Обявяват ден на траур заради смъртта на Кирил

Погребват го в митрополитската алея на гробищата във Варна
Обновена: 10 юли 2013 18:28 | 10 юли 2013 17:09,
11
Обявяват ден на траур заради смъртта на Кирил
Снимка: архив Булфото

Утрешният ден е ден на траур за община Варна, съобщиха от пресцентъра на общината. 11 юли е обявен за траурен ден заради смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Препоръчва се провеждането на предварително организираните официални и светски събития, с изключение на тези от личен характер, да бъде съобразено с обявения траур, отложено или отменено.

На 11 юли от 8.00 ч. тялото на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил ще бъде положено за поклонение във варненския катедрален храм "Св. Успение Богородично", съобщиха от Светия синод.

От 9.00 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а от 11.00 ч. Негово светейшество българският патриарх Неофит и митрополити от Светия Синод ще отслужат опелото на митрополит Кирил. След това Варненският митрополит ще бъде погребан в митрополитската алея на Старите гробища във Варна.

В некролога от Светия синод за кончината на митрополит Кирил се казва, че до края на отредените му от Бога дни Високопреосвещеният митрополит се е трудил неуморно за духовния напредък на Варненската и Великопреславска митрополия и за благото на Българската православна църква. Вечна и блажена да бъде паметта на упокоилия се в Христа наш архиерей, пожелават митрополитите от Светия синод.

Тялото на митрополит Кирил беше открито вчера на плаж “Траката“. Той е починал от удавяне и по-точно от хипотермия – гмурнал се на дълбочина със силно студено морско течение. Появиха се спекулации за насилствена смърт, но те бяха категорично опровергани. След двучасово заседание на Светия синод Врачанският митрополит Калиник бе избран за наместник на Варненска и Великопреславска Света митрополия.

Най-вероятно той ще встъпи в длъжност след 40 дни, което е определено като уважение към починалия митрополит Кирил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Абрахам Линкълн: преди 10 години
Където има много пари, има и много проблеми.
9
4
 
2
 
! Отговори
Алов преди 10 години
И защо подменят всенародното веселие с траур.Не четат ли какви са коментарите?
8
4
 
3
 
! Отговори
saki преди 10 години
Не съм много съгласен да ми налагат ден на траур , заради един вмирисан доносник. Какъв божи служител е тоя клоун ? За мен тоя е анти божи служител , злоупотребяващ с вярваниата на обикновените хора.
7
0
 
4
 
! Отговори
ДАА преди 10 години
ИЗМИСЛЕНА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТТА..
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Божа работа. Не е престарял но дните му свършили, никой неможе да се меси в Божиите работи. Отишъл си човека. Бог да го прости.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПИТАЩ!Каква е последната ''ВЕРСИЯ'' ,за ---убийство ли става на въпрос ,или ----НЕ ????Защото до обяд /вчера/,отговорни институции обявиха ,че е убийство ,а след ''СПЯВКА'',.....СЛЕД 1 ЧАС ,....СЪ-ф-СЕМ ОБРАТНО ИНФО ??????
4
2
 
9
 
! Отговори
ПОТРЕСЕН преди 10 години
ЖАЛКО ЗА КИРИЛ-ЛИНКЪЛНА ,....А БЕШЕ МНОо ДОБЪР АГЕНТ,... ОТ ----ДС !ЗАЩО В Бг-ЦЪРКВИ ''ОДИРАТ''КОЖИТЕ НА БЕДНИ ХОРИЦА ,....ЗА ЕДНО КРЪЩЕНЕ ........А ??????"БЕДНИТЕ '' СВЕТЦИ НОСЯТ ВНОСНИ ДРЕХИ ,ПОПОВЕТЕ СМЪРДЯТ НА ---РОМ!СРАМ, ЗА ----''СЛУЖИТЕЛИТЕ '' НА ГОСПОДА !
3
2
 
6
 
! Отговори
един от многото преди 10 години
Господ да прости греховете му и да даде вечен покой на душата му!Амин!
2
1
 
8
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
***,закъсняваш момче!!!
1
3
 
8
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
Редно е все пак Кирил да се изписва заедно със свещенническият му сан, не за друго, ами защото беше все пак свещенослужител нали, така? Или греша?