Предсрочни избори сега? Глупост!

Компромисът - време за спешни неща и вот догодина, смятат анализатори
Обновена: 16 юли 2013 12:13 | 16 юли 2013 10:45, Веселина Йорданова
135
Предсрочни избори сега? Глупост!
Протестите продължават повече от месец. Снимка: архив, Булфото

Предсрочни избори сега са глупост, но оставка на Пламен Орешарски трябва да има – дали есента, зимата или догодина, смята математикът проф. Михаил Константинов. По думите му създалата се непримиримост между протестиращи и управляващи налага и двете страни да отстъпят по малко. Когато има две големи сили в парламента, които сами не могат да управляват, а малките „ги дърпат за опашките”, се прави голяма коалиция по подобие на модела в Германия, коментира математикът пред bTV.

Според него вариант с общо управление на ГЕРБ и БСП би сработил, ако лидерите им имат „малко акъл” и ако пренебрегнат ината си. Константинов обясни, че със 181 депутати общо те могат да променят Конституцията, да си разделят министерства и комисии, за да се контролират, но да имат и разписан график, който да ги доведе до избори догодина заедно с евровота.

Той изтъкна и лични позитиви за двамата лидери от подобни действия – Сергей Станишев да стане постоянен председател на ПЕС, а Бойко Борисов да спечели президентски избори след няколко години.

„Не може да изкараме зимата по този начин. Скоро ще се сбием, което е абсолютна дивотия. Нещата могат да ескалират по много причини. Хора гладуват. Ако стане нещо, това качва протеста на друго ниво – едно е да се вика „Оставка”, друго – „Убийци”, допълни проф. Константинов.

Социологът Юлий Павлов обаче прогнозира, че подобна коалиция би била приета като „тържество на олигархията”. Той очерта силна конфронтация в обществото, която не е само между лидерите, но и срещу избирателите.

„Има разлика между това, което искат протестиращите, и това, което иска обществото. Протестиращите искат избори веднага, обществото не ги иска. Протестиращите не са обществото”, каза Павлов.

И двамата обаче се съгласиха, че компромисното е да се сложи някакъв хоризонт, тъй като има спешни неща за вършене, да се работи до март-април и след това да има парламентарни избори с европейските. Константинов припомни конституционното право, че избори в кратък срок се правят само когато няма съставено правителство. Такава е и практиката в Европа, допълни Павлов.

Анализаторите коментираха още, че е възможно в някакъв момент голяма част от кабинета „Орешарски” да бъде подменен, което също е някакъв вид решение. Парламентът и според двамата трябва да продължи да работи до пролетта на следващата година.

Проф. Константинов очерта и геополитическата рамка на ситуацията. По думите му в Близкия изток предстои „зверска война” и НАТО трябва да подсигури южния си фланг. „Турция е дестабилизирана, Гърция, ако не получава помощи, умира. Ако дестабилизираме и България – Западът остава без логистика. Трябва здрав тил. Военните стретези на Запада искат да стабилизират фланга. Геополитиката е основата на всичко”, каза математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
8
 
10
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До дъртанянАйде стига си бълвал глупостите си тук!Такива като теб са ни ясни:САЩ и Израел са световните окупатори, а Русия, Иран, Пакистан, Ирак и Афганистан са мирните свободолюбиви страни. Те са наши братя и трябва да им помагаме в битката срещу империалистите.Тези промити комунистически възгледи, аз поне ги слушам от ранното си детство.Нито а от страните не е перфектна, въпроса е дали се самоопределяш като част от Запада или към промитите пияндета оТ Русия и ислямистите.
81
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
народе що спиш излизайте всички на улицата и да ги изметем всички от парламента
80
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Анализаторите на доган или анализаторите на гея? А може би наркаманите на ибрика анализират?
79
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не ми е ясно как може да се работи с комунист.станишев изка да разбие ГЕРБ като започна от пьрвия ден.константинов това не го ли знаеш?как може да работят 2-а или 3-а които се мразят
78
9
 
20
 
! Отговори
СИГНАЛ преди 10 години
Алооо,...турци и *** ни превзеха ,...И В ПАРЛАМЕНТА !ПАРЛАМЕНТА НЕ Е ЛИ ---БЪЛГАРСКИ ?
77
3
 
