Студенти срещу окупаторите: Алма матер не е ваш!

Понеделник ще е неучебен във всички сгради на вуза заради блокадата
Обновена: 10 фев 2014 09:38 | 27 окт 2013 07:46, Александър Попов
288
Студенти срещу окупаторите: Алма матер не е ваш!
#ДАНСwithme 135 подкрепи студентите. Снимка: БТА

Студенти скочиха на продължаващата окупация на Софийския университет, който от вчера е затворен и с вериги, а стотината участници в протеста допускат в Алма матер само отбрани хора със студентски книжки и блокират всякакви лекции и занятия.

Действията им провокираха недоволство сред останалите възпитаници на вуза, а един от тях  - студентът по книгоиздаване Георги Иванов, прати отворено писмо, в което нарече случващото се "най-малоумното нещо" и припомни на колегите си окупатори: "Софийският университет не е само ваш – на противниците на сегашното правителство. Университетът е на всички ни, независимо от политическите ни пристрастия. Ако утре мои съмишленици организират контраокупация, по-ясно ли ще ви стане колко е абсурдно да заставаме едни срещу други?", пита студентът, цитиран от "Монитор".

Още по темата

Той посочва, че е безкрайно разочарован от своите преподаватели, подкрепящи окупацията, и се обръща към тях с думите, че независимо какъв е политическият им цвят те са преподаватели "на всички студенти".

Писмото му беше подкрепено от десетки други възпитаници на Алма матер, които обявиха, че са против да бъдат блокирани лекциите на всичките 22 000 възпитаници на СУ от едва 100 протестиращи.

Вчера по обед протестиращите се срещнаха с ректора на СУ проф. Иван Илчев, като разговорът им продължи 1 час. След него професорът свика Ректорски съвет, на който беше приета декларация срещу действията на студентите окупатори.

На съвета вчера беше взето решение понеделник да е неучебен ден във всички сгради на вуза заради блокадата, като в 14 ч. ще бъде свикан Академически съвет, на който ще бъде решено какви действия да бъдат предприети като изход от окупацията.

Самият ректор проф. Илчев също зае позиция, че студентите не са избрали правилно мястото времето и начина за протест.

Снощи, на 135-тият ден от протеста, недоволните от управлението на правителството на Пламен Орешарски, промениха маршрута си и се събраха в двора на Ректората, за да изкажат своята подкрепа към студентите, които окупираха Алма Матер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
1
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
Всички пожарникари да са подготвени!!! Тези ОКУПАТОРИ може да направят пожар! Бат Бойко да разпъва маркучите и да е готов!
241
0
 
1
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
Окупаторът си е окупатор!!! Следете ги тези ***, да не се прочуем като в Чечня! Терористи!!
240
0
 
1
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
Давайте ни информация редовно! Държат ли заложници, имат ли оръжие? Баретите да ги контролират! Почнат ли да бият и чупят, полицията да ги неутрализира!
239
0
 
5
 
! Отговори
Yakov преди 10 години
А не е ли тероризъм да затвориш учебно заведение, да се барикадираш и да тероризираш хиляди студенти желаещи да учат?
238
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На радетелите и защитниците на собствеността, заявящи "Алма матер не е ваш!" не е лошо да се напомни, че никой няма да си сложи в джоба университета, докато протестите са точно против онези сложили в джоба си България. Да ревеш за нещо не откраднато е де факто, да защищаваш отявлени крадци и най вероятно съучастници. За пореден път се чува гласът на крадеца - Дръжте крадеца.
237
1
 
0
 
! Отговори
Георгиев преди 10 години
След тази "новина" и псведо-коментарите под нея смятам просто да изтрия този "новинарски" сайт от бързите си връзки... отвратен съм...
236
5
 
7
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ! преди 10 години
Утре вечер да се съберем всички, които сме отишли в СУ да УЧИМ, да ометем тези самоуправници, които ни пречат и да си продължат нормално учебните занятия за тези, които наистина сме в Софийския, за да учим, да се образоваме и да имаме професия, която да работим! Всички тези ***, наричащи себе си "окупатори" да отидат и да си стачкуват колкото си искат на жълтите павета пред народното събрание, пред президентството, пред светия синод, пред мюфтийството, пред арменския поп - където си искат!!!
235
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СПАСТи си пълна откачалка!!! А пък искаш да демонстрираш и умения за хумор! Да пази Госпход! Пу, пу, пу!
234
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти за нормален ли се имаш? Обикновена мижитурка, в най-добрия случай. Ако нямаш партийно поръчение да бродиш из сайтовете и да ръсиш боклучави мисли! Както каза една мой близка след мача "Левски - ЦСКА": Егати...
233
9
 
13
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
Утре всички студенти от СУ в 8 ч. за да разкараме окупиращите. Не може 30 човека да решават съдбата на другите 6000 студента.
232
7
 
15
 
! Отговори
Зз преди 10 години
Сто тиквеника като тиквите където им плащат Бойко и Цецо
231
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нема лабаво,Пеевски и неговите вестници ще дадат думата само на БКП-угодните ***.Студентите да си протестират. Нали БКП-тата пак ще си купят изборите от *** махали.БКП-тата са партии от циганоидно-клептомански произход.От 25 години си покзават мурафетите.
230
8
 
6
 
! Отговори
РУК АЗ ПСБ преди 10 години
Някакъв си ***, на име Георги Иванов, разбираш ли, имал мнение по нещо. Услужливо то съвпада със "становището" на управляващата ламя от комундури и турци+***. Изведнъж това е "новина" за в. "Монитор". Съвсем случайно тя пък излиза начело в публикация тука. Комундури, комундури, колко сте прозрачни. Рано или късно ще ви свалим от власт. Няма да позволим БСП и турската ДПС да разсипят България.
229
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Митко, отдавна не бях попадал на такъв задръстеняк като теб!
228
9
 
12
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Говорилите момченца от окупаторите мязат на талибани- по бради, облекло, поглед! И така, СУ се превърна в убежище на и за талибани! Горката България!
227
15
 
11
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До Aleks 1969Питам аз има ли държава,има ли Министерство на вътрешните работи и защо тези така наречени контра-протест не са още задържани и не им е повдигнато обвинение?
226
26
 
24
 
! Отговори
Aleks 1969 преди 10 години
Питам аз има ли държава,има ли Министерство на вътрешните работи и защо тези така наречени "окупатори" не са още задържани и не им е повдигнато обвинение?
225
13
 
10
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 10 години
Ето ги "студентите", по-точно контра-студентите, които са против окупацията и оставката на правителството:offnews.bg/index.php/258929/brasnati-glavi-vodeni-ot-deputat-ot-bsp-nahluha-v-universiteta-na-zhivoдепутат и кандидат депутат от БСП предвождат група бръснати глави, а репортер на телевизия Алфа (На Долен Сидеров телевизията) къса декларацията на студентите.
224
17
 
13
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Плащат по 0,10 лв. за пост. Който иска да спечели пари да отиде на Позитано 20.
223
12
 
20
 
! Отговори
студент преди 10 години
И моята майка преди около 20 години в златните години на СДС затворили университета и стачкували. Давали им ядене и по 5лв за вс ден стачка от централата на СДС. От всичките стачкуващи тогава станл днешния академичен състав на Университета ,а от лицето на тогавашния протест Кошлуков станало едно л.......о!