България на бдение в памет на Пламен

Варненци изписаха името му с горящи свещи
Обновена: 4 мар 2013 20:07 | 4 мар 2013 18:47,
324
България на бдение в памет на Пламен
Снимка: Булфото

Варненци изписаха с горящи свещи името на починалия Пламен Горанов. Те се събраха днес пред сградата на общината, където Пламен се самозапали в знак на протест.

Хората изписаха със запалени свещи името на Горанов. Бдението е мълчаливо, няма скандирания и издигнати лозунги. Липсват и традиционните свирки, тръби и вувузели. Протестиращите не планират и шествие. Пред общината са поставени няколко снимки на Горанов, пред които хората полагат цветя.

Още по темата

Пламен посегна на живота си на 20 февруари в знак на протест срещу управлението на Варна и поиска оставката на кмета на града Кирил Йорданов.

Минути преди да се самозапали пред общината около 7.30 часа на 20 февруари той призовал с плакат и викове Йорданов да освободи кметския стол.

Младият мъж беше настанен в специализирана клиника с над 80 на сто изгаряния. До края си той не е дошъл в съзнание.

Кметът Кирил Йорданов вече на два пъти заяви, че няма да подава оставка. Той допълни, че веднага ще напусне кметски стол, ако следствието докаже, че Пламен Горанов се е самозапалил заради него.

Близо двеста софиянци се събраха тази вечер при езерото "Ариана" в Борисовата градина, за да почетат паметта на Пламен Горанов от Варна.

36-годишният мъж се самозапали в знак на протест на 20 февруари пред сградата на община Варна. Пламен издъхна снощи, а днес в цялата страна бяха организирани бдения в негова памет.

Софиянци изписаха със свещи RIP и поставиха цветя пред снимки на Горанов, прочетоха молитвата "Отче наш" и коленичиха в едноминутно мълчание в негова памет.

Бяха издигнати лозунги "Мафията убива хора", "Един народ - една борба", "Промяна за човешки живот на народа",както и срещу кмета на Варна Кирил Йорданов.

По-малко от 30 души се събраха днес пред сградата на ЕВН в Пловдив на мълчаливо бдение в памет на Пламен, предаде ”Фокус”. Мъжът почина снощи, след като лекарите се бориха дълго за живота му. Пловдивчани запалиха свещи през сградата на дружеството и тръгнаха на мълчаливо шествие по Главната.

В Пазарджик само около десетина души се включиха в бдението със свещи в памет на Пламен. Събралите се бяха млади хора. Те поставиха негов портрет с черна лента под един от най-големите чинари в центъра на Пазарджик.

Около него бяха запалените свещи. Участниците в мълчаливото бдение изрекоха молитвата „Отче наш”, докато свещите горяха в памет на самозапалилия се млад мъж от Варна. Причината за малкото присъстващи на бдението, участниците в него обясниха със спонтанното решение да се присъединят към другите градове в страната.

Не е необходимо да има много хора, важното е, че ние сме тук и се молим за Пламен, защото като самоубиец църквата отказва опело. Поне ние можем да почетем паметта на човек, който даде живота си, за да може хората да се осъзнаят, каза Николай Георгиев, един от участниците в бдението.

Стотина души се събраха и в Сливен на бдение в памет на самозапалилия се мъж. Присъстваха предимно млади хора.

Информацията е актуализирана към 20.07 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
0
 
4
 
! Отговори
нервен преди 11 години
До РАДБог да го прости!Но наистина ми се струва,че да вземе такова решение ,човекът всъщност е бил много,много САМ!Тия,били около него приживе да се замислят,в ТИШИНА!
291
0
 
1
 
! Отговори
Стоянова преди 11 години
Нека тази вечер всички се помолим Бог да пази младите хора и им дари сили и кураж да се борят за своя живот тук и сега!Нека се помолим саможертвата на Пламен да не остане напразна!
290
1
 
1
 
! Отговори
льольо преди 11 години
Достоен млад мъж!В тези дни младите хора в България доказаха,че са живи и готови да се борят за Родината си.Нека Пламен бъде тяхното знаме!Мир на праха му!
289
0
 
3
 
! Отговори
да преди 11 години
До къде ни докара "политическия елит" в България - хората да се самоубиват в знак на протест.
288
0
 
3
 
! Отговори
кабак преди 11 години
Българският народ е жив и ще победи, но не сега!В настоящият момент нямаме хора личности,които да ни поведат!Вероятно поколението на 2013г.ще излъчи такава личност.Нашата история е изпълнена с знаци,които трябва да уважаваме,почитаме,съобразяваме...Един от тези знаци е МАДАРА!Там където е МАДАРСКИЯТ КОНИК-там е ПЪПЪТ на БЪЛГАРИЯ.Това място е изключително специално за възхода на РОДИНАТА ни!Апелирам към целия народ да даде идеи в какво да се превърне това място?...Давам идея за нова столица !
287
0
 
4
 
! Отговори
В ПАМЕТ НА ПЛАМЕН преди 11 години
Вярващ съм. Тази вечер ще се помоля душата на Пламен да намери покой и Бог да се смили над него. Вярвам, че Бог винаги се смилява, ние сме тези, които грешим. Тъжно ми е за Пламен, познавах го, макар и доста отдавна да беше това време. Но той беше от тези хора, които ако веднъж опознаеш, познаваш ги за цял живот. Не искам да коментирам постъпката му, просто ми е тъжно. Вярвам, че е имало и друг изход, но всеки си решава. Аз лично ще се помоля и за това да няма други самозапалващи се.
286
1
 
