С регистър вкарват родния зарзават в големите вериги

Готвят и наредба за контрол на вноса на селскостопанска продукция
Обновена: 17 авг 2013 13:37 | 17 авг 2013 13:31,
61
С регистър вкарват родния зарзават в големите вериги
Това лято родни производители изсипваха домати в знак на недоволство от ниските изкупни цени. Снимка: архив, Булфото

Нужен е електронен регистър на зеленчукопроизводителите, защото веригите искат да изкупуват българска продукция, но тя трябва да бъде в срокове, определени количества и опаковка. Това каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

По думите му в момента не се знае на какви площи какви количества и какви зеленчуци се произвеждат, както и в какви срокове могат да се доставят до съответните вериги. Тук не става въпрос за облагане с данъци на зеленчукопроизводителите, понеже те се страхуват от това, по-скоро го правим, за да имаме представа какво количество се произвежда, обясни министърът.

По думите му това е необходимо, за да може продукцията да се предлага на веригите и за износ на чужди пазари. В никакъв случай министерството няма да бъде посредник, уточни Греков.

В земеделското министерствосе създава нова дирекция за анализ, контрол и планиране на продукцията на българските производители на пазара.

Вписването в регистъра, който трябва да е готов до 1 октомври, ще бъде безплатно. Това ще става в областните дирекции по земеделие, каза Греков.

Министърът съобщи, че се подготвя наредба за контрол на вноса на селскостопанска продукция. Не става въпрос за тарифи и митнически ограничения, а по-скоро документацията за произход и качество, защото сме свидетели, че голяма част от вносната продукция е евтина, но не и качествена, обясни Греков.

Министърът бе в Пловдив, за да открие пазар на българските производители от района, който ползва безплатно инфраструктурата на голяма търговска верига на Околовръстния път. Още първия месец след встъпването ми в длъжност направих срещи с всички вериги, надявам се, че и другите ще реагират, каза Греков. По думите му те са отворени към българските производители, "но за съжаление повечето зеленчукопроизводители не отговарят на условията както за качеството, така и за опаковки". Според министъра подобни обекти ще позволят да се избегнат надценките на прекупвачите.

Предвидил съм срещи с кметове на големи населени места, с които ще обсъдим възможностите на пазарите да бъдат отделени сергии, за да могат зеленчукопроизводителите сами да предлагат стоката си, каза още Греков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: регистързеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ...и като как ....Аз само ще ти кажа,че от там,от където ти си купуваш домати,ние купуваме препарати (отрови) за да ги пръскаме.ЗАЩОТО В БГ СА ЗАБРАНЕНИ КАТО МНОГО ОПАСНИ.Ако ти се грижиш за себе си,сам ще се откажеш.Няма нужда партията да ти го поръчва.
49
0
 
1
 
! Отговори
Благова-производител преди 10 години
До Гуга ГугинаПо добре си трай,Гугутке,като не си информирана.И не слагай всички под един знаменател.Недей да си толкова веща,аз пък да ти кажа!!!
48
0
 
3
 
! Отговори
rosen.penev преди 10 години
щом почнем да си броим доматите тогава нямаме право да говорим за земеделие и ни чака гладна смърт
47
1
 
2
 
! Отговори
feministka преди 10 години
до 35чуждестранните пластмаси са по-скъпи, перфектните български сортове - 1,20, пластмаса - 1,29? та пластмасата не струва и 20 ст., ако я продават по 0,20 ст. може да се замисля и да си купя.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
няма нужда да ги регулират, ами направо потребителите трябва да бойкотират парниковите пластмаси. това се отнася и за зеленчуци, и за плодове и за цветя. това е някаква гавра с купувача, само защото в парник "може" нещо да порасте, не значи, че това нещо става за ядене, мирисане и т.н.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чуждестранните домати са отврат, то дори не може да си купиш такова нещо, това не е зеленчук, а измишльотина, магазините които ги продават - аз реално не мога да си купя това нещо, мисля че е дори обида към купувача. и с цветята е същата работа, ако си купиш от *** домашни някакви цветя - миришат хубаво, ако си купиш по-скъпи, от цветарски - миришат на химия или на нищо! само защото го докарват на външен вид нищо не значи
44
3
 
