Селската безработица у нас – една от най-високите в ЕС

Над 16% от активното население в страната е без работа
Обновена: 13 юни 2013 08:01 | 13 юни 2013 08:01, Красимир Ангелов
42
Селската безработица у нас – една от най-високите в ЕС
Безработицата в селата е висока. Снимка: Булфото

В края на миналата година у нас в градовете са живели 5,3 млн. души или 73 на сто от населението, а в селата - 1,9 млн. души, или 27 на сто от населението на страната. За първи път в демографската история на България населението на селата пада под 2 милиона души, сочат обобщени данни на НСИ за демографските тенденции в страната.

Ред са причините за обезлюдяването на българското село, но най-сериозната несъмнено остава липсата на работа. Според данни на НСИ безработните в българските села през миналата година са били 125 хиляди, като там коефициентът на безработица надхвърля 16 на сто.

Обобщени данни на Евростат за безработицата в селските региони на ЕС показват, че най-висок процент безработица в селските региони на ЕС е бил регистриран в Испания - 17 на сто. Двуцифрено число на безработица в селски райони на ЕС е било отчетено още в Естония, Ирландия, Гърция, Латвия, Литва, Словакия и Унгария.

Според данните на Евростат - около 112 млн. души в ЕС обитават селски райони, но земеделския труд в ЕС-27 се оценява през 2012 г. на 10,1 млн. работещи единици. Една работна единица се равнява на едно лице, работещо на пълно работно време цяла година, уточнява анализът.

Данните на европейската статистика отчитат, че през 2012 година приблизително с една четвърт е намалял броят на хората в ЕС, които се занимават със земеделски труд в сравнение с предходното десетилетие. Най-голямо общо намаление на заетостта в селскостопанското производство е отчетено в Словакия - минус 59 на сто и Естония - минус 56 на сто. Заетостта в селското стопанство е намаляла с приблизително 30 на сто още в България, Латвия, Румъния, Чехия, Унгария, Гърция, Швеция и Дания.

Единствените страни в ЕС, които отчитат увеличение на селскостопанския им труд за последните 10 години са Малта - ръст с 14 на сто и Ирландия - ръст от 5 на сто.

През миналата година в преселванията между населените места в България са участвали 82 250 лица, като най-голямо териториално движение е регистрирано по направлението "град - град" /46,5 на сто/, показва справка на НСИ. Значително по-малки по брой и относителен дял са миграционните потоци по направлението "село - село" – едва 9,4 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То на село работа има, но едно че сегашната младеж гледа само как да си завърши висшето и след това да се намърда в някое офисче, и друго че нямаме политици с топки, които да се захванат да търсят по света пазар за продукцията, която се произвежда на село.
7
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
aма на село само ние турците бачкаме няма българи няма *** и ако нас на няма работата хептен кьор фишек
6
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква безработица на село? И там пък ако няма работа, ама гиди пусти мързел, няма да има кой да дреме у хоремага.
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На фотото - модерното земеделие, модерното мислене. традиции. орис. гени. инат.
4
2
 
57
 
! Отговори
maketo преди 10 години
Каква безработица бре токо работа има у наще село има мръзелива безработица ама така ке е кат се научихте се пред лаптопите да седите за 500 лв некете на чист въздух да си пиете ракийката ваша си работа яжте си там пласмасовите домати
3
2
 
36
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
Искам незабавно да вдигнат цената на тока с 30 %,да се въведе като при парното доуравняване на сметките,така за коледа ще ви дойде една сметка ток 2 бондака-изравняване сметките на тока и тогава ще ми се озъбите.
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ami kak da rabotiat,kato niamat pari za syorajenia s vol li da orat. a da ne govorime 4e gi kradyt. dyrjavata da gi oborudva i ohraniava i mislia, 4e dosta hora ste se vyrnat po selata, no tova e utopia znam. priaten den.
1
3
 
63
 
! Отговори
Tepix преди 10 години
16% безработица в селата? По-скоро 16% заетост ...