АФП: България страда от емигрирането на младите

Напускането на страната от млади висшисти има драматични последици
Обновена: 8 май 2013 22:07 | 8 май 2013 21:54, Елка Василева
115
АФП: България страда от емигрирането на младите
Всяка година между 20 000 и 25 000 души на възраст между 25 и 39 години напускат България. Снимка: архив, Reuters

България, където в неделя ще се произведат предсрочни парламентарни избори, страда от масовото емигриране на млади висшисти. Това напускане има драматични последици за икономиката и обществото на страната, която остава с нискоквалифицирана работна ръка и застаряващо население, пише агенция Франс прес в кореспонденция от София.

26-годишната Румяна Ганева работи в кол-център въпреки магистърската си степен по икономика в най-добрия университет в София. "Това можех да го правя и без диплома", казва тя горчиво.

Румяна обмисля да запише втора магистратура във Великобритания. Баба й ще продаде апартамента си, за да финансира следването й.

Всяка година между 20 000 и 25 000 души на възраст между 25 и 39 години напускат тази страна - най-бедната в ЕС според изследване на синдиката "Подкрепа", отбелязва Франс прес.

По-слабообразованите работят в строителството, ресторантьорството или се грижат за възрастни хора, главно в Германия, Великобритания, Гърция и Италия.

"Повечето ни ученици нямат търпение да вземат дипломата си за средно образование единствено, за да отидат в Европа", посочва Гинка Станчева, преподавател в една от най-добрите софийски гимназии.

Ако се завърнат в България след завършване на висшето си образование, те обикновено могат да разчитат на месечна заплата от 1000 лева (500 евро), отбелязва АФП.

Кореспондентката на агенцията Весела Сергева цитира в. "Труд", който неотдавна написа, че "Основната причина за любовта на българите към Европа е възможността да избягат там".

Освен заплатата има и други страни от живота в България, които подтикват човек да си потърси късмета другаде.

"Грубата сила, парите и арогантността са издигнати в култ. Да подкупиш лекар или полицай е нещо обичайно. Купуват се изпити и дори дипломи!", възмущава се Христо Михайлов, завърнал се в България, след като е следвал право във Франция.

След падането на комунистическата диктатура през 1989 г. около 1,5 милион българи са емигрирали, а сегашното население е 7,3 милиона.

Особено засегнат е секторът на здравеопазването – според ресорния синдикат 57 процента от студентите по медицина искат да емигрират.

Други, често пъти роми, се възползват известно време от социалните помощи в чужбина, преди да бъдат репатрирани, отбелязва кореспондентката на Франс прес.

Загубата на работна ръка, а при оставащите – университетско образование, което често пъти не е пригодено за трудовия пазар, създават "отровен коктейл" за икономиката, заявява президентът на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Той се безпокои от недостиг на инженери, чиято професия стана непопулярна поради упадъка на индустрията след падането на комунизма преди 23 години, отбелязва АФП.

Неграмотността придобива тревожни размери сред ромското малцинство (което е 10 процента от населението на страната), въпреки че то ще съставлява 23 процента от работната ръка в страната към 2020 г., по прогноза на Световната банка. Според БСК при национално равнище на безработица от 12 процента, при младите на възраст под 30 години това равнище е 38 процента от активното население, отбелязва Франс прес.

Емиграцията на българите в Европа ще продължи, предупреждава Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания в София. "Ще са нужни десетилетия, преди българското общество да може да предложи условия на работа и живот, сравними" с тези в Европа, смята той.

Това може само да влоши дългосрочните демографски перспективи, които вече са най-мрачните в Европа.

През 2012 г. пенсионираните българи бяха близо 24 процента от населението, а ненавършилите трудова възраст млади хора - малко над 14 процента, по данни на Националния статистически институт.

Пенсионната система се огъва под тежестта на 2,2 милиона души от третата възраст, от които малко над половината получават пенсии между 150 и 200 лева (между 77 и 102 евро), по данни на правителството.

"Завися от сина си за плащането на тока и лекарствата ми. Сегашната криза не променя кой знае какво", въздиша 80-годишната Димитрина Желязкова, имайки предвид масовите демонстрации тази зима, които доведоха до оставката на консервативното правителство на Бойко Борисов.

"Стягаме коланите повече от 20 години в името на реформи, дето краят не им се вижда", казва тя горчиво.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
30
 
! Отговори
ceci_ преди 10 години
Цифрите в статията са прекалено оптимистични. Ако са останали 7.3 млн души и са емигрирали 1.5 млн. това прави 8.8, което означава, че напрактика броя на родените и починали е равен... а това от много години не е так!Така че, ако имаме 1.5млн. емигранти... нямаме 7.3млн население,
9
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те заминават ,но България не забравят и пак ще се върнат.Точно това целят някой велики сили да ни претопят без военна сила .Дано Господ ни помогне да дойдат умни политици ,който да се обединят те , и да изведат България да бъде каквато е била в миналото ВЕЛИКА
8
1
 
6
 
! Отговори
tt преди 10 години
Oligarsite ,bivsi komunisti,v koito race e cqlata stryktyra na darzavata ne dopuskat sposobnite mladi hora do dlaznosti za da ne gi izmestat.falsivite konkursi ,koito se provezdat za zaemane na darzavnite dlaznosti sled kato ,nasiq 4ovek,e izbran,ubivat 4uvstvoto na mladiq i sposoben mlad balgarin.Tova e pri4inata te da bqgat ot rodinata si.Razberete pri4inata za bqgstvoto na mladite e arogantnosta i nekadarnosta na sistemata ,koqto ne dopuska izqvata na sposobnite hora.
7
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това досега е само най-лекото, тепърва предстоят още по-тежки реформи, за които ГЕРБ слушат ЕС и САЩ докато не унищожат напълно България и българите. Борисов е съвременният ***.
6
15
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 10 години
Ами поплачи си, то такива мекокитковци като теб знаят само да плачат.
5
4
 
27
 
! Отговори
Сан преди 10 години
Положението е много жалко, плаче ми се като чета статията.
4
6
 
8
 
! Отговори
Нфсб преди 10 години
Истинските националисти са в нфсб. Ибрика официално заяви че е в коалиция с бсп и дпс.
3
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната безкрайно глупава статия, пълна с измислени данни!
2
7
 
25
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 10 години
В България останаха само полуживите комунисти, учениците и бюджетните работници. Кой ще плаща данаци та шизофрениците като ибрика да дадат по 1000 заплата и 500 пенсия? От фондовете след управлението на герб няма как да се краде.България ще остане на такива като учиндолския скопец и трактора.
1
7
 
49
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
Некъдърници,връщайте се в българия и се хващайте да бачкате за 310 лв,след 36г. стаж ще вземете гряндиозно високата пенсия от 150 лв на месец.