Европа ни остави сами да се справяме с бежанците

Около 40-50 процента от идващите у нас не са сирийци
5 окт 2013 10:36, Петя Славова
150
Европа ни остави сами да се справяме с бежанците
Снимка: БТА

Има хуманитарна криза у нас. Правителството и Цветлин Йовчев казаха, че и Европа е признала, че сме в извънредна ситуация заради бежанците, но на проблема не се гледа от дългосрочна гледна точка. Това каза пред БНТ Любка Качакова и допълни: Ако това се беше случило в друга страна, много повече щеше да се говори по тази тема и много повече гледни точки щяха да се пресичат.

Друг гост в студиото - ген. Атанасов допълни, че бежанската криза тепърва предстои. Той изброи основни проблеми във връзка с темата. Като главно отбеляза информационното затъмнение, в което правителството държи обществото. „Такъв тип криза може да бъде посрещната, когато имаш обществена подкрепа.”, отбеляза той и попита защо тези хора не влизат през местата, определени за това – през граничните пропусквателни пунктове.

Стана ясно, че нелегално на ден 200-300 души пресичат границата ни, а наказателна отговорност не се търси от никого. Според статистиката голяма част от тях не са сирийци. Между 40-50 процента са алжирци, египтяни и афганистанци, като между тях е възможно да има и терористи, допълни ген. Атанасов.

Според гостите в студиото, сред които бе и Васил Гарнизов, се разбра, че покачването на броя на нелегални лица у нас е от миналата година. Гарнизов сподели, че е посещавал бежански лагер в Одрин, в който е имало абсолютен ред. „Не може да видиш сирийци, които се шляят с децата си”, обясни той и допълни, че когато Турция е видяла заплахата, е започнала да работи съвместно с Гърция. Затова пък българските институции не работят в смесени екипи със съседните държави.

Качакова допълни, че капацитетът на общежитията у нас е в пъти надвишен. „Някой трябва да каже в Брюксел, че повече не можем. Приели сме с около 10 пъти повече хора, отколкото можем. Европа остави България да се оправя сама с бежанците”.

Тя допълни, че бившият министър Цветан Цветанов не казва какво е направило правителството на ГЕРБ по този проблем. Гостите се обединиха около идеята, че за всички е било ясно, че ще има такава вълна от бежанци, но никой не е предвидил мащаба й.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
Бесна и Уплашена преди 10 години
За да съм подготвена, изчетох доста за конфликта в Сирия.Бият се различни групировки, като ООН доклада сочи,че и едните и другите използват терор и масови убийства. Въпросът ми е - ние сега кого подкрепяме и кого приютяваме?Защо има толкова много жени и деца,без мъжете си-те дали не са едни от онези, дето упражняват терор. Ние как различаваме едните емигранти от другите. След като 90%от населението на Сирия са араби, 9%-кюрди, които са също с арабски черти-откъде се взеха *** емигранти?
124
0
 
0
 
! Отговори
Бесна и Уплашена преди 10 години
До ехооо и всички останалиВижте, ако не направим нещо ВЕДНАГА, протести и пак протести, само на пролет вече ще си скубем косите. Това с емигрантите е добре дошло за мюсюлманските лидери в България, финансирани с огромни пари от богатите арабски страни, които абсолютно и напълно успешно си прокарват път на собствената си религия, завладели са цяла Западна Европа и САЩ, сега и ние сме на път, а ние сме най-лесни, щото сме най-бедни.Никой не знае какви са бежанците ,които идват у нас?
123
0
 
7
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
За последен път се уверявам,че българите сме наивници,защато всички в 1989 година едни мазни хора ни казаха ,че СЛЪНЦЕТО може да изтрее от запад и ще ни топли повече от това, което изгрява от изток- и ние повярвахме, че слънцето може да изгрее и от запад ,обърнахме се и зачакахме западния слънчеив изгрев, уви-до сега няма такова ,,животнжо,,
122
1
 
1
 
! Отговори
kalashnik преди 10 години
daite im po edna karta na evropa,i po edna torba s iadene,napravete dupka v ogradata,i problema shte se reshi po nai lesnia za nas na4in,ina4e shte si gi razvagdame kato ***,ishte im robuvame,a evropa samo akal shte ni dava.
121
0
 
