Почина композиторът Найден Андреев

Той беше популярен с естрадните си шлагери
15
Почина композиторът Найден Андреев
Снимка: Булфото, архив

Популярният с естрадните си шлагери от 1970-те и 1980-те години композитор Найден Андреев е починал на 68-годишна възраст след инфаркт, съобщи БНР, цитирайки семействата на композитора.

Двадесет години от творческия живот на Найден Андреев - от 1972 до 1992 г. преминават в БНТ като отговорен и заместник главен-редактор на редакция "Забавна музика". През 1996-1997 година е бил изпълнителен директор на телевизията. Бил е и музикален директор на Вариететно-сатиричния театър в Габрово.

След 1997 година е композитор на свободна практика. Той става и член на Националния съвет за музика и на Международната славянска академия със седалище Москва и Ню Йорк, в която е избран за професор през 2003 година.

През 70-те и 80-те години се утвърждава сред водещите автори на забавна музика в България и създава шлагери, изпълнявани от Маргарита Хранова, Васил Найденов, братя Аргирови, Лили Иванова и други популярни певци. Композира музика за филми и телевизионни спектакли и мюзикъли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: инфарктНайден Андреев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Пропуснах в предния пост да спомена "Щурце", изпълнена от Лили Иванова, която също е композирана от Найден Андреев, и е една от най-известните й песни.
10
0
 
0
 
! Отговори
ULYANA преди 10 години
Za umrelite ili dobro, ili nisto. Taka 4e po-dobre dane go komentirame
9
0
 
0
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Поклон пред паметта му. Оставил е песни, които и днес се помнят: "Далечна песен", "Устрем", изпълнени от Маргарита Хранова, "Моето мъжко момиче" - дует на Маргарита Хранова и Стефан Данаилов, "Експрес танго" - Лили Иванова, "Младостта си отива" - Михаил Белчев, "Балада" - Йорданка Христова. Не е толкова важно колко и какви награди е спечелил на "Златният Орфей" или "Мелодия на годината", където наистина е имало политически елемент, важното е, че песните му и сега хората ги знаят!
8
1
 
0
 
! Отговори
ИВАН НАСРАН преди 10 години
Не съм фен на социалистическата музика, защото всяко насила натрапено нещо ме е отблъсквало, колкото и да твърдят привържениците му, че е COOL.Виж, да кажете за Тончо Русев, че е талант, ще взема да ви повярвам.А този умопобърканият долу, дето не си мери приказките, само го съжалявам. Личи си че е бил партиен секретар от миналото и сега няма къде да си изразходва негативната енергия.
7
3
 
0
 
! Отговори
ИВАН НАСРАН преди 10 години
Дано сега най-после Пайнер пробие на Евровизия и да ни класира достойно.Този чичко се заклеваше , че докато е жив, чалгата ще я гони до дупка.Трябва ли сега чалга феновете да сме щастливи от смъртта на един комунист?Вие вероятно не следите процесите, но аз си спомням прекрасно всички истории около българската Евровизия 2010 и този човек.За хората, които веднага ще ми скочат , че съм злобна, нищо подобно. Тъжна съм, че България е спъвана в развитието си вече 23 години от комунистически динозаври.Не съм фен на социалистическата музика, защото всяко насила натрапено нещо ме е отблъсквал
6
4
 
16
 
! Отговори
ВВС преди 10 години
Поклон пред паметта на Найден Андреев! Той беше както добър композитор,така и общественик!Мир на праха му!
5
22
 
3
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Да гои заравят по бързо,че в тая жега ,който даде фира осмърдява всичко.
4
1
 
20
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Найден Андреев беше един истински интелектуалец в музиката и много негови естрадни песни са модел в жарна. Той пишеше и друга музика, а имаше и мениджърски талант и кандидатстваше за директор на БНТ, обаче СЕМ винаги избираше някоя кукла на конци.
3
2
 
16
 
! Отговори
павлин преди 10 години
поклон пред таланта и личноста му !почивай в мир
2
2
 
25
 
! Отговори
Ивайло Братоев преди 10 години
Нека Бог да прости греховете на един истински достоен и талантлив българин.... И не е известен композитор на т.нар. популярна музика, сякаш има непопулярна, а е академик в областта на музиката, без чиито песни България би била несъмнено духовно по-бедна и безлична... За съжаление на всички нормални българи, разбиращи от музика, хора като него, Тончо Русев, Мишо Белчев, Александър Петров, Стефан Диомов, Митко Щерев и още няколко десетки,очертават миналото и хвърлят светлина в бъдещето на България
1
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СВЕТЛА МУ ПАМЕТ! Един достоен БЪЛГАРИН ни напусна. Дълбок поклон!