Приемните семейства у нас готови да вземат сирийче

70 деца бежанци са пристигнали без родителите си
14
Приемните семейства у нас готови да вземат сирийче
Дете бежанец от Сирия в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс

Експресно допитване до членовете на Националната асоциация за приемна грижа показва, че 20 процента (около 40 приемни семейства) от членовете на асоциацията са готови да приемат сирийски деца-бежанци, настанени в  лагери у нас.

В допитването са участвали повече от 200 семейства от цялата страна, съобщиха от асоциацията.

Тя е готова да проведе информационна кампания сред членовете си за възможността да се погрижат за дете бежанец.

По неофициални данни 70 сирийски деца в бежанските лагери у нас са пристигнали в страната, непридружени от родителите си или други възрастни. Държавата има възможност да ги настани в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. В същото време, по данни на Агенцията за социално подпомагане, в близо 300 приемни семейства няма настанени деца.

Когато не могат да бъдат намерени родителите или други членове на семейството, на детето бежанец се осигурява същата закрила, както на всяко друго дете, постоянно или временно лишено от неговата семейна среда по каквато и да било причина, се посочва в Конвенцията на ООН за правата на детето, която е ратифицирана и от България през 1991 година. Една от мерките за закрила, според националното законодателство, е настаняването в приемно семейство, посочват от асоциацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
мето преди 10 години
Не мъчете децата да ги осиновявате в България! *** кратуни, ей!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
the преди 10 години
Никой не отрича, че на тези хора е тежко. Съчувстваме им и помогаме според силите. Не знам какво са очаквали в България - четиризвезден хотел? Мисля, че на всички трябва да е ясно, че правим повече от необходимото за тези хора. Знаете как ги третират в Турция, ядат боб и каша и спят на палатки, нямат лекари и там. Не мисля, че държавата трябва да търси общежития и хотели за настаняване. По добре е да направи временни лагери на границата, а не да ги разселва из страната. Тук са на свобода все пак
10
1
 
0
 
! Отговори
me преди 10 години
Izpratete edno pri men taka ili ina4e ot 10 god. vse se prigotviam za da6teria mi no tia vse ne idva imam vajmojnost.
9
3
 
13
 
! Отговори
до малоумника 6 преди 10 години
"Как не ви е срам, бе! Нищо нямало за българите? Вие знаете ли какво е за едно дете да бъдат убити всичките му роднини, "Що ти знаш ли ги тия неща - изживял си ги или си ги представяш ? Щото за НАШИТЕ деца кой се грижи - държавата ли , европейски съюз ли или управниците ни ?Лесна работа - "как не ви е срам" - ства въпрос за деца - ами НАШИТЕ деца - тях какво , кучета ги яли . Важното е родните *** и пришълците *** да са им добре децата - нали ?
8
0
 
13
 
! Отговори
мм преди 10 години
До Анонимен 6Само да ти напомня, че сме осиновили на практика 99% от *** деца в България. Няма по-толерантни и търпеливи хора. А тази българоомраза вече прелива чашата. Хайде със здраве.
7
1
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 10 години
Подкрепям! Децата не са виновни за нищо, виновни са империалистите, които съсипват държавата и живота им. Но разбирам и гнева на тези, които не искат да плащат чужда сметка.
6
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как не ви е срам, бе! Нищо нямало за българите? Вие знаете ли какво е за едно дете да бъдат убити всичките му роднини, да бъде разрушен домът му, градът, всичко, което познава и цялата му държава? Знаете ли как е стигнало до тук? Половината бежанци умират по пътя, защото пътуват в нечовешки условия, които вие сте виждали само на кино.За какво нямате пари вие? За нов телефон? Като сте неспособни да изпитате състрадание, поне не се дръжте като алчни, скръндзави садисти!
5
3
 
8
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
КАТО МАЛЪК СИ ИГРАЕХ С МНОХО ,,СИРИИЧЕТА,,.....ШАРЕНИ ТОПЧЕТА....
4
4
 
26
 
! Отговори
факт преди 10 години
Не мога да проумея някои неща, просто не мога, в тая наша "държава" има безплатни жилища, ток, вода, храна и дрехи за *** и всякакъв друг вид чужденци, а чистокръвните БЪЛГАРИ, живеещи си в собствената си родина, работещи и плащащи си данъците едва свързват двата края...? Ако си българин просто не си добре дошъл в собсвената си държава...
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 2 Защото българчета няма- тях ги осиновяват веднага.
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не вземете българче.
1
1
 
29
 
! Отговори
KOKO преди 10 години
Децата не са виновни за грешките на възрастните,нека ги приемат в България,докато останалите наемници,ислямисти,джидаисти,алкадаисти,арабски затворници осъдени на смърт и изпратени в сирия да трепят сирийците,или ги връщат в турция или ги пускат на запад