EVN иска преразглеждане на цената на тока

Дружеството понася загуби заради изкупуването на "зелена" енергия
19 мар 2013 14:17,
200
EVN иска преразглеждане на цената на тока
Снимка: Европейска комисия

Електроразпределителното дружество EVN поиска незабавно преразглеждане на цените на тока от 1 април, за да могат да бъдат компенсирани разходите за изкупуване на зелена енергия, обявиха от дружеството.

От компанията са изчислили, че от 1 юли 2012 година до март 2013 година загубите им от изкупуването на енергия от възобновяеми източници са в размер на 100 млн. лева. Те са били покривани от собствените средства на компанията и от привлечените финансови средства.

Прогнозите са през следващите три месеца загубите да бъдат още 40 млн. лева, защото ще има увеличение на произведената енергия от възобновяеми източници. „В случай, че цената за достъп за ВЕИ централи до мрежата бъде окончателно отменена от Върховния административен съд, тази загуба ще достигне 78 милиона лева“, се казва още в официалното изявление на компанията.

Решението на този проблем е създаването на фонд, който да покрива разходите, свързани с производството на зелена енергия. От компанията направиха това предложение в края на януари. Идеята, оповестена тогава от председателя на Управителния съвет на EVN Йорг Золфелнер, беше във фонда да постъпват събираните таксата за достъп, плащани от производителите на енергия от ВЕИ, както и средствата от търговията с емисии парникови газове.

На този етап няма предприети законодателни мерки за създаването на фонда, коментират още от дружеството и препоръчаха служебното правителство да подготви рамката, която да приеме следващото Народно събрание.

Още новини от България можете да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: EVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
1
 
! Отговори
миньор преди 11 години
когато се проведе миньорската стачка, медиите показаха "големите заплати и бонуси" на хората, които се трудят в наистина тежки условия, но по никакъв начин техният труд не вдига цената на ел енергията, напротив, цената на въглищата не се е променяла с много години, сега тези хора , които все пак внасяха нещо в бюджета ,и отделно от това , с ниската себестойност на труда си спонсорираха "продавачите на ток" , ще платят за това с работните си места- те какво да кажат ?
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 173 Първо срещу нас който не е завел дело той него е спечелил,и от кой пари пак ще му платят,не от тяхните всеки случаи,от тези на държавата ,тя от къде ще ги вземе? От тебе и от мене,а за *** не се съмнявай,точно това е идеята.България я източват до последно ние сме роби в нея.
152
2
 
4
 
! Отговори
Shark преди 11 години
До Атака Абсолютно ЗА, много си прав. Точно това трябва да се направи - национализация и фиксирани заплати.
151
2
 
8
 
! Отговори
Атака преди 11 години
НЦИОНАЛИЗАЦИЯ!Вместо да намалят с 50% сега се правят за да излъжат хората с евтиния трик, че ще фалират едва ли не, за да може да не намалят под натиска на обществото!Това са безскрупулни гадове, които не им пука дали пенсионерите ще пукнат от глад или не!Искаме спешна национализация и фиксирани заплати, такива че да няма хора вземащи 100 000 лв. както в момента!
150
0
 
1
 
! Отговори
Ivan Ivanov преди 11 години
Do 181 ,pozdravqvam te za izkljuchitelno tochniq otgovor,za smetka na vsichki nekompetentni palqchovci koito se izkazvat bez da imat i kapka ponqtie!
149
0
 
7
 
! Отговори
Ключа за бараката преди 11 години
Трябва да се види кои политици си имат зелени централки и тогава ще ни станат много неща ясни.Как се източва НЕК -тоже! Държавното е хубаво,ама там стават врътките с мафията!!!
148
0
 
8
 
! Отговори
Shark преди 11 години
А ние искаме ЕВН вън, да се пръждосват от България. Нагли австрийски ***, няма да се мълчи повече, да не пламне следващия път сградата им наистина. И не само една, и не амо в Пловдив.
147
1
 
6
 
! Отговори
?.... преди 11 години
Каква природа ,бе.Тока от ВЕИ е 7 пъти по-скъп от тецовете.Да не говоря,че печалбата на държавните мини Марица изток и ТЕЦ2 влизат в бюджета,осигуровките на миньори и енергетици също,а печалбите от ВЕИ -само в джобовете на шайка мошеници.Я се осъзнаъте и не повтаряйте простотиите на специалиста по изкуства-калинката Добрев.
146
3
 