11
 
! Отговори
миленов преди 10 години
Другари, дайте да се обединим без значение на цвят и партийна принадлежност.
76
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕРДОГАН ОТКАЗА ДА ДАДЕ ТУРСКАТА ТЕРИТОРИЯ ЗА УДАРИ ПО ИРАН И ЗАПОЧНАХА ТЕЗИ ПРОТЕСТИ ЗА ДА ГО ДЕСКРИДИТИРАТ , ЕВРЕИНА ВЪНШЕН МИНИСТЪР ОТ ГЕРБ Н.МЛАДЕНОВ БЕШЕ ДОГОВОРИЛ С ЮДИТЕ ДА ИМ ДАДЕ ОТ НАША ТЕРИТОРИЯ ДА УДАРЯТ ИРАН,НО НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДАДЕ ЗАДЕН КАКТО ЗА ХИЗБУЛА,ТАКА И ЗА ТЕРИТОРИЯТА ,ЗАТОВА АМОШЕ-НИКА СОРОС ТАКА ЯРОСНО СПОНСОРИТА ТЕЗИ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО,ЗАЩОТО ИМ ТРЯБВА НА ЕВРЕИТЕ ТЕРИТОРИЯТА НИ,НИЩО ,ЧЕ ИРАНСКИЯ БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ СПОКОЙНО СТИГАТ ДО БЪЛГАРИЯ,ВАЖЕН Е ИЗРЕЛ
75
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
До Тrend и Шефовете на асоциацията.Съкращавате персонала и започвате да месите вие вместо да кисните по телевизиите.Така ще има повече далавера за вас.
74
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не мислихте когато гласувате сега ще чакате на терминал 1/2Тук и да протестирате и да стачкувате няма кой нито да ви чуе нито да ви обърне вниманиеА ще ви обясняват че сте *** и беззъби алкохолици
73
20
 
9
 
! Отговори
аз преди 10 години
как никой да не иска? аз искам да се върне ГЕРБ както и повечето хора както се видя от изборите...
72
4
 
12
 
! Отговори
и преди 10 години
До 2013Никой не иска са де върне Герб на власт, но пък не може да се съгласяват хората и с поставянето на всякакви екземпляри с куп съдопроизводства, кои приключили с оправдателни присъди, кои висящи;натрапващи ни ги като чисти и неопетнени политици, едва ли не жертващи се за всички нас. Как може човек, който ни е пожертвал,за да си оправи собствения живот, да дойде и да се пожертва за моя.Това е пълен парадокс, а правителството изпитва недостиг на компетентни хора.
71
13
 
14
 
! Отговори
antikomunist преди 10 години
Феодален социализъм остана да вирее само в Северна Корея, България и отчасти в КУБА.Единствен изход РЕВОЛЮЦИЯ !
70
7
 
4
 
! Отговори
до Ззз преди 10 години
МНОГО ПРАВИЛНО И ТОЧНО КАЗАНО! ДАНО ДА ИМА КОЙ ДА ГО ПРОЧЕТЕ!
69
18
 
24
 
! Отговори
Ззз преди 10 години
Сваляте това правителство идва другото ,излизат тогава другите и пак същите *** .Вариянта е един ГЕРБ да влезе и да работи ,а не да се чуди как да насъскват хората
68
3
 
21
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
Константинов за всичко съм съгласен, за войната в близкия изток и др. Само за това, че Боко ще става президент - нямам думи.
67
11
 
19
 
! Отговори
752031 преди 10 години
Има разлика между това, което искат протестиращите, и това, което иска обществото. Протестиращите искат избори веднага, обществото не ги иска. Протестиращите не са обществото, каза Павлов.Аз досега не съм чул на протестите на скандират "избори веднага", хората скандират "оставка" и " мафия". И леко ми писна некви набедени социолози да казват какво иска обществото и кой е обществото.
66
2
 
3
 
! Отговори
trendi преди 10 години
В хлебопроизводството ще има намаляване на заплати и съкращения, заради предстоящото поскъпване на тока, заяви председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов.Причината е, че голяма част от фурните работят на ток.Цената на хляба трудно ще бъде повишена, за да се компенсират разходите от по-скъпата електроенергия за бизнеса и по-високата минимална работна заплата, твърди Попов.Затова бизнесът ще прибегне д затягане на разходите за труд.Повишение на цените обаче ще има при хлебните и сладкарските изделия.
65
2
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 10 години
До mind twistКато ти гледам правописа си "голяма работа"! Разбираш ги тези работи! Първо се научи да пишеш правилно и тогава давай акъли, за каквото и да било!
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 68Явно не са. Обществото е г-н Павлов и г-н Павлов е обществото. Звездите му ги говорят на Юлий. То бива мегаломания, но да говориш от името на цял един народ, т.е. обществото. Тежък случай.
63
0
 
12
 
! Отговори
Ззз преди 10 години
Няма политици има крадци ,ако имаше политици щяха да се разберат и да работят за народа