4
 
! Отговори
God преди 10 години
И с регистар и без регистар все тая. С тази цена на зеленчуците и с регистар пак не може да си избиеш разходите. В България куца нещо др. а не ши*ания ви регистар.
43
2
 
11
 
! Отговори
rosen.penev преди 10 години
по времето на бай Тошо България се занимаваше с космически технолигии и изнасяхме компютри а паднахме до там да регулираме некви домати ууууууууууууууууууууууууууууууууу
42
0
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До Анонимен 47Много правилно. Естествено, че няма да са безименни. Субсидии трябват и за цветари и овощари. Пазарът сам ще се регулира. Важното е нашите производители да станат конкурентноспособни. Тогава и безработицата ще е по-малко. Ако зависеше от мен бих дал дори държавна, а не само европейска субсидия, защото големите държави няма да ни разрешат.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до СпонгиМного точно казано, но не на безименни. Предварително е ясно кой си, колко дка площ имаш, какъв сорт гледаш и колко изкарваш. Пари ей така не се дават никъде и се задължаваш тази продукция да излезе на пазара ЛЕГИТИМНО. А от Плоша ядем и картофи. И за повечето вносна стока имам фактури за покупката им, така че от търговска гледна точка ми е по изгодно. Разбирате ли къде е проблема? С няколко официални големи Стокови борси в страната нещата ще си дойдат на мястото.
40
3
 
4
 
! Отговори
Гуга Гугина преди 10 години
Кой знае например колко тона домати годишно се употребяват от населението? Държавата е виновна дотолкова, че не е регулирала донякъде производството на каквато и да е продукция. Навремето се гордеехме, че при социализма има планово стопанство. Как може в Холандия напр. предварително да е ясно колко тона мляко трябва да се произведе за година, така че цената да е ясна предварително. Раздават се квоти на фермерите и се произвжда толкова, колкото е необходимо.
39
1
 
14
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До Гуга ГугинаГлупости! В цяла Европа плащат почти всички разходи на градинарите като субсидия. В Гърция не плащат само труда, всичко останало - семена, торове, препарати, вода е субсидия. Как да се конкурираме с тях. В България в момента продават домати от Полша. Срам.
38
7
 
6
 
! Отговори
Гуга Гугина преди 10 години
Докато БГ производителя на плодове и зеленчуци не излезе на светло, няма да се оправят нещата. Няма фактури, сертификати. Всички работят без да платят една стотинка на държавата. А аз ако не издам касов бон - жална ми майка. Плащам им и ДДС-то и печалбата. Стига са ревали, ами който иска да произвежда да се регистрира като фирма. С какво са по-различни от всеки друг производител? И не може 60% от населението да произвежда продукция, без да помисли за реализацията й.
37
1
 
6
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААА... преди 10 години
ОТДЕЛА ЩЕ ПЛАНИРА РАСТЕЖА НА ВЪЛНАТА НА МИН.ГРЕКОВ ЗА ГОДИНАТА И ПО ТРИМЕСЕЧИЯ!
36
0
 
2
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
И какво ще планира тоя отдел в министерството? :)))
35
1
 
5
 
! Отговори
чичо пейо преди 10 години
абе шопа още ли продължаваш да лъжеш,я се метни на колатаква е цената на домата на пазара в костенец???кво продават там-бългаеско,гръцко или македонско??ква е цената на домата в пазара студенски град,фантастико,симеоново,драгалевци???кво продават там???я да не правиш на ***..
34
1
 
17
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Мислех да пишем умни слова, ама се отказах. Поредната простотия. Намериха работа на неколко търтея да водят статистика
33
11
 
8
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До Анонимен 34:)))По пазарите в София доматите са между 1 и 2,50 лева килото.Трябва да купиш 50-100 кила, за да си избиеш ходенето до Кюстендил.Абе, кога *** ше си седнете на Г3?Всякакъв вид протекционизъм означава само корупция и прецакване на потребителя.
32
6
 
4
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До АнонименИ ще започнем да ядем ***......
31
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Като се срещна с веригите уточни ли точно на кои производители продуктите да се продават и кои не.