Сценарият за след изборите: Много баби, хилаво дете

"Файненшъл таймс" и Асошиейтед прес за очакванията от вота в България
Обновена: 10 май 2013 19:43 | 10 май 2013 19:43, Елка Василева
82
Сценарият за след изборите: Много баби, хилаво дете
Снимка: архив, Булфото

Българска поговорка гласи: "Много баби, хилаво дете". Точно това може да се случи след изборите за български парламент на 12 май, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Много партии участват в изборите и тези, които влязат в парламента, най-вероятно ще поспорят кой да се грижи за "хилавата" българска икономика, пише изданието.

Вестникът припомня, че вотът беше насрочен два месеца по-рано от очакваното, след като правителството на ГЕРБ подаде оставка след улични протести срещу високите сметки за ток, бедността, корупцията и авторитарността.

Допитванията дават лека преднина на ГЕРБ пред социалистите, но също толкова важен е въпросът кои от по-малките партии ще успеят да преминат 4-процентната бариера, за да влязат в парламента и каква роля ще изиграят те в съставянето на коалиционно правителство.

Повече от половината от електората обаче все още не е решил за кого ще гласува или пък е решил да не гласува нито за БСП, нито за ГЕРБ, посочва изданието.

След като бъдат преброени гласовете, се очаква период на пазарлъци и е възможно зад волана отново да седне ГЕРБ, което може да не се хареса особено на българите, които излязоха да протестират по улиците, пише "Файненшъл таймс".

Но в политиката на Балканите винаги може да се очаква неочакваното или дори очевидно невъзможното, допълва вестникът и припомня, че от падането на комунизма нито едно правителство не е било преизбирано в България. А тези избори се отличават от предишните и поради липсата на фигура на спасител, в която на предния вот се превъплъти Борисов.

Но който и да спечели изборите, той ще се озове пред неизбежната задача да съживи икономиката на най-бедната страна в ЕС и, което е по-важно за много българи, да върне доверието към политическата система.

Малцина в България очакват нещата да се подобрят след вота, който вероятно ще бъде спечелен от дискредитираната десноцентристка партия на подалия оставка премиер Бойко Борисов, тъй като избирателите не виждат по-добра алтернатива, пише в кореспонденция от София агенция Асошиейтед прес.

В страната расте разочарованието от все по-голямото разминаване между някогашните еуфорични надежди, свързани с членството в Европейския съюз, и днешната отрезвяваща действителност. Мнозинството от хората са безразлични към изборите, чиято агитационна кампания беше помрачена от скандал с незаконно подслушване, и се очаква избирателната активност в неделя да бъде под 50 процента.

Шест години след влизането си в ЕС България с население от 7,3 милиона души остава най-бедната държава в общността. За мнозина европейската мечта означава заминаване на Запад с еднопосочен билет. От падането на комунизма през 1989 г. почти 1,5 милиона българи, главно млади и добре образовани хора, са се преселили в по-богати страни на ЕС, пише Асошиейтед прес.

Много българи се чувстват смазани от ниските заплати и безмилостната инфлация. Те се усещат предадени, след като не виждат изпълнени обещанията, че присъединяването към ЕС ще направи живота им по-добър. Сега повече от 22 процента от населението живее под прага на бедността.

По последни социологически данни партията ГЕРБ на Борисов вероятно ще спечели първо място на изборите, но без да събере достатъчно мнозинство, за да състави самостоятелно правителство.

Като втора политическа сила се очертават социалистите, които според допитванията изостават с малка разлика зад ГЕРБ. Очаква се в парламента да влязат още пет партии, което може да направи трудно съставянето на стабилно правителство, се посочва в кореспонденцията на Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
24
 
13
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 11 години
Не съм партийно оцветен, но мога да кажа следното. В момента Б.Борисов в пъти превъзхожда недоразумението Станишко. Просто България има нужда от истински водач , а не от мижитурки. Колкото и да искат четворна коалиция едва ли ще има: БСП-ДС-ДПС-Кунева-Пръмова-ДСБ. Тези хора ограбиха България.
17
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като комунистите съсипаха социализма, сега ще съсипят и капитализма........ А нашата работа в България е "Вода гази, жаден ходи" ! Комунистите ако ги пуснеш в сахара след няколко години ще има дефицит на пясък!
16
0
 
