Чернодробна трансплантация е извършена във ВМА

Още двама души ще бъдат спасени с дарените органи
Обновена: 7 сеп 2013 21:15 | 7 сеп 2013 21:14, Елка Василева
11
Чернодробна трансплантация е извършена във ВМА
Във ВМА е извършена трансплантация на черен дроб. Снимка: архив, Булфото

Един от редките у нас случаи на дарени органи тази нощ спаси човешки живот. 54-годишен мъж от София с напреднал стадий на чернодробна цироза получи черен дроб от 42-годишна жена от Сливен, починала от мозъчен кръвоизлив, съобщи БНТ.

Чернодробната трансплантация беше извършена успешно във Военномедицинската академия. С дарените органи днес са трансплантирани още двама души. Извършената през нощта трансплантация е 4-ата за тази година от общо 32, направени във Военномедицинската академия.

Нелекото решение да дарят органите на любим човек близките на починалата жена вземат около полунощ. За Сливен излита военен самолет с два медицински екипа. Единия отнася черния дроб, другият - бъбреците. Чернодробната трансплантация е направена веднага. Започва в 3 часа през нощта и приключва в 8 сутринта. До момента 54-годишният мъж, който е получил черния дроб, е добре. Цирозата вече я няма и той има пълен шанс да живее. Шанс получават още двама души.

Още по темата

В болница „Лозенец“ бъбреците ще бъдат трансплантирани днес, а за сърцето антропрометричините данни не отговарят на даннните на реципиентите и затова сърцето няма да бъде присадено, каза проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА.

Сърцето, което се оказва неподходящо за чакащите в България, няма да послужи на никого, защото България все още не е влючена в системата Евротрансплант. Основната причина да сме извън тази система според лекарите е, че донорите са твърде малко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
мак преди 10 години
Боза, имаш право да не искаш да даряваш и за това, че го декларираш писмено. Но ако се поставиш на мястото на тежко болните, които чакат трансплантации, предполагам, че ще се надяваш да получиш чужд орган.
9
0
 
3
 
! Отговори
,,, преди 10 години
Сигурно си прав, boza, за себе си! Аз лично съм изпитала нещастието най-скъпият за мен човек да има нужда от орган, който за съжаление не дочакахме и той си отиде завинаги от този свят, оставяйки нещастни децата си, мен и родителите си! Прекланям се пред героизма на близките на всички донори, това е решение, което само силни хора могат да вземат!
8
0
 
1
 
! Отговори
boza преди 10 години
Sega mozhe da me opljuete , no az izrichno sum zapisal , che ne iskam da sum donor pri kakvito i da e obstojatelstva . Ne mi objasnjavayte , che taka se spasjaval choveshki zhivot . Tozi organizum si e moy i ste si otide s men . Kakto i ne zhelaja da mi transplantirat chuzhdi organi .
7
2
 
3
 
! Отговори
гост преди 10 години
от долните изказвания е видно, че върху темата се упражняват хора без елементарно медицинско познание. Затова вземете че се ограничете само върху собственото си живуркане и не и упражнявайте свободните разсъждения върху толкова сложна тема като тази. На близките поклон за хуманното решение.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мозъчна смърт, наричана понякога биологична смърт, е дефиниция за смърт (не диагноза!), въведена в медицината 1968 година във връзка с развитието на трансплантологията. Терминът характеризира необратим край на всички дейности на главния мозък, в следствие масивно измиране на нервни клетки. Преди 1968 г. този процес се е наричал клинична смърт. От клинична смърт някои хора са били спасявани и са живели дълго пълноценен живот. Научните познания относно мозъчната смърт се прикриват умело от обществото от органните-лобисти. Тези лобисти организират и PR-акции в средствата за масова инф
5
7
 
3
 
! Отговори
Донорство на човешки преди 10 години
"42-годишна жена от Сливен, починала от мозъчен кръвоизли" - Органи от мъртъв човек, не са годни за трансплантация! Решението за даряване на органи се взима докато пациента е още жив и няма 100% гаранция,че ще умре.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема е, че ако го направят платено ще има много поръчкови убийства за донорство.
3
2
 
14
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Никой не е готов да приеме смъртта на любимите хора още по вече на млад човек и мъката и болката са ужасни,за това се прекланям с уважение към решението на това семейство да дари органи и спаси човешки живот!Сила и кураж на вас,мир и светлина за душата на починалата !
2
11
 
3
 
! Отговори
Димчо преди 10 години
Ако се заплащаше по 100 000 лв. на орган от здравната каса, щеше да има много дарители и по малко тежко болни .Защо не се сформира един фонд за дарителите, достатъчно мафиоти и крадливи бизнесмени имаме в България, трябва да помогнат на хората .
1
3
 
30
 
! Отговори
мак преди 10 години
Прекрасен жест на близките на починалата. Моето уважение за тях.