1
 
! Отговори
osata преди 11 години
Има нещо много недоизказано в това запалване. Много въпросителни, на които не се дава отговор засега. Как все още не се знае адресът му във Варна? Къде са родителите му, защо приятелите му не знаят къде живее? Защо е носил 2 туби, прочетох някъде едната 12 л и другата - 5 л.? Какви са били намеренията му с това количество? Ако целта му е била да се самозапали, то 5 л. е предостатъчно, за да се облее, а другата туба за какво е била? Как пък в часа на самозапалването не е имало никой случаен минув
285
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почивай в мир истински БЪЛГАРИНО!Къде се изпокриха Мутрата Боко,Цецу апартамента и Кирчу от Варна?Треперете *** от народния гняв.
284
0
 
7
 
! Отговори
от София преди 11 години
Поклон пред Варна!
283
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самозапалването е акт на крайно отчаяние от Човек борещ се за нещо по - висше . Когато гласът остане нечут хора прибягват до самоунищожение и не взривяват нито застрелват някого , защото това е низше .За индивиди непроумяващи това , моля Ви запазете. мъдростта си за някъде другаде .
282
1
 
8
 
! Отговори
До Алов преди 11 години
Ама ти си бил много злъчен човек бе!За починал човек не се говори с такава злъч-грехота е.Не знам каква съвест имаш че да произнасяш такива грозни думи.Никой на тази земя не е застрахован от беди,лошото бързо идва,така че отиди до църквата ,запали една свещичка ,да не ти дойде лошото на твоята глава заради лошите неща които написа.
281
0
 
2
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
Обвиненията, че Пламен не се е запалил сам, а е бил убит, са от няколко страни и не са лишени от основание.Мир на душата му.
280
7
 
3
 
! Отговори
Тревоман преди 11 години
Голяма драма, голямо чудо. Тибетските монаси като се самозапалват в знак на протест срещу китайското управление, някой жали ли ги толкова? Млади момчета, мои набори. А деянието им се води за престъпление.Решили ли са нещо, след като са загубили живота си - не. Както и този мъж не е решил нищо, а е оставил след себе си семейство. Е, мислил ли е? Не. Фантазии колкото искате.
279
0
 
9
 
! Отговори
До член на БСП преди 11 години
Дали си член на БСП или само за членове мечтаеш,защото усещам че акълати нещо е размътен не знам.В противен случай ако си нормален поне от Господа ще имаш страх да не ругаеш починал човек .
278
0
 
2
 
! Отговори
до 296 преди 11 години
Ти от полето ли пишеш ?А до оня дет ни просвещава - вероятно ще дорастнеш някой ден да го проумееш , макар аз силно да се съмнявам . На тоя етап ще съм ти благодарен ако спреш заради ...ще те оставя сам да се сетиш просветени защо
277
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и кмета кво общо има като този сам решил да се пали, да не му е сипал бензина.Без работа хора, не знаят какво искат и цял ден врякат и се оплакват. на полето работа колкото искаш, но дупе трябва а не философия
276
0
 
0
 
! Отговори
до 278 преди 11 години
БЛАГОДАРЯ !Дано повече го прочетат
275
3
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ... !!! преди 11 години
до 288Ти, сигурно си от чиновниците на даскалицата от Софийска община. Вие взимате по 3 бона заплати за нищоправене. Затова по цял ден сте пред компютрите и цъкате в полза на ГЕРБ.А, може би си от ронобудните шофьорчета от район Искър със заплати 2 500 лв. ? ...Затова ли плюеш по протеста и обиждаш хората от него ?
274
0
 
3
 
! Отговори
до 285 преди 11 години
Не те зная а и слабо ме вълнуваш . Дори да си прав - сит и щастлив народ няма как да го изкараш на улицата.Да народът е изпързалян, но от цялата политомафиотска каста .А най- жалки са такива като теб плюс "мен кво ме засяга " . Хората унизени и ограбени излязоха и казаха СТИГА ! Сега се борят за достойнство и справедливост . Ти "информирания" за кво се бориш?
273
2
 
2
 
! Отговори
РХ преди 11 години
ЩЕ КАЖЕТЕ КАКВА ДЪРЖАВА Е ББ И СС И СД...!НО ТЕ НЕ СА ДЪРЖАВАТА СЪНАРОДНИЦИ ТЕ СА ТАМ ЗА ДА СЕ ОБЛАЖАТ И АКО ТЯХНИТЕ ПОЛИТИКИ НЕ ВИ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСА ИЗЛИЗАТЕ НА ПЛОЩАДА И ГИ ИЗРИТВАТЕ, НАЛИ!КАК ЩЕ ИЗРИТАТЕ Е-ОН, ЧЕЗ И СОФ.ЖОДА?!? КАК КАТО ЦЯЛАТА ЗАКОНОВА ИНФРАСТРУКТУРА ГИ ЗАЩИТАВА ПРЕД ВСЕКИ ЕДИН ОТ ВАСТОВА Е ИСТИНАТА ВИЕ ИМАТЕ САМО ЕДИН ГЛАС НА 4 ГОДИНИ И С НЕГО ТРЯБВА ДА КАРАТЕ "ВРЕМЕННИЯ" УПРАВЛЯВАЩ НА ДЪРЖАВАТА ДА УПРАВЛЯВА В ИНТЕРЕС НА 99% ОТ НАСЕЛЕНИЕТОС/У ЧАСТНИКА САМО СТЕ ПОТРЕБИТЕ