24
 
! Отговори
Тъп народ преди 11 години
Е знаех ,че *** са най-долните и най-големите лъжци.Но,но,но !!!От скоро се убедих във съвсем друго и се отвратих.Разбрах само едно ,че от българският политик по по по - долен и по по по голям лъжец във цялата вселена няма.Всички кандидати ,барабар със псевдо лидери и прочие са безочливи долни лъжци.казват ,че на лъжата краката са къси ,да къси са виждаме ги ама егаси мазохистият народ пак ходят подир задните им части и афтограф си вземат от тях все едно че са рок или филмови звезди.
15
0
 
17
 
! Отговори
69 преди 11 години
След тези избори ако до зимата не се пооправят нещата повече от сигурно е, че ще се минава в нелегалност.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сценарият за след изборите: Много ГЕРБ, много БСП, хилаво дете, направо комунистически ***!
13
21
 
7
 
! Отговори
РЗС номер 17 преди 11 години
РЗС номер 17
12
5
 
18
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
какви милиарди,каква икономика бе колега?какво направи борисов?наложи правил,като в целия нормален свят и всички ревнаха,ЧЕ трябва да плащат ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ осигуровки/нещо което им беше непознато/ и данъци/какво беше това?при серго и царо такова животно НЕМАШЕ/ и всички фалираха.аман ти и икономиката,като се крепи само на спестените пари от работниците.2 поколения хора няма да вземат пенсия,заради тези измислени мишки-българския бизнес.хак да им е.много се радвам за тях.
11
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СТРАНДЖАТАникога вече ГЕРБ
10
30
 
21
 
! Отговори
jambo50 преди 11 години
АТАКА е единствената партия,която има много подробно разработена програма за управлението на България за следващите 4 години.Всичко друго е"Бля-Бля" и огромна лъжа!
9
12
 
1
 
! Отговори
KalchevMP преди 11 години
ЗЛЕНИЕТ 26!!!
8
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С дълбоко прискърбие мога да спомена, че единственият лидер, който последните месеци се държи мъжки, интелигентно и винаги адекватно е Лютви Местан. Той се оказва и човекът с най-добър български език и най-добър изказ. Пропускам факта, че е и най-образован, защото не признавам противопожарното дело, ВИФ и разните партийни школи за образование. Съжалявам, че политическата сергия не ми предоставя по-добра алтернатива от наглостта, арогантността и простотията на другите комунистически формации.
7
28
 
19
 
! Отговори
jambo50 преди 11 години
АТАКА-ПОБЕДА! АТАКА-ПОБЕДА! АТАКА-ПОБЕДА! АТАКА-ПОБЕДА! АТАКА-ПОБЕДА!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то тия избори са си безсмислени. и, социолозите натрапват, ми тогава за кво се харчат тия пари за комисии. тва си е безумие. ако се очертава тая конфигурация. за какво бяха тия кьорави негодувания по площадите, като ще се гласува по същия начин. Това може само ниско-Ентелегентно общество да приложи.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ZAGLAVIETO E POGRE6NO - NE MNOGO BABI , A MNOGO TOQGI
4
17
 
9
 
! Отговори
социолог преди 11 години
Не съм партийно оцветен, но мога да кажа следното. В момента Б.Борисов в пъти превъзхожда недоразумението Станишко. Просто България има нужда от истински водач , а не от мижитурки. Колкото и да искат четворна коалиция едва ли ще има: БСП-ДС-ДПС-Кунева-Пръмова-ДСБ.
3
22
 
18
 
! Отговори
jambo50 преди 11 години
Ако някой все още се колебае за кого да гласува да вземе правилното решение т.е. да гласува за АТАКА!
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво
1
3
 
20
 
! Отговори
Акълмайстор преди 11 години
След изборите:Много хладилници, ама празни !!