Кокинов губи 60 000 лв., ако ВСС го изгони и като магистрат

След като напусне, се очаква той да стане адвокат
Обновена: 30 апр 2013 14:46 | 30 апр 2013 07:14,
125
Кокинов губи 60 000 лв., ако ВСС го изгони и като магистрат
Николай Кокинов. Снимка: архив, Булфото

Николай Кокинов вече не е градски прокурор на София. Ако Висшият съдебен съвет го изгони и като магистрат, той ще загуби близо 60 000 лв. - еднократното обезщетение, което му се полага по закон при напускане на Темида, пресмята "24 часа".

На извънредно заседание вчера следобед ВСС прие единодушно оставката на Кокинов като шеф на ключовата прокуратура в София.

ВСС не взе решение по втората молба на Кокинов, подадена вчера сутринта - да бъде освободен и като редови обвинител. Съветът ще я гласува, след като приключи дисциплинарното дело срещу него за нарушения на случайното разпределение на делата. Очаква се срещу Кокинов да има и второ дисциплинарно дело заради скандала със записите. То може да започне по предложение на петима от ВСС или на главния прокурор.

Ако съветът реши, че Кокинов е уронил престижа на магистратурата, и го уволни, а не го освободи, той ще загуби 60 000 лв. По закон му се полагат по една брутна заплата (около 3200 лв.) за всяка от 19-те му години работа в Темида. Според запознати, след като напусне, се очаква Кокинов да стане адвокат.

Още по темата
 Главният прокурор Сотир Цацаров уточнява, че участниците в разговора - Найденов, Борисов и бившият градски прокурор на София - Кокинов - ще бъдат разпитани в рамките на проверката по случая.

Във връзка с разразилия се СРС скандал, бившият депутат от ГЕРБ и бивш шеф на РДВР-Хасково Иван Петров задава въпрос от страниците на "Преса": "Миро, кажи си защо Цветанов те намрази?"

Според г-н Петров бившият МВР ръководител има интерес Мирослав Найденов и Кокинов да бъдат уязвени. "Сигурен съм, че Цветанов е  подслушвал Борисов винаги когато е можело. Цветанов удари Найденов и защото той е близък на премиера", твърди Иван Петров. Дума" обръща внимание на различните версии, които изказват Борисов и Цветанов за това кой е потенциалният заподозрян за записа, взривил обществения мир в страната. Докато бившият премиер защитава Мирослав Найденов и заяви, че не го подозира, то според бившия вътрешен министър именно Найденов е виновен за случилото се.

За казуса с подслушването в дома на Бойко Борисов Сотир Цацаров се усъмни, че по време на срещите между бившия премиер Бойко Борисов, ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов и вече бившия градски прокурор Николай Кокинов, са вършени престъпления. От записите се разбира, че Кокинов предава на Борисов резултатите от проверката на прокуратурата за незаконното подслушване в МВР, преди те да са оповестени. Според Цацаров това е най-голямото нарушение.

ВСС спешно прие оставката на Николай Кокинов като шеф, засега го остави в системата, пише "Сега". Анализът на вестника продължава  темата с тезата, че нерегламентираното подслушване е нарушение на основни граждански права в демократичната държава. Заради него България може да бъде изправена да отговаря пред Европарламента. Незабавното изхвърляне на Найденов от неговия най-близък кръжец е показател от какво се страхува най-много бившият премиер: да не бъде разобличен за далавера с чуждестранни пари, че тогава колкото и "приятели" да има навън, светът ще му се види тесен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: Николай Кокинов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
hanko преди 11 години
Roman *afa koga ste si podade ostavkata?
83
1
 
10
 
! Отговори
иклд преди 11 години
Как непрочетох един полужителен коментар , всичките точни, питам тяхните деца ще се срамуват ли от писането.......Вие с ниските пенси и малки заплати РАЗБРАХТЕ ли къде отиват вашите пари. 5 год . в акумул. завод 13 год . в такси реисове и 20год. в между. превози. пенсионитах ме с 176лв. и 4000лв.еднок. обещетение. 3200ЛВ. тлъста заплата и БОЖЕ 60000ЛВ. да БЕШЕ 10000--15000ЛВ. АИДЕ . Ние сме РОБИ правилно пише един.ЩЕ избие някъде помнете.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бълха го ухапала...60 хилки за него са джобни...
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сладка работа.Плаща ти се голяма заплата за да вкарваш престъпници в затвора,а ти ги пазиш. После като си тръгнеш те изпращат с едни 60 хил.лева...
80
0
 
