Честит Великден на всички българи!

В България има тясно преплитане на християнски и езически обичаи за празника
Обновена: 5 май 2013 10:02 | 5 май 2013 10:00,
122
Честит Великден на всички българи!
Снимка: Bulphoto

Днес е Великден, Възкресение Христово - най-големият празник за всички християни, наричан празник на всички празници.

Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден.

Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Обредните хлябове за празника се месят на Велики четвъртък. Украсяват се с различни шарки, изваяни от тесто, като повечето изображения имат символично значение.

Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

Обикновено в украсата се включват червени и бели яйца. На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата им се слага червено яйце.

По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.

На Великден е първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело и изразява радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: яйцаВеликденкозунаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
21
 
! Отговори
Христос воскресе! преди 10 години
Честит празник на всички православни християни - българи, румънци, руснаци, украинци, гърци, сърби, македонци и други! Който не счита днешния ден за празник, има правото да не празнува, но няма правото да обижда хората, които празнуват! Най-добрата формула за мен е свобода на религията, като никой не налага на другия вярата си. Христос воскресе!
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днешния ден е празничен, който не го усеща като празник, нека поне има малко уважение към другите, които ще празнуват. Днес ще празнувам, а който има намерение само да цапа празника по форумите, по- добре да излезе и да се разходи, времето е прекрасно.
42
0
 
21
 
! Отговори
тракиец преди 10 години
До турчинИ ти и цялото ти семейство да сте живи и здрави и берекет да има през цялата година в къщата ти
41
0
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 10 години
Не може да имаш претенции с какво съм отгледан, нито един от семейството ми не работи на държавна работа. Не взимам никакви помощи, плащам си осигуровките и данъците. А това, че ти преценяваш човек по 2-3 коментара само доказва ти какъв си. Лек ден и приятно набиване на яйца ви желая.
40
1
 
25
 
! Отговори
турчин преди 10 години
честит празник на всички християни.нека добро да ви споходи и никога не си отиде от вас. поздрави от съседна турция
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 52ами докъде достига твоя въсвишен мириглед,бе ***
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Започна ли вече преброяването на балъците ? Айде ходете се напийте и наяжте, до там му стига мирогледа на българина.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До do 50Още един *** изгледан с държавни пари се помисли за месия
36
0
 
2
 
! Отговори
do 41 преди 10 години
Защото е време хората да спрът да вярват в глупости. И ти да си жив и здрав, макар че ми изглеждаш силно комплексиран човек, а живот с комплекси е половин живот.
35
1
 
9
 
! Отговори
Див звер преди 10 години
Всички с претенции за среден интелект знаят , че религията е създадена от човек за човека с цел властване на съзнанието на единия над другия. Друг е въпроса,че има вманящина граничеща с шовинизъм в религията. Разбира се всеки си е в правото на решение, дали да му се обработва съзнанието или - не.Аз вярвам в доброто у човека , във волята му, старанието му и разумната мисъл т.е вярвам в ЧОВЕКА, останалото е търсене на изход в безизходицата.
34
1
 
4
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Христос воскресе, близките ти - НЕ!!!
33
5
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 10 години
Защо всякакви умрели кауни като тебе се изказват винаги по празниците? Много хора считат днешния ден за свят, кой си ти че си тръгнал да раздаваш обвинения и да се опитваш да прецакваш великденския дух на останалите? Като не ти харесва се покрий някъде и си църкай сам на воля.
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До do 38Като си толкова зрял и се контролираш толкова добре,защо ти пречи,че аз празнувам.Ходи се контролирай някъде на майка си в г'за и не ми се бъркай в празника.И ти да си жив и здрав
31
0
 
8
 
! Отговори
ONASSIS преди 10 години
ХРИСТОС АНЕСТИ! ХРОНИА ПОЛЛА!Честит празник на всички българи, независимо от вероизповеданието.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Христос Воскресе! Честит празник на всички! На днешния ден също така черпят Велико, Велика, Величко, Велислав и Велислава.
29
7
 
7
 
! Отговори
do 34 преди 10 години
Аз нямам господ, аз съм достатъчно зрял, за да контролирам действията си, да знам кое е правилно и кое не. Нямам нужда да вярвам сляпо в неща, които само отричат здравия разум и логиката. Нали вашия господ иска да се стремите към духовното, а не към материалното ? Ама днеска всички ще пукате яйца с ракия на обяд и още 10 манджи направени специално за парзника. Това не е ли лицемерие ? Кога ходите на църква ? Кога се сещате за вашия бог ? Само когато се случи нещо или е празник нали ?
28
0
 
6
 
! Отговори
тракиец преди 10 години
До 23Во истине Воскресе
27
10
 
5
 
! Отговори
Заблудени сектанти преди 10 години
Тъжно че все още има милиони заблудени душици които робуват на сектата наречена християнство. Хубавото е че вече и се вижда края на тая масова религиозна хипноза. Все повече хора по света се пробуждат и виждат истината!
26
0
 
8
 
! Отговори
23 преди 10 години
Христос Воскресе!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 32Ходи тогава взриви някоя бомба на някой площад,убиий няколко деца и *** при твоя господ.Там ще те чакат 40 девици и ще ти носят локум и баклава