МС тегли заем да си купи още време на власт, смята икономист

Ангелов: Несигурното поведение на управлението е лош сигнал
Обновена: 2 юли 2013 13:58 | 2 юли 2013 09:50, Камелия Цветанова
185
МС тегли заем да си купи още време на власт, смята икономист
Икономистът Георги Ангелов. Снимка: Булфото, архив

Дупката в бюджета, за която вчера говори премиерът Пламен Орешарски, е изненадваща новина, коментира в ефира на bTV икономистът Георги Ангелов. Той уточни, че до 31 май или до края на мандата на служебното правителство, имаме излишък. "Не вярвам за един месец така да са изпуснали нещата, че да има 1-2 млрд. лева "дупка", коментира още той.

Неговото обяснение е, че правителството има намерение да изтегли заем, за да си купи допълнително време на власт.

Ангелов припомни, че самият Орешарски през ноември при дебатите в Народното събрание е заявил, че бюджетът е подценен и с по-добра събираемост от акцизи ще могат да бъдат събрани още 1 млрд. лева. Икономистът попита защо сега не започват действия за реализирането на тези планове, заявени преди изборите.

Преди седмици финансовият министър Петър Чобанов заяви, че бюджетът няма да се актуализира. "За тези, които следят България, несигурното поведение на правителството е лош сигнал", предупреди Георги Ангелов.
Той обясни, че още от първия ден след изборите, преди да бъде съставено правителството и да започнат протестите, са започнали да растат рисковите премии. Според него е въпрос на време да се повишат лихвите по кредитите и вместо икономиката да се съживи, да потънем по-дълбоко в рецесията.

За проф. Иван Ангелов, икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов, решението за актуализация на бюджета е изненада, но само при текущото състояние на бюджета. Пред bTV той обясни, че има няколко основания за теглене на заем.

В смутни времена събираемостта на данъците понижава, а самото правителство има намерение да предложи по-сериозни социални пакети до края на годината.

Проф. Ангелов обаче не препоръчва като първо действие емитиране на дълг. В писмо до премиера Орешарски той предлага "драконовски мерки" за събиране на данъците, както и съкращението с 10% на административните разходи.

Все пак тегленето на заем в размер на между 1-3 млрд. лева не би застрашило икономиката.

Георги Ангелов обаче не се съгласи с тезата, че ситуацията застрашава събираемостта на данъците и посочи, че служебното правителство е успяло да ги събере без пълни правомощия и без действащ парламент зад гърба си. За него най-лесното действие за повишаване на приходите е емитиране на дълг и вероятно към това ще пристъпи правителството.
 

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vednaga 240 besilki pred pametnika levski ... Bokluci cherveni nali nqmashe da teglite zaemi ....
13
32
 
8
 
! Отговори
:) преди 10 години
Само като прочетеш от къде е икономиста и ти става ясно с коя партия е свързан. Гърция като имат такъв външен дълг, както и Испания и Италия да не са по - зле от нас. Все да имаме малък дълг, а народа куче го яли. Няма да получим медал за малък външен дълг!!! Как не го е срам да говори, че имнало излишък като само държавата има да връща 351 милн. ДДС, има да връща 800 милн. август месец от емисията за земеделските производители и още знайни и незнайни забавени плащания!!!
12
2
 
34
 
! Отговори
Жан Валжан Виденов преди 10 години
Край, това беше. Отивам да си обменя спестяванията от лева в сметка в щатски долари. Няма пак да си загубия парите като 1997
11
8
 
70
 
! Отговори
Боцман преди 10 години
Георги Ангелов е абсолютно прав!Тези ни заробват за години напред.Обричат и следващите правителства.Така искат да покажат, че са незаменими.ДА - незаменими са в краденето и съсипването на България.А що се отнася до другия Ангелов, само като видите на кои министри е бил съветник и като знаем до къде ни докараха, трябва да ви е ясен, що за икономист е.
10
10
 
67
 
! Отговори
Journey преди 10 години
Разбира се, че говори умно това момче.Но като чета по-долу коментарите...българина продължава да си бъде *** и да приема, че ако някой е учил в чужбина или работи за чуждестранен работодател е предател на родината! И бива заклеймяван!Ганьовщина, какво да се прави.
9
4
 
57
 
! Отговори
Blake преди 10 години
Нали трябва с нещо да си платят популистките забежки?!?
8
5
 
49
 
! Отговори
Killuminati преди 10 години
Долните *** болшевишки кръгове и фесовете ще ни разкатаят, така че събуждайте се братя и да ги изтребем до крак, иначе ще завършат делото на Синедриона за тотално разрушаване на Православна Майка България
7
9
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
момчето говори умно. слушайте повече.
6
5
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тегли, тегли олигарски, че и внуците ми да плащат
5
11
 
40
 
! Отговори
иво преди 10 години
проф. Иван Ангелов, икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов. е това е професор от миналото. каква солидна кариера при успели премиери
4
64
 
20
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Този човек - георги Анеглов - е от юпитата на Сорос и ог показват постоянно по телевизията на *** - трябав да бъде обесен а не да му се дава думата.
3
6
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айдеееееее, малко са им парите за крадене та още ще взимат на кредит. Нормално имайки предвид управленията на БСП до сега винаги резултата е един и същи - финансова криза и фалит на държавата. Всички на площада и блокади на повече места, нека покажем, че не сме шепа недоволни, както се опитват да ни изкарат. Февруари бяха доста по малко хората, но правителството подаде оставка, тая тройна коалиция обаче е гърмян заек и с това се хвали, НА КАКВИ ПРОТЕСТИ БИЛИ ИЗДЪРЖАЛИ. ХвАЛА ли Е ТОВА ? ТАПАЦИ
2
10
 
83
 
! Отговори
михаил преди 10 години
господ да ни е на помощ!!! тези ще ни заробят отново!!! На ви сега БСП!!!СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!!!
1
79
 
17
 
! Отговори
IYI преди 10 години
Георги Ангелов ,ко си ти бе *** ,да си си въобразил ,че можеш да определяш икономиката на България ти си един продажен тикеник ,като дянков и искаш да грабиш народа