След 10 г. половината ни учители излизат в пенсия

63 596 първолаци прекрачват прага на школото тази година
Обновена: 12 сеп 2013 14:18 | 12 сеп 2013 13:12, Камелия Цветанова
58
След 10 г. половината ни учители излизат в пенсия
Снимка: архив, Булфото

В следващите 10 години се очаква повече от 50 на сто от учителите да се пенсионират, а сега едва 3 процента са на възраст до 29 години. За това алармира министърът на образованието проф. Анелия Клисарова в навечерието на новата учебна година.

Целият педагогически състав в страната сега наброява 127 125 души и за момента системата изпитва недостиг само на учители по английски език и то в малките населени места.

Въпреки това според министъра трябва да се вземат мерки, за да не останем без преподаватели след няколко години. Много е важно заплащането, трябва да помислим и за условията на труд, както и да стимулираме младите хора да учат педагогика, призна тя.

Като потенциални мерки образователният министър посочи стимулирането на университетите да отпускат повече места „държавна поръчка” за педагогическите специалности, да има и стажантски програми за учащи. Мисли се и да има социален пакет за млади учители, които са готови да започнат работа в малките населени места.

Това може да са специални условия при теглене на заем, при наем на жилище или специален транспорт, стана ясно от думите на Клисарова. В същото време се оказва, че броят на учениците сега е горе-долу същият, колкото и през последните години, макар че от министерството не успяха да кажат точно колко са били учениците през учебната 2013/2014 година.

На 16 септември училищния праг ще прекрачат 755 674 деца, от тях 63 596 са първолаци. Учебните помагала вече са раздадени. Над 20 милиона лева са похарчили от министерството за тях.

Подготвени са и всички необходими документи за правилно протичане на годината. На родителите им остава да купят бележник за 17 ст. и лична карта за 3 ст., успокои Клисарова. От 2 614 регистрирани училища в страната, в това число и частните, само 77 не са готови за първия учебен ден заради ремонти, но децата ще учат в временно в други.

На старта на новата учебна година 17 училища за закрити, а едно ново е открито - в Бобов дол.  

Защитените училища в страната са 127. Основният критерий да съществува едно такова училище е отдалеченост или наличие на поне 10 ученици, на които в противен случай ще им се налага да пътуват повече от 20 км.

През тази година ще има и паралелки, в които ще се обучават по 12 деца, въпреки че по закон трябва да са 18.
Става дума за училища в малки населени села, за първолаци, както и за професионални училища, уточни министърът.

Нейният нов заместник Иван Кръстев, който  ще отговаря за новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, настоя, че каквото и да се говори програма ще има със сигурност.

Все още нито едно ведомство, което е отговорно за преговорите за новия програмен период, не води официални преговори с ЕК, но неформално ние имаме ежедневно контакти, обясни той. Средствата за програмата ще дойда от европейския фонд за регионално развитие и от социалния фонд. Не е приключило и допитването до учителите по български език и литература, което започна през август за евентуални промени в програмата по учебния предмет.

Очаква се резултатите от него да се обобщят в края на септември, защото до сега 70 на сто от учителите са се включили в анкетата, която обаче не е задължителна, уточни Клисарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
13
 
! Отговори
До 34 преди 10 години
Я кажи къде точно няма желаещи да стават учители? Изобщо да познаваш ***, който да не се натиска за държавна работица? Стига си говорил глупости, митничар се става по-лесно отколкото даскал.
27
0
 
13
 
! Отговори
робърт лъдлъм преди 10 години
как може да сравняват английска немска мг по успех с училище в което учат деца от малцинството та в това училище трябва да получават заплати за работа в трудни условия на труд по високи от други училища така бе навремето!как може да сравняват интелигентни деца с роми е тва не разбирам!
26
3
 
26
 
! Отговори
вергил преди 10 години
Крайно време е да започне да се оценява труда на учителите според това къде и по какъв предмет преподават.Жена ми е учителка в езикова гимназия и получава заплата от 550 лева месечно.Класовете са поне по 30 човека и наистина полага доста труд всеки ден.Докато имам приятел,който е възпитател в училище,където 90 процента от учениците са ***.И на занималня я отидат един двама,я не.А той получава по-висока заплата от жена ми.
25
2
 
12
 
! Отговори
гг преди 10 години
Орешарски е техен човек, ще си направят седенка и ще решат проблема
24
4
 
31
 
! Отговори
някой преди 10 години
Няма и да ни трябват ! Детето ми е на една година.... искрено се надявам до средата на 2014 да живеем извън България .... далеч от измами заблуди и илюзии ......
23
2
 
