Гонят африканци, нямат основание да искат статут на бежанци

Посланици отказват да им дават документи, за да си заминат, оплака се Йовчев
Обновена: 7 ное 2013 14:19 | 7 ное 2013 10:09, Камелия Цветанова
71
Гонят африканци, нямат основание да искат статут на бежанци
Вътршният министър Цветлин Йовчев. Снимка: БТА, архив

Голяма част от нелегалните имигранти от Северна Африка и Афганистан нямат право да претендират за статут на бежанец и заради това ще бъдат изведени принудително от страната. Това увери министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по Нова телевизия.

Много от тях са без документи и трябва да им се купят билети, както и да получат документи от дипломатическите представителства на страните, от които са. Имаме проблеми с част от посланиците, които не желаят да издават документи на такива нелегални емигранти, така че търсим съдействие за оказване на натиск от страна на ЕС. Освен това някои държави не желаят чартърни полети, защото твърдят, че това ще ги злепостави и трябва да решим и този проблем, обясни той.

Оказа се обаче, че от 2012 година много нелегални имигранти са пуснати на свободни адреси, защото местата за настаняване са препълнени. Такъв е бил и случаят с алжиреца Салахедин Бин Аладин, който бе задържан в Гърция заради нападението с нож над 20-годишната Виктория в денонощен магазин на столицата.

Йовчев упрекна Агенцията за бежанците, защото алжирецът е чакал твърде дълго решението дали ще получи статут, а през декември миналата година на Салахедин е била издадена бележка, с която той може да напусне центъра за настаняване.

„Това беше съвместна акция на България и Гърция. За часове беше разкрит извършителят на престъплението. Границата с Гърция обаче не е външна за ЕС. Тамя няма много патрули и те са разположени така, че да се контролират входящите, а не изходящите хора”, коментира още Цветлин Йовчев.

„Имаме сериозен проблем. Имаме перманентна криза не само заради бежанците, но и заради засиления миграционен натиск. Бежанците не са в сферата на компетентността на МВР, но охраната на държавната граница е наше задължение. Сега се осигурява този недостиг на служители в тази посока”, добави МВР шефът.

Той се оплака, че страната ни не е била достатъчно добре подготвена и докато не съумеем да изградим система за защита, ще се сблъскваме с такива проблеми.

Йовчев обеща да се вземат и мерки спрямо нелегален канал за бежанците, настанени в България, които се оказа, че си плащат, за да бъдат преместени от лагера в Пъстрогор в София.

Затова разказа и майката на намушкания преди дни 17-годишен Али от центъра във „Военна рампа“, която е платила 700 долара на адвокати от арабски произход, за да дойде при свои близки в столицата с надежда за по-добри условия.

Още по темата
По този повод Йовчев заяви, че една от приетите вчера мерки е да се намали срока за произнасяне на Държавната агенция за бежанците за статута на търсещите убежище в страната ни от 6 месеца на 3 дни.

„След като получат статут, те няма да могат да избягат в чужбина, защото според Дъблинското споразумение, ако се установи, че се намират в Германия, ще ги върнат в България, защото се следи първата страна на регистрация, дала статута им на бежанци”, коментира Йовчев.

От събота над 1000 полицаи ще бъдат разположени по границата на ротационен принцип по две седмици, които да не позволяват границата да бъде пресечена.

Йовчев категорично отрече слуха, че ще става премиер.

 „Много неприятна интрига. Не знам кой я е заплел, но не смятам да търся кой е. Това не е вярно. Категорично искам да кажа, че такова нещо няма. България има късмет, че в момент на такава криза имаме за премиер Пламен Орешарски. Той се справя много добре“, настоя вицепремиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
на тоя МИШОК най после някой му дръпна ПРАВИЛНИЯТ конец.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Убийте ги като не може да ги върнете
53
0
 
3
 
! Отговори
sopol преди 10 години
те в америка и ли германия, ако нямам прово да пребивавам точно така ще ми кажат. айде бегай , че нямаме стаи. ние ще ти се обадим като сме готови да те екстрадираме. ей *** мръсни, на нас черни печати ни биеха, майката ви усрана. кви са тия *** да ни застрашават по улиците. данъците ни за тва ли са само да лаеш по твто ли бе ***
52
0
 
2
 
! Отговори
Sled kato darjavata преди 10 години
bezdejstva ve4e s meseci, ne bi li mogal; narodat da se organizira i 4rez dobrovolen trud i sredstva za njakolko dni da izdigne adekvatna stena po jujnata ni granica?
51
0
 
7
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Абе какво ми се оправдавал тоя Йовчев, че техните *** държави не искали чартърно полети, да не се излагат разбираш ли, че бягали оттам...Я бързо късайте дипломатически отношения и ги пращайте с чартарите за Брюксел.Аеее, ще си играем тука на интересни ши се правят...*** ви алжирско.
50
1
 
