Групата "Орлов мост" с рекорден брой движения в съда

Преглед на печата на 10 март
Обновена: 11 мар 2013 09:56 | 10 мар 2013 13:16, Петя Славова
75
Групата "Орлов мост" с рекорден брой движения в съда
Снимка: Булфото

Групата "Орлов мост", която организира протестите в София през последните три седмици, е на път да запише рекорд - по най-многородени и регистрирани в съда движения, инициативни комитети, федерации и др., допълва "Труд".

В интервю за "Труд", на по-задна страница, кинорежисьорът Иван Георгиев-ГЕЦ коментира: "На младото поколение му се струва, че светът почва от него. То няма достатъчно любопитство към миналото. А една от причините животът ни да не е подреден и нещата да не се случват така, както ни се ще, е, че се стремим да загърбим миналото, без да го прочетем, да го анализираме. Което би ни помогнало по-добре да се справим и с днешните проблеми. Бунтове на хората идват от една дълбока несправедливост - за това спор няма. Но идеите на протестиращите са абсолютно разнопосочни. Аз лично не вярвам, че национализирането на монополите ще подобри живота."

Инициативен комитет от 7 души ще следи работата на държавните регулаторни органи, информира "Стандарт". Трима от тях ще са от София, а останалите от Варна, Габрово и Враца. Това решиха 70 представители на инициативните комитети от 35 града, които се събраха в Габрово. Миналата седмица хората около Янко Петров и Ангел Славчев бистриха исканията си в Сливен. В събота на три различни места в страната имаше форуми на протестиращи. Освен в Габрово дебати се водиха и в Пловдив и в София.

Два месеца преди предсрочните парламентарни избори в партийните централи на големите формации тече кастинг за нови депутати. На мераклиите за парламента се прави щателна проверка и примерно досие, твърди "Стандарт". Подробни автобиографии, снимки и препоръки се прилагат в документите както при кандидатстване за работа. Над 43 неправителствени организации вече са написали официални писма до ръководството на БСП, с които предлагат свои хора експерти за листите на червените.

"Нова мания - масово режат гуми на коли", алармира на първа страница "24 часа". Нагли злосторници нарязаха гумите на 28 колина паркинг в столичния квартал "Люлин" през нощта срещу събота.От ножовете на апашите пострадаха както скъпи возила, така и по-стари автомобили. Това е вторият подобен рейд в най-големия жилищен комплекс в София за седмица. В понеделник 14 автомобила осъмнаха с пробити гуми. Четирима младежи нарязаха за забавление гумите, допълва по темата под глава "Монитор".

Масово прибиране на бездомни агресивни кучета и цели глутници върви в столицата. Засега най-много помияри са прибрани от "Младост", "Люлин", "Овча купел" и "Слатина", съобщава пред "Монитор" шефът на "Екоравновесие" Манол Нейков. В новия приют с колибите има около 620 кучета при общо 1000 места. Отделно около 130 са настанени в стария кучкарник в Сеславци. Неправителствени организации, подобно на "Екоравновесие", също ловят кучета, като ги кастрират и обезпаразитяват.

"Разумно е да се повишат доходите на пенсионерите и на семействата с малки деца в България. Разбира се, не на всички от тях, а на тези с най-ниските доходи", са думите на еврокомисар Кристалина Георгиева, цитирани от "24 часа". Според нея увеличението това може да се финансира със заем, или чрез внимателно разпределение на разходите на бюджета.

Крадци на ток бяха сгащени от интернет търсачката в Перник, съобщава "Телеграф". Това е станало чрез новата услуга на "Гугъл" - "Стрийт Вю", която по-рано тази седмица беше пусната за цяла България. Екипи на търсачката заснеха всички градове и паланки из България и направиха цяло виртуално копие на странатани в интернет. На снимките от ромския квартал в Перник се вижда как на места ловки техничари са се свързали към електропроводите с личен кабел.

Има възможност цената на тока да падне с 20 и повече процента, но не може да се задържи толкова ниска в бъдеще. Това прогнозира енергийният бос Христо Ковачки, посочва "Стандарт". Според него обаче по-голям проблем е свръхпредлагането в българската енергийна система заради намаляването на потреблението. Оттам следва намаляване на производството на енергия, спад в добивната промишленост и намаляване доходите на заетите в нея и в енергетиката.

Средната заплата в парламента през миналата година е била 1816 лв., пресмята "Преса". В тази сума влизат възнаграждение и допълнително материално стимулиране на служителите и депутатите. Данните са посочени в отчета на Народното събрание за четвъртото тримесечие, където са направени обобщения и за цялата година.

