Панагюрското съкровище си остава на държавата

Решението на ВАС може да се обжалва
Обновена: 8 апр 2013 15:23 | 8 апр 2013 14:19,
74
Панагюрското съкровище си остава на държавата
Панагюрското златно съкровище Снимка: архив, Булфото

Панагюрското съкровище остава собственост на държавата, реши Върховният административен съд. Решението на тричленния състав може да бъде обжалвано.

Припомняме, че наследници на откривателите братя Дейкови претендираха за съкровището в съда. Внуците на най-големия брат Павел Дейков – Стефка Ангелова и Павел Цветанков, поискаха министърът на културата да впише Панагюрското златно съкровище като собственост на откривателите и собственика на земята, където е открито.

Жалбоподателката Стефка Ангелова твърди, че съкровището е намерено случайно на частна земя, че не е съставен приемо-предавателен протокол между откривателите и директора на Пловдивския музей и още, че находката не е откупена от Пловдивския музей или от държавата, като е дадена само парична награда за доблестна постъпка на братя Дейкови и на още 12 души.

Собственик на земята, където е намерено съкровището, е Георги Топалов. Наследниците на Дейкови се позовават на действащия от 1911 г. до 1970 г. Закон за старините. Неговият член 16 гласи, че „откритите в частни имоти движими старини принадлежат на намервача, ако той е собственик на мястото, където са намерени. В противен случай те принадлежат по половина на собственика на местото и намервача”.

Според ВАС обаче актът на вписването през 1949 година на предметите от Панагюрското златно съкровище в Инвентарната книга на Пловдивския музей не подлежи на съдебен контрол и оспорването му е недопустимо. 

"Панагюрското златно съкровище е с безспорна научна и културна стойност и в този смисъл е "колекция". А Стефка Ангелова не е доказала качеството си на колекционер”, категорични са от ВАС.

Съставът на ВАС се аргументира, че ако теренът, в който е  било заровено съкровището е бил частен, то е било логично този  факт да бъде отбелязан някъде в съставените през 1949 и 1950 година документи, което не е станало.

Като анализира доказателствата, тричленният състав на ВАС приема, че братя Дейкови са изпълнили своето законово и гражданско задължение; не са оспорвали фактите и констатациите на административните власти, включително и факта, че намереното е било заровено на „държавно място”; определено им е било възнаграждение, което ги е удовлетворило и поради това не са го оспорвали пред съда.

Античните златни съдове са 9 и са от края на IV и нач. на III в. пр. Хр. Съкровището тежи общо 6,164 кг и е изработено от 23-каратово злато. Тримата братя - Павел,Петко и Михаил Дейкови, го намират през 1949 г., докато копаят глина за тухли в Панагюрище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
В тези общества за които говориш процента варира от 5 до 10% от стойността на намереното, съвсем по друг начин стои въпроса за оценката на намереното, ако то е безценно, наградата е в приемливи граници. Освен това "намервачите" са го намерили в двора на тухларната, която обаче не е тяхна собственост. Друг е въпроса, че е доброволно предадено, че е минала всякаква давност, и че това е съкровище от огромно национално и световно значение.
39
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Достойно решение на ВАС. А тези двамата са поредното доказателство,че човешката алчност е безкрайна, както и човешката простотия.
38
1
 
2
 
! Отговори
Koko преди 11 години
Ето го решението sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/5a8aa387cbca97ebc2257b47002b41b0?OpenDocument
37
2
 
2
 
! Отговори
Коко преди 11 години
РЕШЕНИЕ 4842София, 08.04.2013В ИМЕТО НА НАРОДАВърховният административен съд на Република България - Трето отделение, в съдебно заседание на осемнадесети март две хиляди и тринадесета година в състав:ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАНЯ ПУНЕВАЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ХРИСТОВАСВЕТЛАНА БОРИСОВАпри секретар Десислава Александрова и с участиетона прокурора изслуша докладванотоот съдиятаГАЛИНА ХРИСТОВАпо адм. дело 8663/2012. Document Link IconПроизводството е по реда на чл. 145 и сл. от АПК.Образувано е по жалба вх. 10055 от 18.06.2012 г. на Стефка Иванова Ангелова от г
36
1
 