7
 
! Отговори
Марк преди 10 години
Министър Йовчев непрекъснато говори в бъдеще време!! Хайде стига!!Да каже КОЛКО СА ПОЛУЧИЛИ СТАТУТ НА БЕЖАНЕЦ ИЛИ ДРУГА ФОРМА ПОЗВОЛЯВАЩА ИМ ДА ОСТАНАТ В СТРАНАТА?СОЛКО НА СА ПОЛУЧИЛИ?КОЛКО СА ЕКСТРАДИРАНИТЕ ДО МОМЕНТА?СТИГА СЕ Е ОПРАВДАВАЛ И ОПЛАКВАЛ!!НЕ ПРИЛИЧА НА МИНИСТЪР, КОЙТО Е ПРИЗВАН ДА НИ ОСИГУРИ СПОКОЙСТВИЕ И РЕД, А НА КВАРТАЛНСА ОПЛАКВАЧКА!!
49
0
 
6
 
! Отговори
ss wafen преди 10 години
*** и арабските *** да се махат от страната ни.Гадни *** -мързеливи и калпави.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До сега защо не са изгонени африканците и там разните му ***, защо все още сме напълно разграден двор, защо не сме адекватни , а вървим пост фактум?
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лелеее, верно ли бе Овчев. Чак сега ли го проумя,че нямат право.Похвално за овчия ти мозък.
46
0
 
31
 
! Отговори
The king преди 10 години
Когато свършат парите и се окажат в безизходица ще започнат с кражби и обири подобно на това, което се случи с Вики!
45
0
 
29
 
! Отговори
The king преди 10 години
Трябва да депортираме веднага нелегалните емигранти, независимо от трудностите!
44
1
 
31
 
! Отговори
баба кика преди 10 години
ех ГОСПОД да ни е на помощ с тия предатели на бъл народ ,ама и ние сме виновни , защото несе обединим да станем всички заедно да ги смъкним от столовите ,който ние плащаме ,а сега плащаме и за *** , НИЕ СМЕ ВИНОВНИ
43
1
 
33
 
! Отговори
възмутен българин преди 10 години
Йовчев ,тъпанарино, сега ли се сети че всички са незаконно дошли в милата ни родина? До кога ще се ослушваш и ще тормозиш българите , за да угаждаш на управляващите турци? Час по- скоро изгони тази *** от навлеци,която идва на вълни от Турция!!!!!
42
1
 
21
 
! Отговори
камилар преди 10 години
Ми сега вместо бистиршките тигри, самолета на Биби да вози алжирските камили в Сахара. Еднопосочно обаче!
41
2
 
23
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
А, сериозно ли нямат основание да са тук? Не може да бъде!!!! И за тая умозаключителна логика Ви бяха необходими 6 месеца и сума ти пари хвърлени на вятъра ???? АПЛОДИСМЕНТИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ, НАПРЕД КЪМ СОЦИАЛИЗъМА , ВИЕ СТЕ МОЯ ИДЕАЛ В ЖИВОТА, ПОКЛОН, ПОКЛОН . . . . . . . . .Пред нас са блесна , блесна , блеснали житата УРаааааааааааааа
40
4
 
38
 
! Отговори
избирател преди 10 години
Г-н министърна ВР ,щом никой от народа не иска тези имигранти ,защо се натискате на всяка цена да се установят тук. Вие срещу народа ли сте ? Как може да сте толкова настоявате? Разбирам ,може да сте милостиви.Тогава ако настаните по едно семейство във вашия дом и в домовете на вашите роднини и на управляващи Аз съм готова също да ги тастаня у дома си.То лесно е на чужд гръб и сто тояги са малко. Защото вие не живеете там където ги пращате.
39
2
 
69
 
! Отговори
ето решение преди 10 години
Моля,кажете ми на границата не разбират ли по цвета на кожата,че това не са сирийци, а *** и защо не биват връщани веднага преди прекрачване на браздата.А африканските посланици,които са отказали пасавани за репатриране да се обяват за персона нон грата и да бъдат изгонени за 3 дни от страната Решения има,трябва да се търсят бързо
38
1
 
43
 
! Отговори
чемерник преди 10 години
-10,в коя държава ще пресечеш нелегално границата им и те ще те оставят да се движиш свободно,няма да получиш присъда,ще те хранят и няма да те върнат там от където си дошъл? И е вярно,че не знам кой закон въобще дали имаме закон който са нарушили.А ти знаеш ли.
37
3
 
41
 
! Отговори
Ивана преди 10 години
Това е Новия Световен Ред - криэи каквито и да било, предиэвиквани УМИШЛЕНО и раэбира се купажи от всякакви цветнокожи РАСИ, така эа раэнообраэие!!! Да ви е Честита Демокрацията и 10 ноември!!!
36
1
 
20
 
! Отговори
### преди 10 години
Това със злепоставянето не го разбрах. Нелегалното преминаване на границата ни от граждани на други държави веднага ги злепоставя. Сетили се постфактум да се притесняват.