Турция отново признава дипломите от BG университети

Решението е резултат от активния диалог между двете страни
20 мар 2013 13:26, Красимир Ангелов
41
Турция отново признава дипломите от BG университети
Снимка: Булфото

Съветът за висше образование на Турция възстанови легализирането на дипломи, издавани от български висши учебни заведения на турски граждани от 19 март, съобщават от  Министерството на образованието, младежта и науката.

В съобщението от българското министерство се посочва, че решението е резултат от активния диалог между турските и българските компетентни институции, както и на предприетите мерки, целящи недопускане на случаи на фалшифициране на документи, издадени от българските висши учебни заведения.

В решението на Съвета за висше образование на Турция се определят и сроковете за подаване на заявления за приравнителни изпити по различни специалности, с оглед на легализацията на дипломите.

Още по темата
Dnes.bg припомня, че на 5 юли 2012 г. от Съвета за висше образование на Турция излязоха с решение да замразят легализирането на издавани от български висши училища документи на турски граждани поради констатирано от турската страна увеличаване на случаите на подправяне на български дипломи и академични справки. След поредица разговори Турция подложи на проверка общо осем хиляди дипломи, издадени в България.

В края на 2012 година последваха редица разговори между двете страни за изясняването на казуса. С проблема се зае и лично президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в Анкара с тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
16
 
8
 
! Отговори
po princip преди 11 години
NA TURCHIN NIKOGA NIKAKVO DOVERIE !!!
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност Турция иска да има добри специалисти и е права, а такива от българските университети не излизат. Синът ми е в Техническия в София и ми е казвал, че турците нищо не знаят, купуват си изпитите, дипломират се и накрая са де факто едни "калинки", като нашенските... В Медицинския университет е същата история. Идват тук за дипломи, защото им е по-евтино, ако са с двойно гражданство, бълг. и турско, цената им е наполовина.
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 13Ми за Турция е норамлно явно. Твоят приятел на сила ли е отишъл там? Турция има много път да извърви, но който иска да ходи там по някакви причини, да може да отиде. Никой никого не кара с пистолет в главата да върви в Турция.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
същия приятел осамнист, превеждаше османски докуменит от 15 век в Анакара, и там му казаха че няма право да преведе повееч от една трета и до него стоял пазвантин с пръчка да му брои старниците и да го удари през ръцете ако превиши бройката на страниците който превежда...случакат пак е преди пет-шест години. Смятайтие за колок напреднала държава говорим.
13
7
 
7
 
! Отговори
6 преди 11 години
6, Дошъл си ни в страната доброволно, затова си затваряй устата или се махай. Не ни трябваш. Като е толкова лошо в България какво правиш тук? *** си в Турция, там е хубаво :) Не съм расист, просто мразя наглите хора, а ти си МНОГО НАГЪЛ !
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нормалон ли е според вас че мой приятел докторант в турция и гаджето му (с която жевееха на семейни начала) и също бе докторантка в АНкара трябваше да живеят в изцяло различин общежития - едно мъжко и едон женско и когато той идваше при нея по домофона, се съобщава че идва мъж, и тя слиза долу защото той не може да се качи горе където има други жени. товаес лучакотпреди пет-шест години
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една хубава новина. Колкото повече страни признават дипломите ни, толкова повече възможности за опит и реализация на хората, които искат да видят как е другаде и да пътуват. Какво лошо в това?
10
4
 
3
 
! Отговори
мм преди 11 години
той бил турски студент .... пък ние сме живеели еди-къде си...Ще то го напиша с главни букви : НЕ ВИ ЩЕМ НИТО ЖИЛОТО, НИТО МЕДА.
9
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
именно защото не искаем турци бягаме в европа - турцие са в АЗия1. не са признаил арменския геноцид2. не са призналия кюрдския геноцид3. имат кипърски проблем4. ОГРОМЕН проблем с жените (забулват се)5. Ердоган ислямзира държавата и промени конституцията6хора с довйно гражданство не идващи два пъти годишно определят съдбата на нацията.нищо личон против турциет които са тук, но не е редон турциет които не са в България да гласуват6. Не се обличат светски (жените са "пингвини" и в шалвари
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хвана ги страк от Атака
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6 за съжаление наистина са болни мозъци , всеки в Турция ме посрещал усмихнат като комшу , тоест нещо по различно от останалите чужденци , а тук борсуците роптаят , това е защото сме с ниско самоувствие и изтъкани от комплекси , привижадт ни се само врагове.
6
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Az sam turski student v BG, na nikoi ne preporachvam da sledva tuk. sega shte popalni tuak s rasistni komentari, vie oshte jiveete v narodna republika balgaria, nikoga nqmada se globalizirate. shtom ne iskate turci tuk a zashto bqgate kam Evropa?? Prosto ste bolni mozici, sajalqvam za vas...
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не, просто си защитават интересите. А нашата мила родина затъва в неграмотност поради редица причини.
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ае пикая на ТУрция бе.......не им ща признанието......нито имам зор да стъпвам там........камо ли пък да работя,за тия ***........
3
11
 
3
 
! Отговори
mmm преди 11 години
ami da ne gi priznavat problema si e texen da sii stoiat v ANADOLA kakvo praviat v bg
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами като Бг ВУЗ-овете се напълниха с ***, как да не признаят дипломите им като се върнат в Турция?
1
7
 
7
 
! Отговори
HidAn преди 11 години
Тея турци много важни станаха