Европа ни остави сами да се справяме с бежанците

Около 40-50 процента от идващите у нас не са сирийци
5 окт 2013 10:36, Петя Славова
150
Европа ни остави сами да се справяме с бежанците
Снимка: БТА

Има хуманитарна криза у нас. Правителството и Цветлин Йовчев казаха, че и Европа е признала, че сме в извънредна ситуация заради бежанците, но на проблема не се гледа от дългосрочна гледна точка. Това каза пред БНТ Любка Качакова и допълни: Ако това се беше случило в друга страна, много повече щеше да се говори по тази тема и много повече гледни точки щяха да се пресичат.

Друг гост в студиото - ген. Атанасов допълни, че бежанската криза тепърва предстои. Той изброи основни проблеми във връзка с темата. Като главно отбеляза информационното затъмнение, в което правителството държи обществото. „Такъв тип криза може да бъде посрещната, когато имаш обществена подкрепа.”, отбеляза той и попита защо тези хора не влизат през местата, определени за това – през граничните пропусквателни пунктове.

Стана ясно, че нелегално на ден 200-300 души пресичат границата ни, а наказателна отговорност не се търси от никого. Според статистиката голяма част от тях не са сирийци. Между 40-50 процента са алжирци, египтяни и афганистанци, като между тях е възможно да има и терористи, допълни ген. Атанасов.

Според гостите в студиото, сред които бе и Васил Гарнизов, се разбра, че покачването на броя на нелегални лица у нас е от миналата година. Гарнизов сподели, че е посещавал бежански лагер в Одрин, в който е имало абсолютен ред. „Не може да видиш сирийци, които се шляят с децата си”, обясни той и допълни, че когато Турция е видяла заплахата, е започнала да работи съвместно с Гърция. Затова пък българските институции не работят в смесени екипи със съседните държави.

Качакова допълни, че капацитетът на общежитията у нас е в пъти надвишен. „Някой трябва да каже в Брюксел, че повече не можем. Приели сме с около 10 пъти повече хора, отколкото можем. Европа остави България да се оправя сама с бежанците”.

Тя допълни, че бившият министър Цветан Цветанов не казва какво е направило правителството на ГЕРБ по този проблем. Гостите се обединиха около идеята, че за всички е било ясно, че ще има такава вълна от бежанци, но никой не е предвидил мащаба й.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
6
 
33
 
! Отговори
художника преди 10 години
Значи, Европа по я боли за щастливите кокошки и свободните прасета, отколкото за бедстващите Сирийски семейства изоставили родината, за да спасят живота си.В този контекст предпочитам един Балкански съюз. Така и така всички ни се бъркат във политиката, да се обединим и направим обща политика с общи ценности и обичаи! Не ви ща "Его" съюза !
104
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ***
103
0
 
60
 
! Отговори
тц, тц, тц.... преди 10 години
Ами защо ги хващате бе? Оставете ги да минават нататък за Европата, те при нас доброволно няма да останат. Тогава да ги видим европейците...
102
0
 
23
 
! Отговори
амбри преди 10 години
ейййййй не им увират тиквите на тия управляващите.какво са ги заприбирали тия.да отиват в някоя мюсюлманска държава.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКакво те кара да мислиш, че стадото ще стане, кое действие на същите те провокира да си помислиш такова нещо?
100
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА ЗАТВОРЯТ ГРАНИЦАТА ВЕДНАГА, КАКТО НАПРАВИ ГЪРЦИЯ!!!! Нашите политици са национални предатели за пари!
99
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на зор дойдоха , на зор ще си заминат ,още малко и като стане БЪЛГАРИНА , ного бързо ще заминат от там където дойдоха --турция
98
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Koлко пъти да им отпускат пари от Европа за джобовете им? Безсрамие мутренско диво и лъжливо!!! Разсипаха държавата, прогониха българите, а сега печелят от *** и криминалните *** , които са основен контингент на бежанците!!!
97
1
 
41
 
! Отговори
е преди 10 години
до 92 тая продажница кристалина отдавна е забравила че е българка от деиствията и личи че винаги е против бг, а колкото до празните села ми в тия къщи възрастните хора и да са починали ми те си имат наследници, откъде на къде това е частна собственност , знаете ли кога ще пусна в дядовата ми къща някои от тая *** които полвината дори не са сириици , никога кристалината що не ги пусне в бащината си къща,тия са решили да ни претопят като нация, само гражданско неподчинение е спасението ни
96
7
 
