През 2060 г. – 5 млн. българи, 60% от тях – над 65 г.

Последното преброяване на НСИ ни изкара 7 280 000 души
15 сеп 2013 14:40,
182
През 2060 г. – 5 млн. българи, 60% от тях – над 65 г.
19% от населението ни се състои от пенсионери над 65 години. Снимка: Булфото

Все повече се топим като нация. През 2060 година населението на България ще бъде малко над 5 милиона души, а 60% от населението ще бъде на възраст над 65 години.

Обезпокоителната прогноза е записана в Националната стратегия за демографско развитие на страната ни, в която са набелязани конкретни мерки срещу изчезването на нацията.

Според последното преброяване на населението, извършено от НСИ, българите са малко над 7 280 000 души.

Всяка година обаче се топим с около 0,5%, което означава, че след 50 години ще бъдем с 2 милиона по-малко.

Сривът не се дължи толкова на емиграцията, колкото на едновременно високата смъртност и ниската раждаемост. Затова българите застаряват. 19% от населението ни се състои от пенсионери над 65 години.

От своя страна, това вреди на икономиката - изследванията показват, че увеличаващите се пенсионери, които се издържат от държавата, забавят икономическия ръст всяка година с 0,7 на сто.

И още - географското ни разпределение става все по-неравномерно. За първи път броят на живеещите в селата пада под 2 милиона души, а в 4-те най-големи града вече живее 1/3 от населението.

"Стряскащи са данните, че ако през 2001 година на 100 излизащи от работната система и влизащи в пенсионната са влизали 124 млади хора, през 2012 година те са само 64", коментира пред bTV Емилия Войнова, "Демографско развитие", МТСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ги мислете бугарите.Ще си внесем китайци и индийци.Проблем НЯМА!!Онези дори работят за едната шепа ориз.Пей сърце.
65
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мисля чe по точното заглавиe трябва да e България щe останe с насeлeниe от 5 милиона,защо eтничeскитe българи щe са малцинство от тeзи 5 милиона,болшинството щe са *** и турци,а когато това сe случи турцитe вeднага щe поискат автономия на чат от България,в това няма и грам съмнeниe !!!
64
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В момента съм в Лондон ...не можеш да се разминеш от детски колички и бременни ... защото държавата плаща здравoтова е причината, всичко друго са глупости
63
0
 
15
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Не мислете за бъдещето,то идва твърде бързо/Айнщайн/
62
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е МЕН НЕ МЕ Е СРАМ ,ЧЕ СЪМ СЕ РОДИЛ ТУК, А ВИЕ КАТО ИСКАТЕ ИЗНАСЯЙТЕ СЕ *** ОЧЕВИДНО ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТЕ ОСВЕН ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ! СЛЕДОВАТЕЛНО МАЙКА БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ ВАС! МОЙДЕ ДЕДИ 200г СА ИМАЛИ ХАЙДУШКИ ДРУЖИНИ КОГАТО СМЕ БИЛИ САМО 30% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. А ВИЕ *** СЕ ОПЛАКВАТЕ, АМИ МАХАЙТЕ СЕ !БОГ С НАМИ!
61
1
 
2
 
! Отговори
До обективен 59 преди 10 години
Съгласен съм. Бивш колега го назначиха на работа на ДВЕ МЕСТА, за 24 часа време - напусна едното и хоп в другото. Води се старши учител, но не може да преподава уроците на децата. А те му се подиграват и яко майтапят с него. Тестове от учебниците не прави, камо ли да измисли той тест!? Поне 2/3 от материала не го разбира самия той, макар че е с 20 и кусур години учител. С компа едвам се справя. Определиха го по диплома, но не и по знания, защото проверката от МОН ще търси кой и ДИПЛОМАТА
60
6
 
13
 
! Отговори
Ф-1 преди 10 години
Пет милиона, от които четири милиона наследници на този отдясно с бомбето.Глупостите на комунистите за "развитото соц. Общество"-ТОТАЛНА ДЕМОГРАВСКА КАТАСТРОФА
59
2
 
22
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
До 2060-та година изобщо ще има ли държава на име България?
58
2
 
6
 
! Отговори
асд преди 10 години
По-добре за света.
57
7
 
37
 
! Отговори
asd преди 10 години
Станахме егоисти, гледаме си кефа и не искаме да си го разваляме с деца. Това се отнася най-вече за жените, станаха много меркантилни. След едно богато синче тичат десетки женки с цел да докопат пачката. Обаче огряват една-две, другите остават на сухо. Но не могат да се хванат с бедното инженерче, те са хубави, как така ще се минат, трябва да се продадът скъпо. И така бедното и умно инженерче няма как да предаде хубавите си гени, за разлика от ***, който на 30 вече има внуци.
56
2
 
4
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Както сте написали заглавието е добре, защото означава, че всички които тогава ще живеят в България ще са българи и следователно ще се оправим. Имаме един проблем, обаче който трябва да решим - как да разкараме ***...
55
12
 
23
 
! Отговори
Един на 36 преди 10 години
Тук пишат много заблудени хора...Първо: не знам защо се плюе по комунизма, при условие, че точно тогава населението достигна 9 милиона. Сега е с 2,5 милиона по-малко...ТОВА Е ГЕНОЦИД!Второ: Като пишете "*** и турците"...правете разлика между тях. Турците не се размножавата като *** и не малка част от младите от тях просто емигрират в Турция.Трето: Аз лично не мисля, че в условията но този капитализъм ще доживея повече от 65 години и, че някога ще бъда пенсионер...И не само аз!
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само нe сe казва от тeзи 5 милиона колко щe са eтничeски българи,и колко *** и турци
53
9
 
12
 
! Отговори
Леонардо преди 10 години
Българките се мандръсат в чужбина - кой да ражда
52
3
 
11
 
! Отговори
bboogy преди 10 години
Няма да се плашите, те комунистите отдавна са ни продали. Руснаците ни изкупуват. Засега на изток, скоро навсякъде.
51
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто се чудя как съществува тая държава от ***, пенсионери, държавни служители и офиси с пълни с администрация след като не произвеждаме и една чаша!!! Да са живи и здрави наще сънародници зад граница които си харчат парите тук!!!
50
2
 
13
 
! Отговори
ьела преди 10 години
При толкова хомосексуалисти а дано ама на дали
49
8
 
36
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Искрено се надявам да имам волята и късмета да се развия на запад.България е много, ама много *** държава и разбирам всеки, който имигрира.Тук се уважават тъпите и крадливите, тарикатите и мазните чалгари, *** и хората без амбиции и ценности.Като се разходите по улиците на всеки град, ще видите основно такива хора.За селата няма да говоря.Целия свят ни се смее и ни имат за *** и то не без причина.Срам ме е, че съм се родил тук.
48
1
 
28
 
! Отговори
toro преди 10 години
нещо са се объркали 5 мил. население ще бъдем след има няма на следащото проброяване .
47
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До qur4uСкоро държавата ще се окаже на ***!