Учените от БАН да преподават на студентите, иска Клисарова

„Те трябва да предадат научните си постижение на младите хора”
Обновена: 12 авг 2013 18:32 | 12 авг 2013 18:30, Камелия Цветанова
36
Учените от БАН да преподават на студентите, иска Клисарова
Проф. Анелия Клисарова. Снимка: Булфото, архив

Преподавателите от Българска академия на науките трябва да четат лекции в университетите и да предадат научните си постижение на младите хора, заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, цитирана от пресцентъра на МОН.

Според нея трябва да има съвместни научни проекти между БАН и висшите училища.

Научните постижения може да имат по-голяма тежест в рейтинговата система на университетите, е мнението на образователния министър. По думите на Анелия Клисарова трябва да бъдат стимулирани младите учени и преподавателите.

В разработваната нова стратегия за развитие на висшето образование ще залегне и това, което ни предлага Брюксел - бързо междудържавно признаване на дипломи, валидиране на квалификации, нова рейтингова система и облекчен визов режим за студенти, заяви още министър Клисарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: банстудентиКлисарова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се орежат поне 1/4 от ВУЗ-овете и отделните катедри- много са, безплодни са. Студентите у нас- поне наполовина. С яка цедка- на входа и на изхода. и от теория. Теорията студентът може и сам да си я прочете, но няма кой да му каже как стават на практика нещата у нас. А преподавателят следва да има представа от практика толкова, колкото
10
2
 
15
 
! Отговори
от системата на БАН преди 10 години
нито едно от решенията не е добро. Защото в БАН общо взето не се ценят много международните постижения. Е, има, но те са повече за замазване на очите на тези, които не правят нищо на световно ниво. И ДА ПРЕПОДАВАТ В Университетите- лекциите ще вземат да предават пак посредствените учени с титли и власт. Способните са само за параван и са малко-винаги бутани и унижавани. Така че и тази лелка нищо няма да направи. Поредната козметика
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сичко кадърно бяга на запад, тука остават само ***.
8
2
 
11
 
! Отговори
BG преди 10 години
8 - точно така е ! И докато се кара на бройка - 200 влизат 200 излизат (че и повече :)) тая говори само простоти и нищо повечеУниверситетите трябва да започнат да работят за качество а не за количество - 200 - 20 завършват (тези дето са показали най-добри резултати) !Иначе - то незнае таблицата за умножение, ама влязло за бройка за "софтуерно инженерство" и професора за какви научни постижения ще говори пред такива на лекции ?!?Клисарова говори като комсомолски секретар на партийно събрание
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идеята май е "да намерим работа на БАН-аджиите, за да "източват" университетите с хонорари, докато в същото време университетите реват че нямат пари ни за заплати, ни за материална база ;) Да не говорим пък с какво ниво са 30% новопостъпващите студенти и защо в последните 2 години те стигат само до каря на 1-ви симестър.А пък въобще да не говорим за свързаността на бизнеса с науката, щото Бизнеса да ревът, че няма кадри могат до небесата, ама да помогнат за обучението им-от де пари и желание?
6
2
 
8
 
! Отговори
BG преди 10 години
Ама на комунистите как им личи че са *** !!!Нужно е не повече преподаване а практика в университетите, г-жо министър !!!За теорията се пишат учебници, прави се дистанционно образование и т.н На студентите в университетите им трябва ПРАКТИКАДа стоят до професора, да го гледат в ръцете и да работят с него ! Вместо тая г.. да говори глупости да вземе да даде пари за оборудване на БАН и университетите като иска качествено образование
5
1
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
На 50 год. един учен не е "изтрещял старец".Но за "партийните" учени си прав.Такива и днес щъкат из БАН, дават им право да работят до 68, че и до 70 г., като някои от тях май не правят друго, освен да взимат заплати и да се разпореждат в института така, като че ли са си у дома - разбирай, да уреждат протежетата си.Относно преподаването - добре е да се осъществява, но не е задължително. Някои са с дарба на изследователи и нямат влечение към преподаването.За псевдоучените не ми се говори.
4
4
 
7
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
До 123Тапирче, просто, ти откъде имаш тези данни, и кой те е научил, че младичките келеменца са най-подходящи за занимаване с наука? М-м, смислен отговор дали можеш да дадеш, или е по-лесно да повтаряш като папагалче тиквенско-шимоновски "премъдрости"?
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съвместни проекти са били разработвани винаги. Ясно е доколко е запозната министърката с въпросите, по които се изказва.Открай време хора от БАН са съвместявали научноизследователската си работа с преподавателска. Друг е въпросът редно ли е някои от тях да повтарят вече 30 години едни и същи текстове, когато четат лекции, и същевременно всяка следваща година да се уреждат да четат тези лекции във все повече университети и колежи. Едни ги бива за преподаватели, а други са просто печалбари.
2
5
 
18
 
! Отговори
лол преди 10 години
Явно новият ни министър не е влизала в час от 100 години.... В момента доста от учените на БАН преподават в СУ, ТУ и НБУ.А тя да спре да дрънка глупости.
1
8
 
11
 
! Отговори
и защо им е? преди 10 години
Рано или късно чалгизираната пастмина ще разбере защо е бедна - ами защото е некомпетентна (не казвам, че нямат ВИШУ). Вузовете произвеждат неграмотни висшисти, а от средното училище излизат полу-грамотни индивиди. И после индустрията (т.н. ) иска кадри - ами в страна, в която се подиграват на учителите, в страна, в която Дянкоци плюят учените в БАН и където един физкултирник и един пожарникар управляват - какво очаквате?Та проблемът тръгва от уважението към образованите хора, а не към каратист

Спонсорирани публикации