Протестите в столицата не стихват

За 38-и пореден ден имаше шествие срещу кабинета "Орешарски", 25-и ден за контрапротеста
Обновена: 22 юли 2013 08:14 | 21 юли 2013 19:32, Елка Василева
619

Снимка: БТА

 

Протестиращи се събраха пред сградата на Министерски съвет за поредна 38-а вечер на протест срещу правителството. Движението по бул. „Цар Освободител” и в района на площад „Независимост” е спряно.

Събралите се носят български знамена, някои от тях носят и флага на Европейския съюз. Сред протестиращите има група хора с тъпани, гайда и дайре.

Сред издигнатите лозунги са: „Скъпа” Мая, у парламенто немаш добро дело по-добре оди си на село”, „Вън мафията от парламента”, „Вече трябваше да ви няма”. Сред множеството протестиращи има хора с деца и велосипедисти.

По-късно протестиращите тръгнаха на традиционното си шествие. Една част от тях се насочиха към Орлов мост, като ще блокират кръстовището там и това пред СУ „Св. Климент Охридски“. Другата част ще направят т. нар. окупационна обиколка на заградената зона около Народното събрание.

Голяма част от протестиращите остават към 21.20 ч. пред Народното събрание. Там има подписка с искане за оставката на правителството и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Протестиращите пред Народното събрание скандират „Оставка” и освиркват парламента. Млад мъж държи плакат, на който пише: „Къде сте?”, под надписа са изобразени логата на синдикатите КНСБ и Подкрепа, а под тях е нарисувана мишка. Има издигнат плакат, на който пише: „Орешарски, ако си мъж подай оставка”. Много хора носят табели с надписи „Оставка” и „Мафия”. Пред сградата на Народното събрание има полицейски кордон. Сред протестиращите се движат Антиконфликт екипи на полицията.

Стотина души се бяха събрали на протест и при Моста на влюбените в столицата. Те надуваха свирки, тромбони и скандират. Намерението им е да отидат пред централата на партия ГЕРБ, която да освиркат. В района на протеста – под Моста на влюбените и по бул. „България” има засилено полицейско присъствие.

От днес вече има Антиправителствена информационна служба. Целта й е да публикува точна и обективна информация за протестите срещу правителството, обясниха инициаторите. Екипът на сайта е от хора с медиен опит, които ще работят на доброволни начала за каузата на гражданското общество в България. Няма спонсори или политически покровителства, твърдят още от сайта "noresharski.com". Първата пресконференция на новата информационна служба ще бъде утре на тема "Ненужната актуализация на бюджета". Тя ще се проведе на открито пред Народното събрание.

По-рано днес привърженици на правителството на Пламен Орешарски се събраха на поредния си 25-и контрапротест пред пилоните на НДК. Присъстващите заявиха, че ще продължат да излизат и да подкрепят правителството дотогава, докато продължават и протестите срещу него. Протестиращите негодуват срещу това, че всеки ден има провокации на пилоните на НДК. Те са подали оплакване до столичната Регионална здравна инспекция за шума от протестите срещу правителството и чакат отговор в десетдневен срок. Утре те ще се съберат в десет часа пред френското посолство на мирен и тих протест, според думите им, защото посланикът на Франция се е намесил във вътрешните работи на страната, като е подкрепил протеста срещу правителството. Продължават и двете подписки в подкрепа на кабинета, в която са събрани повече от 200 хиляди подписи и тази за оставката на президента Росен Плевнелиев, в която само в София подписите са около 12 хиляди.

Информацията е актуализирана в 21.24 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


619
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
16
 
44
 
! Отговори
Хасмукар преди 10 години
Баси дългия гей парад. Ако не беше платен сигурно щеше вече да е в Гинес!
281
25
 
58
 
! Отговори
seedno преди 10 години
Вместо да протестирате, защо не отидете в някой парк да го почистите? защото е по лесно да цапаш от колкото да чистиш нали? а и освен това взимате и по някой лев, кафенце, баничка нещо :) Оставете правителството да работи!
280
30
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно защо все Герб им е виновен за всичко и изместват вниманието към тях,а никой не вижда ,че за малкото време на власт, това правителство върши само далавери, а това,че уж вдигнаха детските, уж ще намалят тока и другите химери, ще се усети народа, но ще е мнооого късно..Този нов заем ще дадат малко пари за соц. плащания ,а ще ги плащаме всички цял живот..Готви се подаряването на Доверие, както стана с банките и цялата промишленост,ако не бъдат спрени, *** ще ни продадат отново....
279
7
 
39
 
! Отговори
Перник преди 10 години
Проява на овчедушие е да смятаме,че точно тези кратуни ще оправят държавата,а проява на малодушие е да смятаме,че няма как нещо да се промени!!!По тази логика нека си ни тъпчат,ний ще си трайкаме щото видите ли няма какво да се направи!Исканията са ясни....Хората не искат ЦЯЛАТА тази клика включвам и Герб......Какво предлагам ли?Ми като всеки мислещ на протеста...оттърсете се от партийнофирмените интереси и мислете за РОДИНАТА!!!
278
29
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе ***, кого да доведа, баба си ли? Комунистите са се доказали като изметта на България, за мен има значение кой е. Дори и костов е по добре от комунистите. Всеки е по - добре от комунистите. Учиндолския *** или Бареков са по - добри от комунистите, защото червените *** са се доказали много пъти вече.
277
18
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия хора нормални ли са- повели са и децата си? Наясно ли са въобще против какво викат?Кой да дойде на власт: мутрата Бойко и физкултурника Цв. с гарнитура олигарха Плевнелиев. Не ги ли е срам- хората които ходят на работа за 500-600 лв. в мините не знаят дали ще се приберат в къщи при децата си............
276
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горките провалени, горките "проституиращи"! Изпуснаха кокала.
275
27
 
