Чашката - заместител на живите човеци

Или защо пият децата ни, разказва Мадлен Алгафари
29 юни 2013 11:36, Петя Славова
14
Чашката - заместител на живите човеци
Мадлен Алгафари. Снимка: Булфото

Зависимостта към алкохола е много по-страшна от тази към наркотиците. Най-малкото, защото
на нея не се обръща особено внимание. Това обясни Мадлен Алгафари на пресконференция по повод превенцията на употребата на алкохол сред подрастващите. Под формата на семинари и интерактивни уъркшопи родители имаха възможност да се срещнат със специалисти, които да им разкажат по какъв начин могат да предпазят децата си от подобни зависимости. Интеративните групи се водиха освен от Мадлен, и от Виргиния Захариева, и Петър Кралев. Инициативата се прие доста отговорно и вече хора от други градове желаят да участват в подобни срещи.

„Истината е, че когато едно дете има проблеми, означава че родителите имат проблеми. Децата не се раждат дефектни или невротични", отбеляза Алгафари, като заяви, че отговорността е предимно на родителите. Нерядко се случва да се прехвърля и към учителите. Според специалиста обаче, когато става въпрос за този проблем – злоупотребата с алкохол и всички зависимости, коренът се крие не в тинейджърската възраст, а в една друга, която съвсем не е училищна.

Началото се поставя още от бременността на майката и в първата година от живота на детето. „Това беше липсващото знание, бялото петно, което се опитахме да дадем като информация на родителите“ - отбеляза още психологът.

Мадлен Алгафари обясни също, че в тинейджърската възраст е особено важна ролята и на двамата родители. Бащата привнася външния свят, а майката е пристан и утехата, отбеляза психологът и допълни, че когато тези две роли са адекватно изиграни в живота на едно дете, вероятността то да има такъв проблем е много по-рядка.

Психологът сравни тези отношения със ситуацията у нас, където при наличието на баща, често майката играе ролята на доброто и лошото ченге, което създава една тревожност в тинейджърската възраст. „А тревожното дете винаги е по-склонно да прибягва към успокоителен ефект", посочи Алгафари. Тя отбеляза още, че по нашите географски ширини примерът за пиене много често идва от самия родител, като в повечето случаи това е бащата. Това го изважда от позицията на необходимата му естествена роля в живота на тинейджъра като пример или източник на санкциите, защото е много трудно да те санкционира баща, който също се налива, отбеляза още Алгафари.

Специалистите не пропуснаха да отбележат, че в основата на този проблем стои и липсата на какъвто и да било контрол у нас. Няма санкции при продажбата на алкохол на подрастващи.
Пред Dnes.bg тя отбеляза, че най-опасната възраст, в която децата злоупотребяват с алкохол, е именно тинейджърската, защото още не е структурирана ценностната им система. Все още волята не работи така добре и тогава хората са най-податливи.

Най-важното условие за предпазване на детето от тези зависимости е контактът с бебето още през времето на бременността. Особено до времето, когато детето проходи, проговори и започне да се ориентира във времето. Ако това липсва, травмата от изоставяне е винаги в основата на онзи характер, който след време компенсира присъствието на хората в живота. Подрастващите заместват липсата с веществени неща като алкохол, дрога или храна, компютърна зависимост. Чашката се явява един заместител на живите човеци и ако комуникативните модели не са адекватно усвоени във всяка една от фазите на развитие на малкото дете, то след време ще бъде склонно да замества хората с неодушевени източници на удоволствие. А тия комуникативни модели ги формират родителите с нещата, които правят или не правят, с грешните или правилните подходи.

Родителят трябва да е и родител, и приятел, категорична е Мадлен Алгафари. Той трябва да може да ходи по оня ръб между запазването на авторитета и самодетронирането си, особено в тинейджърската възраст. Има моменти, в които трябва да има човешки контакт, да няма значение, че това е дете и родител, да се забавляват, да играят. Понякога родителят да е в позиция, в която да остави детето да е по-компетентно. Съответно е нужно да има ситуации, в които родителя да може да обяснява твърди и категорични позиции и да ги отстоява, смята психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Сез преди 10 години
Абе,тази докога ще източва наши и европейски пари с разни "проекти"-кухи , абстрактни иестествено напълно безполезни.Тук чета неща,свързани с откриването на велосипеда,топлата вода и прочее "мъдрости",преписани от западни школи,но неаадаптирани в наши условия.Докога истинската възпитателна работа ще бъде заменяна със сурогати?Знае ли "колегата" например,че в новия образователен проектозакон липсва думата възпитание,че детските градини са учебни заведения/според него/,че гимназиалната степен се
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже колко е остаряла и погрозняла тази жена...не мога да я позная...
8
2
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Па ний сабота кат седнем в кръчмата привечер и я затворим нощес.То сме десетина маже само щото другите измреха ама ний са не даваме-па онез измреха щото не пийха редовно и ги тръшнаха вирусе разни Ей на и днеска сме тамка па сега подгреваме под асмата на дворат с бажанака и един комши Филю-па него го хващаме за краката пред кръчмето и ги дигаме а он на ръце влаза щото жена му го прокле кракат му да не стапва на кръчма,па тай нема го фане клетвата бе,па таз психулошка що не доде ни прай салати бе
7
1
 
14
 
! Отговори
honestly преди 10 години
Абе, казали са го по-умните: всяко нещо, с което се прекалява, е вредно!Иначе Мадлен е един изключителен специалист и страхотен човек. Глупаво е да коментриате външния й вид. Не е отишла да ни представя на "Мис Свят"! И , честно казано, тя е стилна жена, която изхлежда добре за възрастовата група, в която се намира. Но висенето по чалгаджийници вероятно ви е изкривило съвсем перцепциите и разбиранията за хубост!
6
8
 
5
 
! Отговори
диян преди 10 години
в чашата извинете в шишето е реалността
5
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тва са глупости! Аз си правя по половин литър концентрат на ден и нямам проблеми,нито съм алкохолик.
4
2
 
14
 
! Отговори
Li-chen преди 10 години
Децата пият, защото не могат да пушат. Я да се узаконят леките наркотици пък после ще говорим. Ще станем номер едно по употреба на марихуана в света. А сега по сериозно. Моделът на поведение на децата е отражение на цялостната ситуация в България. Какво може да прави едно дете в тази среда? Родителите ходят на работа, за да се препитават едва едва. Това е ясно. Безработица ниски доходи и т.н. В училището никой нехае какво става. Много е коментирано за образователната система в последните години.
3
3
 
11
 
! Отговори
арес преди 10 години
ако не е алкохола няма да има бракове разводи гласувания и други неща за които се сетиш
2
2
 
15
 
! Отговори
eko72 преди 10 години
"Зависимостта към алкохола е много по-страшна от тази към наркотиците." Дрън дрън! Алкохола след 18 е законен , наркотика не е. Алкохола си иска мезето а наркотика нищо. Ако си на кеф с алкохол можеш да изкараш цяла вечер а с наркотика не можеш и спомен.
1
3
 
26
 
! Отговори
666 преди 10 години
виаги съм се чудил какво вижда един младеж в това да стои по цял ден в парка с двулитрова бира в едната ръка и цигара в другата, небрежно облечен и небръснат. разбирам, че това е някакво течение в момента - на младата интелигенция и хората на изкуството, защото "разбираш ли, че с алкохола ми идва музата", но мисля, че се прекалява