговори
Подкрепям преди 11 години
До Пророк без дипломаИ продажните медии ако го отнесат ще съм много доволен...Браво за пророчеството хахах
575
1
 
5
 
! Отговори
Ура! преди 11 години
Тезджан Наимова е новата европейска шампионка в зала в сприна на 60 метра с постижение от 7.10 секудни!
574
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо ми се струва, поне от това което се дава по медиите, че тия не са съвсем на ясно какво искат