35
 
! Отговори
мм преди 10 години
Гадините червени как са се впили в власта като пиявици,дано *** червена *** продажна ненаситна
274
1
 
33
 
! Отговори
aaaaai преди 10 години
До Darth VaderЕ сега ще пукна от смях, ако съм те преценил правилно - ти си до 25-6 годишна възраст, хипотетично умен, но засега никък не доказано. Желанието ти е да ходиш постоянно със скъпа ризка и айфон в ръка с някакви скъпи очила и часовник и демонстративно да се показваш на всички. Бих заложил, че си "акаунт мениджър" или някоя подобна измислена длъжност в някой от мобилните оператори или нещо подобно.Толкова много сходство има с тези индивиди в 1/3 изречението ти, направо не е за вярване
273
2
 
23
 
! Отговори
дир преди 10 години
До Darth Vaderмалко са ти остраряли подходите . кой ти използва бухалки вече. а протестите са до 22 Ч. всеки ден. сигурно нещо друго те дразни сутрин. а това с данъците си е твой проблем , те не ти гарантират спокойствие , покой ще намериш само на - 2м в земята.
272
2
 
22
 
! Отговори
aaaaai преди 10 години
До gandi.daowАбе да бе, теорията на конспирацията, извънземните, зона 51, древните египтяни и Алф режисират всичко.Вярвайте си. Ама не забравяй, че те управлява група хора, малко от които са българи, а и останалите реално не са. За 1 седмица видях повече добрина от непознати от колкото цял живот в бг. Достатъчно ми е за да преценя. Бабата предлага на новодошлия и непознат да го закара до работа, че й е на път.В бг го следи през прозореца кога влиза и излиз, каккво носи и докладва на друггарките
271
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В никой архив от нито един предишен протест не се забелязват майки с колички и деца по на 1-2 години.Платената кампания на протестите прозира като простотията на лидера има Гнойко.*** от ГРОБ няма да пуснат лесно властта.
270
13
 
24
 
! Отговори
дир преди 10 години
ЩЕ ПРОТЕСТИРАМЕ С ВСИЧКИ СИЛИ И СРЕДСТВА,ЩЕ ОРГАНИЗИРАМЕ И ОБЩОНАЦИОНАЛНА СТАЧКА И БЛОКИРАНЕ НА ИНСТИТУЦИИТЕ.ОБЩЕСТВОТО ВЕЧЕ ИМА СВОЙТЕ РОДОЛЮБЦИ , КОИТО ЩЕ ИЗДИГНЕ ДО УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ.ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА.ХУБАВО Е ПАРТИЙНИТЕ СЛУГИ- ДОРИ И ВИСОКОПОСТАВЕНИТЕ, ДОРИ И ПРЕМИЕРЪТ ОРЕШАРСКИ ДА СИ ДАДАТ ЯСНА СМЕТКА, ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН, КОГАТО ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ВСИЧКО С ЛИХВИТЕ И ТО СЪВСЕМ СКОРО.
269
1
 
17
 
! Отговори
йода преди 10 години
Дарт, не теб имах в предвид... ти си от стария материал.
268
13
 
18
 
! Отговори
hristo.gunchev преди 10 години
До ташакТи остави децата на мира.*** се разходи там вечер и ще видиш много интелектуалци.Питай някой от тях защо протестира.Ще ти обяснят хората.Никой няма да те замеря с камъни.Ако искаш вземи и кучето.Поразходи се и ти демек.Ще ти се отрази добре.Повярвай ми! :)
267
1
 
19
 
! Отговори
gandi.daow преди 10 години
До aaaaaiТи се радвай.. аз отивам да спя:) И ако искаш може малко повече да се образоваш и разбереш, че има глобални интереси и нещата не се свеждат до определена личност, ами са много по-мащабни.. само от няколко дни си някъде и вече говориш за години:) Успех в живота!
266
0
 
18
 
! Отговори
за преди 10 години
До ташактова дете пред НДК ли беше ? с баба или дядо си?
265
6
 
19
 
! Отговори
aaaaai преди 10 години
До gandi.daowочевидно съм доста по в течение от тебе. Какво се вижда в бг последните месеци? Методите на бкп - поникнаха ми на ушите думи като "компромати" и "разкрития". И накрая кво - украйнски еврейн ви е премиер, заобиколен от *** и турци. Колкото неща каза го хванаха в лъжа. Все едно не беше същото след виденовото управление(*** жив ли е все още бай дъ уей). 15 години - не съм съгласен. От този момент виждам едни 20 поне. Виж в youtube rlYHWpRR4yc и може и да се сетиш защо се радвам
264
0
 
23
 
! Отговори
йода преди 10 години
Сега разбирам защо губиме битката със Ситите. Младежта или играе про или гледа порн или се друска или всичко това заедно. Черни времена дойдоха, черни пелени се стелят в душите ни, малки искрици като светулки изгасват погълнати от мрака. Никой не тачи и не търси СИЛАТА, можело казват ама ако е евтинджос да си я дръпнеме от не знам къде си. Може, ама не може! Републиката изживява смъртната си агония...
263
7
 
40
 
! Отговори
ташак преди 10 години
Вчера гледах по телевизията едно "протестиращо" дете :) Изкефи ме.- За какво протестираш?- Не знааам!- Какво викате?- Оставкааааа...- На кой искате оставката?- Не знаааааам- А защо му я искате оставката?- Не знаааааам- А харесва ли ти тука на протеста?- ДаааааааСчупих се да се хиля :) Общо взето това се е превърнало в движение "да излезем на разходка вечер", "да си разходя кучето с приятели", "да разходим децата" и "да ни снимат и после да се гледаме по телевизията". Чудно!