Българите с увреждания – 1 млн., 95% са безработни

Родните работодатели избягват да ги наемат на работа
Обновена: 26 авг 2013 14:06 | 26 авг 2013 08:56,
35
Българите с увреждания – 1 млн., 95% са безработни
Труднодостъпната обществена среда е пречка за хората с увреждания. Снимка: Булфото

95 на сто от хората с увреждания у нас са безработни, обяви председателят на Асоциацията на хората с увреждания Минчо Коларски.

По думите му хората с увреждания у нас са около 1 млн. души.

"В това число са включени граждани с различни видове увреждания. Става въпрос не само за хора в инвалидни колички, а и за хора, които се нуждаят от някакво специално адаптиране", подчерта той пред "Фокус".

Той посочи, че по-голямата част от работодателите в България избягват да наема хора с увреждания и така те се превръщат в една от най-уязвимите групи на пазара на труда.

"Самите работодатели смятат, че в условия на икономическа криза и безработица е по-добре да не наемат хора с увреждания. Създава се един порочен кръг, от който излизане няма и от който страдат най-много хората с увреждания", коментира Минчо Коларски и отбеляза, че въпросът е комплексен и опира до много фактори като недостъпната среда, проблемите с транспорта и с комуникациите.

Според него правителството трябва да започне политика, базирана на Конвенцията за правата на хората с увреждания, като само по този начин нещата ще започнат да се решават комплексно и ще има шанс за промяна при хората с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
12
 
! Отговори
4321 преди 10 години
България върви с бодра крачка към бездната, а политиците както винаги нехаят. Какво ги интересува тях за онкоболните, болните от рак, безработните младежи или пенсионерите.. тия работи от стъклата на скъпите ресторанти и държавни бмв-та не се виждат!
10
0
 
6
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Не само *ани, но и много лекари имат ТЕЛК, за да плащат по-нисък данък.Това са сигурно тези 5 % от работещите инвалиди.А иначе, когато Масларова реши да им спре "социала ", сичкото *** се инвалидизира.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а защо трябва да работим за този див капитализъм.Като забременееш те уволняват,дават ти 20 дни отпуск и ти плащат жълти стотинки.Кой се е залетел да работи.По-добре стой домаи не аби запът разходи и си пийй кафето.
8
0
 
7
 
! Отговори
vechno ot bsp преди 10 години
KUPUVANETO I PRODAVANETO NA TELK RESHENIQ E PRESTAPLENIE.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
работете,роби и си лайте колкото искате
6
0
 
18
 
! Отговори
лимонад преди 10 години
а ТЕЛКовете нали са точно за това ? къде са спали до сега. да им потърсят отговорност - за всяко издадено грешно свидетелство.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека помислим колко реално са наистина с увреждания и колко са дребни тарикати...
4
1
 
28
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Дам, всичкото *** е с увреждане, страдат от хроничен мързел и нежелание да се работи. Плащайте данъци, братя българи, да има помощи да се плодят ***!
3
1
 
39
 
! Отговори
Маняна преди 10 години
70% са роми с фалшиви свидетелства и листове, 10% има българи които също се циганият и остава истинската бройка около 200 000 хора с увреждания, които наистина не могат да работят.
2
1
 
43
 
! Отговори
XAXA преди 10 години
Статистически от 7 милиона, че и по малко няма как 1 милион да са със увреждания
1
1
 
42
 
! Отговори
1 преди 10 години
ако махнем няколкото стотин хиляди фалшиви индалиди и цифрата пада наполовина.