Тежки учебници, остарял материал, но и един канон

Да се пренаписват ли учебниците по български език и литература?
26 юни 2013 08:17,
33
Тежки учебници, остарял материал, но и един канон
Снимка: архив, Булфото

Много е належащо и необходимо да се пренапишат учебните програми и учебниците по български език и литература от първи до 12-и клас, настоя пред БТА проф. Валери Стефанов - преподавател по история на българската литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш декан на Факултета по славянски филологии на СУ.

"Необходима е промяна в учебното съдържание по ред причини - обществото се развива, развиват се също хуманитаристиката и литературознанието, а последните учебни програми са от 2000 г.", каза той в коментар на проекта на МОН, в който се предлагаше произведения на български класици да се заменят с други. Сред тях бяха и творби на Ботев, Вапцаров, Димитър Димов.

Още по темата

Професорът отбелязва, че в обществото ни непрекъснато има оплаквания, че учебниците са тежки и че обемът на учебния материал е огромен, но от друга страна се казва: "Канонът не бива да се пипа по никакъв начин".

"Затова е нужен добър прочит на досегашната ситуация и пренаписване на това, което се нарича държавни образователни стандарти за обучението по български език и литература", твърди той.

Попитан дали това означава, че трябва някои от произведенията на Ботев да отпаднат и да се заменят с други, преподавателят в СУ каза, че "не можем да вкараме целия канон, така, както ни е мил на сърцето, в обучението".

"Например, задължително условие е да се включат всички онези ключови произведения и автори, които смятаме, че всеки млад човек и българин трябва да познава, за да може да се ориентира ценностно в историята на своята страна и в художествената система на българската литература", коментира проф. Стефанов.

Според него екипът, който ще направи необходимите промени в програмата по български език и литература, трябва да бъде "смес" от специалисти с теоретична култура, с историческа култура и от експерти с практически опит.

Той бе категоричен, че не е сред тези университетски преподаватели и учители, участвали в проекта на МОН за промяна в учебните планове по български език и литература.

"Резултатът от проекта на МОН, направен от безсмислено огромен колектив, не е особено добър, защото когато се тръгне да се редактира канона конюктурно, винаги ще си в щета", допълни проф. Валери Стефанов.

Миналата седмица образователният министър проф. Анелия Клисарова увери, че няма да отпаднат българските класици от българското образование, защото нито тя, като министър, нито правителството имат намерение да потъпкват нравственото и патриотичното възпитание на българските деца.

Тя съобщи, че е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, за да може тези хора да понесат наказания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
15
 
! Отговори
Вазов преди 10 години
Ясно. Ще продължават *** теми, запомняне на глупости наизуст и в резултат - отвращение и пълна неграмотност.
4
0
 
17
 
! Отговори
тинтири минтири преди 10 години
"развиват се също хуманитаристиката и литературознанието"Ако при пренаписването на учебниците отново се подходи наукообразно, резултатът ще е пагубен. Литературата е изкуство, което възпитава ценности. Но тези ценности трябва да се открият и осмислят от децата, които не разбират безумната ви терминология, с която сте напълнили учебниците, не разбират безумната ви теоретизация. Да не говорим, че изучаваните текстове не са съобразени с възрастовите възможности на учениците.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аман от нови учебници! И тук е същата престъпна, безсъвестна върхушка, която експериментира с българските деца с цел печалба!
2
3
 
19
 
! Отговори
Калина преди 10 години
Мдаааа, отново ще се лапат пари от "творчески колективи" и издателства за пренаписване на учебници. Да, съгласна съм, че начинът, по който е поднесен учебният материал е, меко казано, безумен. За мен по-скоро трябва да се промени концепцията на преподаване - провокиране на мислене, а не зазубряне. Дреме им на децата какво е казал Грую, анализирайки Ангелинка. Позволете на учениците сами да изразяват усещанията си за произведенията!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой пише учебниците?Буквара е от доценти, за гимназията - от професори ...Толкова могат, те за студенти учебници са некадърни да пишат и за туй на ниското ниво.За това и образованието ни е в камения век, но е важно да се вземе парата от наши хора, та и за маймуните в просветното министерство да има.И трябва по един предмет поне 10 учебника да има и тогава лапачката ще е по-голяма !