Нов финансов капан заложи властта на болниците, заради което се очаква дълговете им да станат още по-големи, анонсира на първа страница "Труд". Те ще трябва да се издължават на фирмите по сключените договори за лекарства и консумативи в срок до 60 дни,ако не - чакат ги лихви.

Кардиохирурзи от Националната кардиологична болница спасиха 76-годишна жена с инфаркт от сигурна смърт, подчертава "Преса". "Атанаска постъпи миналата събота с пробита лява камера, която всъщност е тази част от сърцето, която ни държи живи", уточнява шефът на Клиниката по кардиохирургия Людмил Бояджиев. Затова докторите решават, че нямат и секунда за губене и без никакви изследвания, без коронарография, която да им покаже къде точно е проблемът и кои съдове са запушени, извършват уникалната операция "на сляпо". Хирурзите не "изключват" сърцето, изпомпва ткръвта и го зашиват, а накрая правят и двоен байпас.

Неизвестни отвлякоха дъщерята на сочения за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо. 10-годишната Лара беше похитена рано сутринта във вторник пред дома си в столичния кв. "Бояна" минути, преди да бъде откарана на училище. По време на инцидента беше прострелян охранителят на детето - 32-годишният Борислав Ценов, чието състояние е стабилно. Основната версия, по която работят разследващите е, че похищението има връзка с делото срещу Брендо за участие в трафик на кокаин, което започна в петък в Италия. Похищението цели да стресне сочения за "кокаиновкрал" и да го накара да мълчи пред италианските магистрати, твърдят антимафиотите. Брендо отказа да говори на състоялото се в петък в Милано заседание по процеса "Кокаинови крале". По него са подсъдими 13 души, петима от които българи, включително Банев, шестима италианци, един словенец и един румънец.

Кметът на Варна Кирил Йорданов направи в сряда дългоочакваното от протестиращите жители на града изявление, че си подава оставката. В сграда на общината Йорданов посочи, че той и самозапалилият се в знак на протест срещу неговото управление Пламен Горанов са станали жертва на един и същ сценарий. Следващият кмет на Варна, който ще управлява града поне няколко месеца, ще бъде избран измежду петима души. Това са заместницитена подалия оставка Кирил Йорданов - доц. д-р Христо Бозов, Богдан Караденчев, Арх. Димитър Николов, Антон Жожев и Калинка Попстефанова.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Евгения Харитонова е новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Това решение беше взето от правителството в оставка в петък. Харитонова ще довърши мандатана подалия оставка председател на комисията Юлиана Иванова, който изтича през септември 2014 г. По-рано през седмицата държавният регулатор взе решение, с което се намалява цената на електроенергията с около 7 на сто. Токът ще поевтинее за битовите абонати на ЧЕЗ със 7.2%, за ЕВН - със 7.3%, а за "Енерго-Про" - с 6.22%.

Следващото преразглеждане на цената на електроенергията ще бъде около 1 юли. Новите, по-ниски цени на тока могат да бъдат атакувани, защото сменената в петък Иванова не е имала право да заема този пост - тя не е завършила Техническия университет в София и съответно няма образователен ценз да оглави регулатора, алармира в днешния си брой "24 часа". "Научих за избора ми на председател на ДКЕВР от медиите. Иначе въпросът е коментиран и преди. Знаете, че тази информация не изплува за първи път в публичното пространство", заявява пред "Преса" Хаританова.

Министерският съвет одобри в сряда план-сметката за подготовкатаи провеждането на парламентарните избори. В нея има 21 млн. лв., от които най-много - 13.12 млн. лв., ще бъдат похарчени за заплати на районните и секционните избирателни комисии, логистично осигуряване на вота от администрацията на правителството, областните и общинските администрации. МВР ще получи 3.3 млн. лв. за охрана, а ЦИК - 3.25 млн. лв. Отсега изпълнителната власт направи уговорката, че освен 0.55 млн. лв.,които се отпускат на министерството на външните работи за изборите в чужбина и международния пресцентър, е възможно да се наложи да се осигурят и допълнителни средства. За референдума за развитието на ядрената енергетика от 27 януари 2013 г., в койторазходите би трябвало да са по-малки, правителството отпусна 14.57 млн. лв., но според финансовия министър Симеон Дянков са похарчени близо 20 млн. лв. Част от причините бяха високите сметки за парно в училищата, където са повечето от секциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАГЛАВИЕТО Е МАЛОУМНО!
36
4
 
4
 
! Отговори
Панталеев преди 11 години
Рекорд да ,но и сметка след това на всеки един който е на улицата нещастници
35
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"А ето как правителството на ''тройката'' ласкаво се отнасяше с протестиращите! И разбира се без да подава оставка, нито пък да поема вина!Не като това на ''диктатора'', ''мутрата'' и не знам какъв си още Бойко Борисов!"Защото диктаторчето ви е бъзливо и лигаво, нищо стоидвайсетте кила сланина дето е напъхал под костюма.
34
0
 