31
 
! Отговори
доктора преди 10 години
Скоростта на изчезване на качествените учители е приблизително равна на отрицателния прираст на БЪЛГАРСКОТО население. *** нямат нужда , да съсипеш държава можеш и без образование. Пък и в рамките на 35 -40 години България ще изчезне в сегашния си политико-демографски смисъл ... Сбогом , последни остатъци на реликтен народ ....
22
7
 
9
 
! Отговори
Lo$7 до Салахадин преди 10 години
Ами виждам, че човекът е харесван от учениците си, дали е най-правилният начин за някакво нововъведение, не мога да преценя. Само знам, че имаме нужда от спешни промени, защото даскалите и директорите са с комунистическо поведение и не желаят нововъведения, не са адаптивни и ако за тях още 10 години до пенсия е ок да добутат, няма как да накараш млад човек да се захване с подобен труд. Като прибавиш и заплащането, не виждам никакъв изход от ситуацията, ама по-лошото е,че и правителството невижда
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СпокоОбъркал си нещо. Точно на тях им трябва най-много образование. Няма значение от каво "се нуждаят", важно е от какво се нуждае обществото. *** да видиш как е в Калифорния например. *** (или мексиканци), няма значение какъв си, трябва задните ти часи да са на чина.Няма отървнане, защото има истински закон. Знам някой ще каже - ама престъпност и пр. Етническата обстановка там е в дестки пъти по-сложна от нас и пак се справят по-добре. Просто няма база за сравнение.
20
7
 
14
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
госпожата наясно ли е, че Ореха ще и разтури седянката с това противоречиво изказване:хем ще стимулира младите да учат педагогика, хем същите са по 12 в паралелка, хем българите имат по едно дете и не получават детски хем стимулират със социални помощи *** да раждат над 10 деца, че от *** учител става ли ***. Правилно Ореха не ви дава да се обаждате от коневръза, че то квито сте експерти, я оставка че както сте я подкарали ще ни карате да се съешаваме насила за да ви се родят педагози
19
3
 
31
 
! Отговори
Споко преди 10 години
На *** население, което ще преобладава в България след 10 години няма да му трябват учители. Не съм видял *** никъде по света където съм ходил да се нуждаят от образователна система.
18
0
 
2
 
! Отговори
halcon преди 10 години
Nqma strashnoSled nqkoq i druga godina shte doidat "specialisti ot turciq"
17
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Без учители (добри) няма лекари, мяма адвокати, няма депутати....няма нищо. Има невежество и пещерни хора. Образованието е всичко в съвременния свят. Ако и когато се осъзнае това ще се "оправи България". В крайна сметка да сте чували нещо за "ренесанс" или нека да бъде "възраждане".
16
13
 
28
 
! Отговори
до 17 жена от Враца преди 10 години
Тогава защо учихте нещо което нямате намерение да работите? Или е по-важно да изучим висше, пък без значение какво е?! Време е да се промени закона заради хилядите такива като вас - който учи висше образование държавна поръчка и след това не работи поне 5 г по специалността си да възстанови на държавата разходите за обучението.
15
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"На родителите им остава да купят бележник за 17 ст. и лична карта за 3 ст" успокои Клисарова." г-жо вие от Луната или от Марс падате?!
14
1
 
38
 
! Отговори
Нели преди 10 години
Докато заплатите са мизерни каквито и програми да измислят все няма да има учители.
13
4
 
10
 
! Отговори
Хм преди 10 години
До азпич, ако мислиш, че на запад е по-различно положението... :)
12
4
 
44
 
! Отговори
аз преди 10 години
До 10 години я камилата я камиларят. Аз вече интензивно си търся работа в чужбина, защото тук несправедливостта е жестока. Едно, че търсят специалисти, второ, че трябва и връзкар да си, за да си намериш работа. И винаги едно от задължителните условия е да си по *** от този, който те интервюира, за да не ти завиди и изрита. Държавата е обречена на провал. Населението ще се сведе до минимум до 10 години. Работодателите те принуждават да заминеш от България.
11
30
 
12
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
До Lo$7Да, ама в кол центъра е яко бач - на смени, плътно, по 8 часа, 20 дни платен годишен отпуск. А даскалите -3 работни дни в седмицата по половин ден, 3 месеца платен отпуск, частни уроци...
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
има чалгаджиики - те ще ги изучат и научат
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политиката е младите да бягат към САЩ и ЕС.