Клисарова се надява да не се стигне до учителска стачка

Обмислят парите на учителите да се вържат с подготовката на учениците
Обновена: 23 юли 2013 14:04 | 23 юли 2013 14:04,
44
Клисарова се надява да не се стигне до учителска стачка
Проф. Анелия Клисарова. Снимка: БТА

"Заплатите на учителите могат да бъдат обвързани според нивото на подготовка на учениците чрез така нареченото външно оценяване в четвърти и в седми клас”, обяви във Варна образователният министър проф. Анелия Клисарова.

Министърът обясни, че когато ученик повиши знанията си, това ще доведе до по-висок коефициент при разпределението на средствата в школата. “Дано в новия бюджет успеем да постигнем 5% от БВП да отива за образование. Ще направим оптималното, което е възможно за държавата”, добави тя.

Министър Клисарова каза още, че вчера е получила писмо с 10 точки от синдикалните организации, като по 8 от тях нейното министерство има същите виждания. Възможността за увеличение на учителските заплати чрез оптимизиране на делегираните бюджети е една от общите точки.

"Трябва да се намерят средства и начин, по които да бъдат удовлетворени исканията. В преговори сме и с финансовия министър, и с премиера", подчерта проф. Клисарова, изразявайки надежда, че няма да се стигне до стачка на учителите.

По нейни думи в ресорното министерство се обсъждат квалификацията на преподавателите, мандатността на директорите и по-сериозно участие на родители и обществени съвети при назначаването на ръководствата на школата. 

"В момента обмисляме как да стане финансирането на малки и големи училища, не само според броя на учениците, но и според качеството, което прилагат, и според резултатите, които постигат учениците”, каза още министърът на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Анелия Клисарова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЕДЕНКИТЕ ,НЯМАТ ПОЧВА В Бе-ГЕТОТО ,...НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ?
9
1
 
27
 
! Отговори
Valeri преди 10 години
Писнами от некомпетентни министри. Тази госпожа не е помирисвала училище, освен когато тя самата е била ученичка.
8
3
 
10
 
! Отговори
mirorim преди 10 години
Тая баба освен как да си разголи бедъра за друго не мисли. Е, и за господаря местан мисли де.
7
1
 
14
 
! Отговори
Учител преди 10 години
До graywatchХубаво, ще пишем шестици, ама сравнява се оценката от матурата и средноаритметичната по предмета за годините, че и оценки от класни работи. И ако има разлика от 1 единица - пак учителят е виновен.
6
6
 
36
 
! Отговори
Мародер преди 10 години
Аз пък се надявам една голяма хубава обща стачка да изхвърли вашата престъпна банда от властта
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заплати, обвързани с нивото на подготовка на учениците. Можеш ли да накараш един ученик от професионална гимназия или от ромско училище да повиши знанията си като един ученик от езикова гимназия, например? И освен това -с 3 и 4 на ДЗИ-тата, но веднага студенти, с 5 и 6 по време на следването? Във ВУЗ-овете кой ще проверява нивото на знанията ? Някога университетите се брояха на пръсти, а сега? Ама винаги учителят е виновен.
4
4
 
29
 
! Отговори
roflcoptor преди 10 години
Забранява се на хора без средно образование и над 80 годишна възраст да гласуват и това доста ще ощети електората на нашите "политици"
3
2
 
26
 
! Отговори
даскал Паскал преди 10 години
Клисарова е дърта пияница. Няма думата. Стачка ще има.
2
0
 
37
 
! Отговори
azaz преди 10 години
Госпожо Министър, А как виждате финансирането на училищата с ромски ученици? Според Вашите виждания, учителете в тях не трябва да получават, аще трябва да връщат издръжка на държавата! За какви постижения става дума, след като никъде няма и идея да се засича входа, т.е. какво точно умеят и знаят децата постъпващи в първи клас...Пък нека тогава сравняваме какво се научили...
1
0
 
33
 
! Отговори
баба Пенка-Растата преди 10 години
Ооо да отпада задължителната начална подготовка на децата,защото *** не искат да ги пускат на училище и щяха да им спрат детските.Предният образователен министър не направи нищо,но този за 2 месеца ни върна с 10г. назад.Интеграция на ромите ли?С министър на образованието от ДПС?Баси вица.