3
 
! Отговори
уууу преди 11 години
Недомислици, защо ще наказват момчето. Та то слугуваше на Боко и Цецо. И как да не слугува като българите си избраха да ги управляват Бойко и Цецо - това е не е нужно да си много умен да си направиш този извод - т.е. щом българите са избрали да ги управляват Бойко и Цецо, значи трябва Кокинов да се съобразява с избранниците на народа българскиот просто - по просто
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво бе пич. Ако си вършеше работа, така,както хубаво си горориш пред микрофона на другарите, цена няма да имаш. Когато имате власт не я използвате, а сега вече стана престъпник. Защо не си свърши работата и не ги приказва тези приказки пред медиите. Всеки, щеше да те поздрави, а сега се виж. Изкараха те долен престъпник и то тези дето си преследвал. Пфу ..... ***
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви 60 000 лв бе .Този трябва да бъде съден с криминални обвинения за Възпрепятствуване на правосъдието,изтичане на информация към престъпна група и съучастие в нея с цел прикриване на престъпления Цаца ров моментално трябва да му повдигне мярка за неотклонение задържане под стража -Арест и обвинения и да го вкара в затвора Заради подобни боклу** цялата държава е в това положение трябва най сетне Глав. прокурор да започне да разчиства тази помия.
77
0
 
7
 
! Отговори
Да преди 11 години
Средно тези пари ще се изкарат от един човек за десет години. Значи този ще зароби един човек, едно семейство за ДЕСЕТ ГОДИНИ . Е не е ли , администрацията да е пръвранала хората в РОБИ за да си получават заплатите и натова отгоре , нямат капка чест.
76
0
 
20
 
! Отговори
Христо преди 11 години
Каква е целта на статията? За пореден път да се покаже на избирателите колко мизерни и нещастни са? Ние с данъците си им плащаме заплатата на всички тези, а сега ще вземе и 60 000.Сума, за която повечето от българите работят с години. Та сега сме информирани колко ще вземе или колко би взел. А колко ще го осъдят?
75
0
 
23
 
! Отговори
х преди 11 години
пенсионерите умират от глад с170-250лв пенсии,а някои не са доволни на 3200лв заплати и участват в далаверите на организираните престъпници.
74
0
 
13
 
! Отговори
НИЛ-АТС преди 11 години
Ега ти законите! Не стига, че са червиви с пари от подкупи, но и какви обезщетения са си извоювали! Народен съд за бандитите-това е истината!
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Главният прокурор Сотир Цацаров уточнява, че участниците в разговора - Найденов, Борисов и бившият градски прокурор на София - Кокинов - ще бъдат разпитани в рамките на проверката по случая.Пратете Романов и телевизионните екипи. Може и репликата " Абсолютен престъпник" да я повтори, този път ще е прав.
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За кмета на Солун от 1999г до 2010г това е 100% вярно. Доживотна присъда. За конфискацията не знаех, но то е близко до акъла. Тука - жалка работа. Всички са навързани като свински черва.
71
0
 
19
 
! Отговори
ЗАЩО ? преди 11 години
Защо се коментира Заплатата му .Защо не се коментира колко Години ще лежи в Затвора и каква ще е глобата .Бившия Кмет на Солун го вкараха до Живот в Затвора и глоба от 10 милиона евро , ще *** камъни докато е жив и му конфискуваха всички имоти .А Кокинов беше на позиция която може да застраши Националната Сигурност , той е Завършен Рецидивист .
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съдебната система от Тошово време та до сега е послушник.Това и децата го знаят.Ако има честен полицай или магистрат,то неговите началници ще му намерят цаката да му сложат динена ***.Единият вариант е да го притрупат с работа и да го изкарат некадърник.Вторият вариант е да го изкарат *,а третият да му поставят упойващо преди шофиране/в краен случай/.
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тоа ли ще вземе 20 зяплятки за" особенни заслуги " към Родината. Наистина нема такава държава. Бог да пази България от политици, мошеници, мутри, кариеристи, продажници и прочие ***.
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо не му пречеше на ВСС и преди изборите да уволни дисциплинарно кокинов за уронване на престижа на професията. Ама нали се услушват кой ще спечели изборите, и затова отлагат. Сиви миши душици, назначени там от Цвъки, какво да правиш...
67
0
 
10
 
! Отговори
7 преди 11 години
Е губи 60 000. Ама печели 1000 000.А плебса да го духа. Имаше такъв филм.Като ги питаха какво да направим за бедните.Целият римски парламент отговори . Да го духат бедните.Е какво се промени маи маи нищо.Селяните слезли от балкана 1944г са взели наи богатите моми и защо? За да могат да си запазят парицита гадовете. Четете за Андрешко. Нищо ново под слънцето
66
1
 
15
 
! Отговори
УХА преди 11 години
А Борисов си тръгна с 8 милиарда за 12 години на власт .
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коката изобщо не се притеснява,той си оличава заплатата от другаде-" БУДА ЕТ"