На 3 март преди 135 години възкръсва България

Честит национален празник на всички българи!
Обновена: 3 мар 2013 07:53 | 3 мар 2013 07:52, Елка Василева
456
На 3 март преди 135 години възкръсва България
Снимка: архив, Булфото

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

С него се слага край на Руско-турската освободителна война.

Договорът е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Площта му е над 170 000 кв. км. Пълномощници от руска страна са граф Игнатиев и Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей.

Чл. 6 -11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибутарно княжество с християнско правителство и своя войска.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия полуостров).

Чл. 7 от договора урежда устройството и управлението. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта.

Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

За съжаление големите европейски сили не допускат съществуването на голяма по територия и население държава на Балканите.

Няколко месеца по-късно през юни 1878 г. на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България – разпокъсана.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
1
 
9
 
! Отговори
Тенкю САЩ преди 11 години
Благодарим ти за свободата да умираме за теб в Ирак, Афганистан, Да ти плащаме скъпия ток, да грабиш златото и газта от земите ни за безплатно, пък отровите като цианидида остават тук Тенкю, че подрепяш явни бандити като ББ и ЦЦ само защото ти играят по *** срещу собствения си народ. О крадливи янки, ***. Днес се вижда кой е приятел на България и кой е проливал кръвта си за истинската ни свобода
346
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко хубаво, но аз защо съм длъжен да се слагам на сегашните руснаци? Те с какво са заслужили?
345
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Кашчей БезсмертнийБягай да лижеш руски ботуши и да не забравиш да цункаш портрета на Сталин. Иначе, 3 деня непоряд!
344
0
 
7
 
! Отговори
Ало властта преди 11 години
да не вземете пак да изкарате "пустинните котки" довечера, че ще си заминете натоварени на тях
343
1
 
7
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Антибългарски и проосмански постове, а Ахмед *** си трае и доволно потрива ръчички.
342
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 170 000 кв. кмПълни глупости. Русия като всяка империя има съвсем други цели от тези, да се прави на самарянин. По пътя използва всички възможности за да придобие повече територия и влияние (тогава).В днешните времена на търговските цивилизации съответно, Русия се стреми към икономическо завладяване. С България успява на 90% !!! % недостижим от никоя друга текуща 'империя' с никоя друга държава.Да благодариш на империя, че те е завладяла икономически е признак дълбоко малоумие.
341
1
 
9
 
! Отговори
Ние помним преди 11 години
как Плевньо миналата година даже не спомена Русия на 3 март. Все едно сякаш България един ден се събудила свободна от само себе си. Тоя *** дали ще посмее да направи и тази година подобна низост. Много е уплашено американското *** да не го свалят и него от власт. Даже американския посланник първи изпрати поздравления, които послушните медии моментално разпространиха като думи господне
340
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледах релортаж от протестите и видях там М,Шамара та тоя *** при една правосъдна работеща система до сега трябваше да е в затвора за поругаване на национални символи а не увил се с знамето на протестите, На всички които се самоопределят като БЪЛГАРИ - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
339
0
 
10
 
! Отговори
170 000 кв. км преди 11 години
Част от населението на българия даже пак остава в границите на Турската империя. Затова когато говорим кои са истинските приятели на България - Това е РУСИЯ, а не Англия, Франция, и Германия
338
0
 
0
 
! Отговори
PD преди 11 години
Do 410:Да. Данъчни служители на империята (някой от тях българи по националност - чорбаджии), които са поемали ангажимент да събират определен данък от дадена област. Каквото надвземат си е било за тях. Естествено когато народа скочи, ги пази местния ага (полиция) или най близкия военен гарнизон (държавата) на империята. Ама не сме измислили топлата вода днес ;-)
337
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименЗащо в много части на днешна Русия има атентати ? Дали не се борят за свобода от руският ботуш ?
336
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако всичко в турската империя, наричана за благозвучност Османска е било цветя и рози, защо само българите са се вдигали на бунт по три пъти на век?!!!! Защо има кули от човешки черепи и планини от кости? А за бунтовете на другите народности и национално освободителните им борби срещу турците да почнем ли да пишем? Няма наглост в историята равна на турската, когато трябва да отричат вината си и векове история!
335
0
 
17
 
! Отговори
Дълбок поклон преди 11 години
към братска РУСИЯ! Вечна памет на всички загинали войни, руси, българи, финландци .. за свободата на България!
334
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До PDДруга интересна част от историята е, че по това време също е имало варианти на днешната мафия.Групи айдуци (български или турски произход) са 'владеели' територии и са грабели наред... както и им се е плащало за 'закрила'. Нищо ново под слънцето.
333
0
 
3
 
! Отговори
PD преди 11 години
Правото на търговия е минавало през двоен и троен данък на не турците.Църквата се е борила за правото си заедно с родолюбивите българи, и дори въпреки това не е била равнопоставена.Като всяка империя и турската е давала някакви права на поданиците, но в свободата, такава каквото са я обичали и разбирали българите, сме били потискани.И сме се бунтували, срещу изедниците ( не задължително турци).Интересно днес дали не се бунтуваме срещу същите ;-)
332
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 400Виж, в Майка Русия е имало робство. Наричали са го крепостничество. Захари Стоянов го описва доста добре.
331
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 400Именно липсата на собственост и првръщането ти в собственост е признак, че си роб.Когато плащаш данъци, притежаваш земя, ***, къща ... тогава не си роб. Никой турчин не е можел ей така, щото му е хрумнало да убива ***. Османската империя е била съставена от множество националности и начините да се закрепи империята не са били описаните от теб.
330
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 март си е чист Руски Празник
329
2
 
6
 
! Отговори
до 400 преди 11 години
Ако не са имали земя за обработване, кой щеше да издържа империята? Турците НЕ СА РАБОТЕЛИ!!!! И когато по закон нямаш НИКАКВИ ПРАВА, СИ РОБ!!! Собствеността тука нищо не променя, след като всеки турчин е можел безнаказано да убие всеки "***"! И са го правели!
328
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da linchyvame izmenicite osnovno sa 500 do 4000 podlogi koito rabotiat sreshty naroda i rodinata.