3
 
! Отговори
... преди 11 години
И последно: България продава много квоти за вредни емисии (като нямаме призводство, така ще е). ВЕИ спестяват много вредни емисии, което също носи приход на държавата ( в цивилизованите страни всеки, който спестява вредни емисии може да ги продава и сумите си остават за наго), но ВЕИ-тата ня получват нищо от това. Ако имат приход, сигурен съм, че с толкова може да се намали цената на този ток.
145
1
 
7
 
! Отговори
... преди 11 години
субсидия за тях и също пртиворечи на ЗЕ (закон за енергетиката). Тези си мислят, че ядем доматите с колците. А за нацонализация не ми се мисли дори. Всички прекрасно знаем как се управляват държавни дружества. Примери колкото щеш.
144
0
 
7
 
! Отговори
... преди 11 години
Проблемът дойде поради огромната задлъжнялост на НЕК. Имат да плащат (т.е. ние да плащаме) около 2.5 милиарда лева за Белене и Цанков Камък. Затова НЕК не спазват закона и не плащат на ЕРП-тата зелената енергия (щем нещем трябва да я имаме заради ЕС), а само 50% Затова ЕРП-тата си сложиха зелната добавка и натовариха производитетелите на ВЕИ с една измислена такса достъп, която на всичкото отгоре се оказа и назаконна. В джобовете на ЕРП-тата влязоха около 400 милиона лева, което си директна
143
0
 
8
 
! Отговори
pe6o преди 11 години
EVN vun kradliva papla4 ot Bulgariq 6te vi izmetem s kamuni
142
0
 
14
 
! Отговори
за ЕВН преди 11 години
ЕВН искат трепане
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
177 добавката е 0,0111 , ЕРП-тата са задължени да плащат на фирмите със Зелената енергия , но дали тези 0,0111 стигат , това не се знае и за това реват и са си прави , между другото в германия са 0,05 евро например , но там можеш и да си избираш ако искаш само Зелена енергия или микс или само ТЕЦ или само АЕЦ , май последното не можеше , изборът е твои от поне 100 възможности
140
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
170 сигурно и парното им е три пъти по-ефтино от нашето независимо че у нас държавата и общината си прехвърлят непрекъснато собствеността но и газта не им е 5 пъти по скъпа от нашата , нали не искате да вадиме наш природен газ искате да си плащате на руските пенсионери ,а плащате здраво , защото поне 30% от енергийните ви сметки директно отиват в бюджета на Рисия , само помислете горива , газ , уран , почти 100% зависимост
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
168 в конкретня случай не съм сигурен че е дори и собственика защото е ВЪЗЛОВА СТАНЦИЯ , но дори и да е той подлежи на изкупуване от ЧЕЗ , преди 10 години държавните ЕРП-те изкупуваха , на тях им се ПРЕХВЪРЛЯШЕ СОБСТВЕНОСТТА БЕЗВЪЗМЕЗДНО.
138
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да направим като Русия. Те си национализираха обратно електропреносната мрежа, изгониха ЕРП-тата и в момента токът им е 3 пъти по-евтин от нашия. За сравнение, заплатите и пенсиите им са 2.5 пъти по-високи от българските.
137
0
 
2
 
! Отговори
до 167 преди 11 години
Е, кой плаща за всичко това? Не е ли собственикът на мола? За какви инвестиции ми говориш тогава? Ти *** ли си, или да?
136
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
164 отиди на хладилника сега пускат новия МОЛ , там са направили и клетка за или няколко за средно напрежение 20 КВ , там само са инсталирани милиони , примерно. Ако искаш да знаеш тъпанарино на времето когато беше държавно ЕРП-то сам построяваше трафа и окабеяването и после им го ПОДАРЯВАШЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНО , сега дори и ти да си иснвеститор в последсвие си връшаш инвестцията е разбира се според зависи.
135
0
 
7
 
! Отговори
detelina преди 11 години
Аз съм клиентка на EVN-тези ,същите преди 5години ме накараха да им заплатя 600лева,защото,инкасатора ми подмени дневната с нощтната тарифа!До Ден днешен, не ми е обяснено,как така стават тези неща?Питах ги ,защо при тях работят неграмотни хора!?И, защо за чужди грешки трябва аз да плащам!?От компанията мълчат!Дори ме зашлашиха,че ако,не си платя ше ми спрат тока!