5
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
NAKRAQ 6TE OSTANAT SAMO DVIJENIQTA.RAZDVIJVAITE SE GRAJDANI ,DVIJENIETO E POLEZNO ZA ZDRAVETO.)))))))))
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
45, не, не, не. За размиването НЕ са виновни политиците. Виновни са тия прости, мързеливи, бездарни негодници (НАРОДА). Прецакаха нещо смислено и необходимо с малките си мозъци и големите си и многобройни искания.
32
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
NALI SE PRITESTIRA ZA CENITE NA TOKA.A POSTIGNETE EDNA POBEDA POSLE ISKAITE DRUGO NE MOJE PROTEST SAS 1000 ISKANIQ.NE POSTIGA6 NI EDNO.TO V MOMENTA NQMA KOI I DA VI DADE .NQMA PRAVITSLSTVO NI MINISTERSTVA NI NI6TO .SME6NOE DA SE PROTESTIRA V NEDELQ I TO PRED PRAZNI MINISTERSTVA. IZLAGAME SE IZLI6NO
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахах, смешниците - протестиращи решиха да се възползват от набраната инерция и протехнага ръчици към благата власт.
30
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
vsi4ko se razmi i razmaza ne bez u4astieto na sega6nite partiini sili,koito nacepixa tiq protesti na 1000 par4eta.Ni6to nqma da izleze ot tiq protesti
29
7
 
8
 
! Отговори
помни, не се лъжи! преди 11 години
А ето как правителството на ''тройката'' ласкаво се отнасяше с протестиращите! И разбира се без да подава оставка, нито пък да поема вина!Не като това на ''диктатора'', ''мутрата'' и не знам какъв си още Бойко Борисов!vbox7/play:5d2b3dce
28
0
 
0
 
! Отговори
dark elite преди 11 години
super lizemer
27
1
 
3
 
! Отговори
АБЕ , КЪДЕ Е ..... преди 11 години
...ОНАЯ ШИШАРКА ....МАРИетка -37....ха,хаааааааа...???!!!НАЛИ ЩЕШЕ ДА ПАЛИ НС...??!!!ДА НЕ СЕ Е ЗАПАЛИЛ САМ ,ЗАВАЛИЯТА ....???!..на 3-ракий ....КОЛКО МУ Е.....ХА,ХА,ХААА....Големо погребение ,ще му спретне Партията--целата спинозна дружина , ше му държи надгробни речи !!!!ПАРТИЯТА ,МНОГО Я БИВА ПО ТИЯ ..."ЧЕСТВАНИЯ" , "ПОГРЕБЕНИЯ" И "ПАНАХИДИ" .....ТАМ ИМ Е СИЛАТА!Я , ПОГЛЕДНИ В СЕВ-КОРЕЯ.....ЧУДНИ ПОГРЕБЕНИЯ !!!!!!!!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Parvo trqbva da izgonat starite depotati
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kato sta4kuvat ne6to da se e promenilo a moje bi malko im namaliha toka i posle pak 6te go yveli4at
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Nqkoi znae li zakakvo sta4kuvat
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ima nqkva tendeciq che bezdomnite kucheta stavat po-malko, istina e qvno.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами европа на иска българските политици. Представете си в една обединена европа управление с техния манталитет: над закона са само богатитите престъпници и управляващите. Та Европа ще загине.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До хайде Е нали борисов предлижил на Аньо да докара танковете, а Аньо - и двата ли? и се порвада, че нямал нафта за двта, от селскостопаската коопперация обещали само за единият.
20
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иска се смяна на системата, хората за това поискаха смяна на конституцията и нов икономически модел. Защото на всички ни е ясно, че без смяна на конституцията промяна не може да има включително и да се преборим с монополите. Можем само да сменим едни играчи с други и толкова. Политиците си постигнаха своето и разединиха хората сега няма шанс да се промени каквото и да е. Следващият масов протест ще е с много кръв и насилие но няма да има кой да го спре, всеки който се опита ще бъде размазан ...
19
2
 
21
 
! Отговори
cona преди 11 години
Какъв заем ДАВАМЕ един МИЛИАРД лева за армиа служеща на САЩ!ЕТО ГО ЗАЕМА!
18
11
 
6
 
! Отговори
будист преди 11 години
Не протестирайте хора ! А медитирайте с нашия любим Бог -БУДА ! С медитация към просперитет ! САМО ГЕРП !!!