24
 
! Отговори
дичо преди 10 години
Защо не казват, че ЕС предварително е дал няколко милиона за подготовка, които са отишли дирактно на Позитано? Пак ли да им дадат? А?
95
2
 
46
 
! Отговори
АМИ ПРАВИЛНО! преди 10 години
В БЪЛГАРИЯ ИМА ДОСТАТЪЧНО СВОБОДНИ КЪЩИ И ЦЕЛИ ПРАЗНИ СЕЛА ЗА ДА БЪДАТ НАСЕЛЕНИ С ЕМИГРАНТИ!ТОЧНО ТОВА ИСКАТ И ОТ ДПС , ЗА ДА ИМ СЕ УВЕЛИЧИ ЕЛЕКТОРАТА !СИДЕРОВ ---СЪЩО НЯМА НИЩО ПРОТИВ, ЩОМ СИ МЪЛЧИ И ПОДКРЕПЯ ПРАВИТЕЛСТВОТО!
94
1
 
13
 
! Отговори
dp преди 10 години
103 - ама че си оптимист, "да бъде ограбен за един последен път".Направи "последен" "пореден" и ще се съглася :-).Не знам за кога се гласят да махнат валутния борд но май скоро ще е, каквотоса си раздали като заеми раздали, време им е да бягат с тях (за връщане никога не саи мислили, естествено).
93
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако за други неща политиците могат да чрехвърлят отговорността на народа, на извънземните и на какво ли не, то в този случай нямат оправдание. Очевидно всичко се прави с цел да се създаде криза, да се начрави инфлация и накрая народа да бъде ограбен за един последен път. След това - Амин!
92
0
 
33
 
! Отговори
. преди 10 години
Къде е изненадата ? Правителството не е ли коалиция на националните предатели БСП с ПРО ТУРСКАТА ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ ДПС , дясната ръка на фанатизираното правителство на Ердоган , което помага на *** и американците за Сирия , с надеждата да си строят отново османска *** империя ,на никой от тия не им пука за сирийците , между тях ни внасят какви ли не араби , може би и терористи , междувременно Станишев и Мутрата Тиква си мерят пиш*ите , Орешарски вдига пенсиите с 5 стотинки, а *** блее
91
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КочоПлащат й от ЕС, а работи за Световната банка. То се знае, не е тайна.
90
1
 
47
 
! Отговори
Мк преди 10 години
до asdСирийците може да не са виновни, но и ние не сме. Ние нямаме граница със Сирия. Нали Ердоган искаше Турция да е велика сила и да се грижи за всички братя мюсюлмани по света. Сега има прекрасна възможност затова. А арабите използват добрината и толерантността на европейците. Те са страшно неблагодарни. Тези бежанци след години ще създадат огромен проблем на България, защото веднъж като пуснат корени и не може да се оттървем от тях после.
89
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До asdРим докато е спорил кой философ е по-прав. И как да цивилизоват варварите, вторите взели че цивилизовали Рим.
88
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАТО 40 50 ПРОЦЕНТА НЕ СА СИРИИЦИ ГИ ВРЪЩАЙТЕ,КАКВА Е ТАЗИ СМЕШНА ГРАНИЦА,КОЙТО ИСКА СИ ВЛИЗА , ЗАБРАВЕТЕ ЗА ШАНГЕН
87
3
 
24
 
! Отговори
SeishinBG преди 10 години
До asdТук не става въпрос за човещина и т.н.То е ясно,че ако дойдат ще ги приемем и което правим,но въпроса е,че не можем ние да поемаме цялата отговорност.Нито имаме ресурсите, нито имаме възможностите да поемем грижите за толкова много хора.Тук се намесва съюза, в който сме част или поне на документ сме част!Такива проблеми трябва да бъдат СПОДЕЛЕНИ,а не ние да сме като разграден двор и да приемаме всички, които решат да минат границата ни!Иначе никой не отрича, че хората не бягат от хубаво!
86
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Западняците използват "бежанците" за разчистване на терена. После обявяват "бежанците" за терористи. Разчистват и тях. И ето ти хубавата българска земя на тепсия. Подкупните ни политици (без значение на партиите, те са за разпиляване на енергията) са част от инструментариума.