Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"

Отпадат също и стихотворенията на Ботев "Майце си" и "Моята молитва"
Обновена: 20 юни 2013 16:42 | 20 юни 2013 14:32,
578
Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"
Анелия Клисарова Снимка: Булфото

Романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него ще се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души". Това предвижда проект на просветното министерство, коментира пред журналисти министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, преди да връчи награди на ученици, завоювали призови места на националния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру".

Тя уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови.

Министърът допълни, че от програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.  По думите й това е станало след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература.

„Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват“, изтъкна министърът.  „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме“, допълни тя.

Клисарова увери, че не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб.

За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове, разясни тя.

Клисарова опроверга спекулациите, че новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукаддес Налбант има връзка с отпадането на част от произведенията. Проектът е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него. Това е само проект, не е окончателно,  заяви тя.

Наблюдения на МОН сочат, че учениците изпитват затруднения при анализ на текст и писмено излагане на становище с аргументи. Не е важно да научим децата само да четат и да пишат, важно е да ги научим да мислят и да осмислят текстовете, защото това ще им бъде необходимо и в живота, коментира министърът.

Клисарова потвърди, че отпада предложението за задължителна предучилищна подготовка на децата, навършили четири години, но остава идеята за такава при петгодишните. Искаме да мотивираме родителите на децата да започнат предучилищна подготовка, няма да ги натоварваме - ще има много игри и занимания, добави тя.

По думите й и двамата нови заместник-министри Мукаддес Налбант и Атанаска Тенева ще отговарят за средното образование. За висшето ще бъде назначен още един заместник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


578
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
49
 
! Отговори
Ефремов преди 10 години
Естествено, че ще отпаднат на Ботев произведенията. Как така ще обиждаме с присъствието им коалиционния партньор от ДПС!!!
39
2
 
47
 
! Отговори
Katinar преди 10 години
Абе май нищо не отива на добре в тая държава...
38
1
 
59
 
! Отговори
666 преди 10 години
Тези в Министерството случайно да знаят значението на думата КЛАСИКА. Значи заменят "Майце си" с "Колко си хубава". Защо трябва да се избира между Ботев и Фотев.Всяка година -все по-големи недомислия.Горките ни деца
37
0
 
50
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
Така...Къде е онзи под масата, що не протестира срещу ТОВА? За няколко дни Клисарова кви ги нареди?- Сип Зип майчин език,- Махане на много силни произведения на български класици.- назначаване на заместник министър туркиня, смятаща че османска полиция с право е обесила Левски и още преди години искаща премахване на изучаване на Ботев и Вазов в училищата.КАК ще ни образоват децата тия хора? Ще ги карат да изучават творчество на чалгари и ще ги водят по гей-паради? Баси...
36
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проектът за отпадането на тези произведения е отпреди година и половина, значи по времето на Герб, а сегашните го приемат, въпреки, че могат да го спрат. Едни и същи *** са всички, вече 23 години!!!!!!!!!
35
1
 
48
 
! Отговори
Раковски преди 10 години
Махнете Вазов и "Под игото", тогава! Незнам какво да тръпим повече? Скоро Левски ще е терорист. Ее писна ми.
34
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Първа съм!А "Осъдени души" е приказка, а? В "Тютюн" поне се разказва за България и история, която поне малко е позната на учениците, а не некви католически любовни истории!!!
33
2
 
48
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Национални предатели!Незабавна оставка и отнема на бъпгарското гражданство конфискуване на всички техни имоти, заради държавна измяна!
32
6
 
9
 
! Отговори
ForgetMeNot преди 10 години
Като чета коментарите - няма угодия! До онзи ден се ревеше, че в "Тютюн" има образи на коминисти и т.н. Сега - 'що го махали от програмата. И едното, и другото произведения са достойни да бъдат изучавани.
31
2
 
14
 
! Отговори
$$$$$ преди 10 години
Започва ме да учим по велики те западни програми.Задачи в който и всички отговори са верни.За да не тормозим мозъците на децата .Когато станат годни ратай да работят и да не мислят за глупости .
30
2
 
54
 
! Отговори
Атака преди 10 години
Махат Ботев - "Майце си"?Е това си е за оставка!
29
3
 
31
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
не ти, боже на лъжците,на безчестните тирани,не ти, идол на глупците,на човешките душмани! А ти, боже, на разумът,защитниче на робите,на когото щат празнуватденят скоро народите! Вдъхни секиму, о, боже!любов жива за свобода -да се бори кой как можес душманите на народа. Подкрепи и мен ръката,та кога въстане робът,в редовете на борбатада си найда и аз гробът! Не оставяй да изстинебуйно сърце на чужбина,и гласът ми да преминетихо като през пустиня!...
28
1
 
39
 
! Отговори
егати наглите преди 10 години
Ужас-в ход е пълна турцизация и помюсолманчване!!!Май ще трябва да ги ИЗРИНЕМ от властта НАГЛИТЕ *** от ДПС и техните еничари!!!С камъни пред "образувателното"министерство до махането на наглата туркопроводничка и предателка!!!
27
1
 
43
 
! Отговори
Бай Григор преди 10 години
Е за това трябва да се излезе на улицата наистина , кой е тоя Фотев ,че заменя Ботев - *** големи *** сте , даже и от Боко сте по-големи !
26
2
 
45
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
МОЯТА МОЛИТВА"Благословен бог наш..." О, мой боже, правий боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове; не ти, който си направилот кал мъжът и жената,а човекът си оставилроб да бъде на земята; не ти, който си помазалцаре, папи, патриарси,а в неволя си зарязалмойте братя сиромаси; не ти, който учиш робътда търпи и да се молии храниш го дор до гробътсамо със надежди голи; не ти, боже на лъжците,на безчестните тирани,
25
0
 
55
 
! Отговори
ненормална преди 10 години
Тази май не е наред със здравето?Как така ще маха произведения на Ботев?Ботев е един исполин.Всичките му 19 стихотворения са неповторими.Тази май трябва незабавно да й се поиска оставката и марш на улицата.Как може въобще да си и помисли да пипа Ботев?Оставка незабавно!!!Продажница!!!
24
0
 
46
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Лишаването на една нация от спомени води до нейното *** и закриване. В турция правят филм за Сюлейман Велики-Ние се отказваме от стихотворението на Ботев "Майце си", което носи заряда и духа на времето. Ама-народ без дух е като празна бутилка-никой не се интересува. Коко ли ще продължава "българският" път
23
0
 
27
 
! Отговори
защо преди 10 години
Така де, ще занимават децата с литература?!? Я, вместо литература - кибер игри!!! Там винаги си най-големия и убиваш, убиваш.... И за десерт - едно порно! Не бе. Розови филмчета. Тоолкова са разкрепостени...
22
0
 
43
 
! Отговори
Оня там преди 10 години
Предлагам и истоята си да осъвременим, 135 години минаха от освобождението на България от турско робство, няма смисъл вече да го учат подрастващите.... примерно можем да включим в историята личности като Ататюрк, Ердоган и т.н. ... просто са по-съвременни......
21
2
 
51
 
! Отговори
България преди 10 години
Поредния ужас! Родоотстъпници!!! Ботев сигурно се обръща в гроба! С лека ръка зачеркват българските революционери - поети и писатели!!! Срам и позор!!! Българи, на протестите да защитим нашето минало и името на всички дали живота си за освобождението на България от турско РОБСТВО!!!!