7
 
! Отговори
nerez преди 10 години
en.wikipedia.org/wiki/Refugees_of_the_Syrian_civil_warИзраел - 0 - въоражава и плаща Катар -42 "гости на емира" - плаща за да стоят далеч Саудитска арабия -0 плаща на други маймунски държави зада останат там Русия -500 Америка - 2000 декларира че ще приеме за постоянно като емигранти
120
0
 
12
 
! Отговори
nerez преди 10 години
КОЛКО СА СИРИЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ В ИЗРАЕЛ? СЛЕД КАТО ТЕЗИ БЕЖАНЦИ БЯГАТ ОТ ЗЛИЯ АСАД, А ИЗРАЕЛ ПОДКРЕПЯ БУНТОВНИЦИТЕ ,ЗАЩО НЕ ГИ ПРИБЕРАТ В ИЗРАЕЛ?
119
0
 
23
 
! Отговори
Мими преди 10 години
Абсолютна лъжа ни пробутват, че Кристалина Георгиева е с висок рейтинг! Нямам познат, който да има добро мнение за нея! Тая гони интересите на Евросъюза, които, уви, са все против интересите на България!
118
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кво стана с обещанията че България ще спечели след падането на Ирак? Нали и ние бяхме в коалицията и ни обещаваха разни работи. Америка прибара петрола. На нас какво дадоха?
117
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За Кристелина извънредна ситуяция само ако и се разклати стола.
116
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бяха готови да бомбардират заради тях. Истинското лице на Европа.
115
0
 
25
 
! Отговори
Диамантина за флекс преди 10 години
Кристалина!!! Кристално ясна си ни .......КОЛКО СА СИРИЙСКИТЕ "БЕЖАНЦИ" В ИЗРАЕЛ?
114
0
 
31
 
! Отговори
ехооо преди 10 години
Сталинка вчера наговори невероятни неща и никой от тоя парламент не и скочи да и търси сметка как така ще раздава села на тия ***, за другата и изцепка даже ми се повдига като си спомня. Ния си мъллчим и нищо не правим РАЗБЕРЕТЕ ГО БЕ ИДВА УЖАС ЗА БЪЛГАРИЯ АКО НЕ ГИ СПРЕМ ТИЯ. Тва не са читави араби а *** на арабския свят. Трябва да протестираме и да вземем мерки до нова година тия ще са над 15 хиляди преди месец бяха 1400 сега са близо 7000 !!!!! правете си сметката страшно е
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 122. Ще накривиш шапката на някого като не глауваш. Те нали това искат , да гласуват само купените гласоподаватели. Забелязвате ли каква кампания върви по телевизиите за промяна на общественото мнение относно "жертвите на Асад" и поддръжници на добрите ислямски канибали. Колкото и да се напъвате номера няма да мине. Народа не вярва на продажните "журналисти"
112
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога повече няма да гласувам, ама ни ко га ! За който и да гласуваш все *** се оказват.... Гласувах за герб разбиха ни , гласувах за бсп и те същите *** които ни мразят или им дреме на куура за България! НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ, *** ЕНИЧАРИ
111
0
 
19
 
! Отговори
ни съ знай преди 10 години
Бедствието е много близко, а Сталинка Георгиева е първа по рейтинг!
110
0
 
25
 
! Отговори
Сем преди 10 години
Във Гърция емигрантите влизаха спокойно в къщите на хората-по-специално във Атина ,заселваха се най-спокойно и ако гърците се опълчваха срещу тях ,се стигаше и до убийства.Много се крадеше,много се бунтуваха-те- емигрантите и затова се появи и тази партия-Нова зора,защото хората видяха в нейно лице спасител от наглите пришълци.Така,че внай-скоро време да очакваме бурни събития от този род.
109
0
 
35
 
! Отговори
бай уй преди 10 години
До asdАми не сме луди.1. Република България няма граница(за справка google maps) с република Сирия. Ако беше тогава е друго.2. България няма ресурси за да приема бежанци.3. Имаш ли си представа, че ако тези бежанци се заселят тук ще се развъждат като ***.4. Като си такъв(а) хуманист(ка) защо не прибереш няколко бежанеца ?
108
1
 
42
 
! Отговори
ss wafen преди 10 години
не ни трябват араби и ***-*** е това,ще видите.
107
3
 
0
 
! Отговори
.. преди 10 години
Podbeda :D :D xaxa
106
0
 
28
 
! Отговори
айде,де:) преди 10 години
Ей,сега се наиграхте с тез ***,а?:)