26
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Ако го бяха присъдили на тях нямаше да могат да се порадват нито на съкровището, нито на парите. Както всички знаем съкровище от този ранг може да се мери само с велики произведения на изкуството, съкровищата на фараони и др. такива. Нали се сещате, че това злато няма да бъде и 5 минути в ръцете им и тези хорица бедни, но алчни изобщо нямат идея колко тежко бреме е да притежаваш такова нещо. Предците им макар и прости селяни са били в пъти по-умни от тях и веднага са го разбрали...
35
2
 
18
 
! Отговори
bub4e преди 11 години
Bravo na VAS.
34
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само се чудя тези "наследници" нямат ли срам!? То бива бива алчност ама тази направо "сцепиха мрака"
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе ако се стигне до решение в тяхна полза по-добре да им платят по 100х лв обезщетение.Иначе ще продадат веднага съкровището алчните ***. А това което бих мразил е някоя дебела английска *** да се ползва от Българското ни съкровище на безценица и да се хвали с него и с това колко евтино го е купил/а от алчните българи.
32
4
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Сега на тия алчни души да ги накарат да платят всички разноски по делата които се водят а не да се пъчат и да искат неща които не са техни. Човек намери портмоне или чанта и ги предаде за да бъдат върнати на който ги е загубил тия въшкари безсрамни искат нещо което не е тяхна собственост.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като стане частна собственост, нали собственика може да я разпорежда както желае. Ами ако го скрие от света как ще го видят децата и внуците ни? Ами ако реши да го унищожи?
30
4
 
18
 
! Отговори
123 преди 11 години
Малки алчни душички!
29
8
 
8
 
! Отговори
odd преди 11 години
В БГ всичко е на държавата(УПРАВЛЯВАЩИТЕ) - не си мислете , че имате нещо - имоти , вещи , деца - всичко може да бъде взето веднага , дори задниците ни не са наши - опъват ни както и когато поискат . И да не се оплаче някой , че ще се окаже ВРАГ 1 .
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
My PRECIOUS!!!! AAAAAAAAAAAAAAAAAAA ...!
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всичко, което е подарено на царя се дарява като на държавна институция, а не като на частно лице! така че имота е държавна собственост, не частна!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво коментираме? Свирено.
25
6
 
11
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
До ММММАбе човека отишъл ли е сам да предаде съкровището на държавата? Отишъл е. Взел ли е награда от държавата (апартаменти и пари)? Взел е. Откъде внуците му разбраха, че не е искал нищо да дава и си е било негово, а държавата го е откраднала. Държавата е откраднала картините на Майстора от неговите наследници, които само са ги дали на съхранение на държавата, която после ги е присвоила. Но наследниците на съкровището нямат причини за иска си.
24
1
 
9
 
! Отговори
do 7 преди 11 години
Пропускаш нещо съществено. Да кажем, че дворците са на царската фамилия, а парковете и горите? И те ли са техни? По същата логика след като нещо принадлежи на държавата, то си остава нейна собственост. Да, ама не.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви награди, бе хора? Да не би те да са го изработили това или което и да е съкровище? Да ги наградят за това, че не са откраднали нещо, което няма как да е тяхно! Ами хайде вече да започнем да претендираме само за това, което сме изработили и ако може разни *** и мародери да не се опитват да ни го крадат. Това, което сме ИЗРАБОТИЛИ ние сами. Мисля, че ще е напълно достатъчно.
22
4
 
3
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
Тука в Оз ако намериш злато в океана 100% е за тебе но плащаш данък. Но трябва да го намериш отвъд бреговата ивица от 20 км. Ако го намериш в ивицата от 20 км. то тогава зимаш част от него. Но пък ако го намериш в тия 20 км. морска ивица не е проблем да го преместиш няколко км. и пак да го намериш :D :D След 2 месеца ми е края на финансовата година и като гледам ще е още по добра може да си зема малка яхта и да се пробвам. Лошото е че търсенето отнема много време което аз нямам :((
21
9
 
6
 
! Отговори
ММММ преди 11 години
ЕДНО Е ДА ТИ ПЛАТЯТ НАГРАДА ОТ 1000 ЛВ ДРУГО Е ДА СЕ СВИКА ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ ДА ОЦЕНИ СЪКРОВИЩЕТО И ДА ТИ ИЗПЛАТИ ПОЛОВИНАТА ОТ СТОЙНОСТТА МУ ТАКА ПРАВЯТ В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ОБЩЕСТВА-ПОСЛЕ НЯМА СЪДЕБНИ ПРЕТЕНЦИИ НО ТОВА Е БГ И ТРЯБВА ВЛАСТ ИМАЩИТЕ ДА ЯДАТ