Депутат от БСП: Работните съботи не стават за нищо

Петър Кънев предлага да се излиза в отпуск, вместо да се отработват дни
Обновена: 19 ное 2013 11:07 | 14 ное 2013 19:00, Камелия Цветанова
40
Депутат от БСП: Работните съботи не стават за нищо
Отпуска, вместо отработване по празниците, предлага депутат. Снимка: Булфото, архив

Да не отработваме дните между празниците, с които се удължава почивката, а да излизаме в отпуска през тях, предложи депутатът от БСП Петър Кънев по време на дебатите по бюджета за догодина.
 
Той смята, че е по-добре вместо да се отработват дните в съботите, съответните почивни дни да се отнемат от отпуската. Депутатът допълни, че работните съботи "не стават за нищо, а тогава шосетата са задръстени от обяд".
 
Заради това той поиска въвеждането на френския модел, при който не се отработват съответните дни, а служителите излизат в отпуск, за да си починат пълноценно. Когато има такива случаи, годишните платени отпуски намаляват.

Кънев направи сметка за средния брой почивни дни у нас, като се позова на данни на "Икономист". Той посочи, че в България почивните дни заради официални празници са 13. В Япония пък били шестнадесет.

Още по темата

Годишният отпуск у нас е средно 22 дни, а болничните също 22 дни. Във Франция почивните дни са 48, а в Германия - 42 дни.

В Турция например, посочи Кънев, болничните са 2 дни. Лидери сме в Европа по почивни дни - 55, без съботите и неделите. Като се добавят и уикендите, от 365 дни се работи 160 дни.

Според Кънев правителството трябва да консултира сливането на почивни и работни дни по празниците, като по думите му това не е само ангажимент на правителство, а го решават работодатели и синдикати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
11
 
! Отговори
Knight of Swords преди 10 години
До СоциалистПовечето предприятия са били икономически неефективни. Търсеше се работа за хората, не хора да свършат работа (както трябва). С очите си съм виждал в завод как до почти всеки струг имаше дамаджана с вино, групички картоиграчи и спане по сенки и седенки. Бай Тошо поне си беше подсигурил пазари за продукцията така колелото се въртеше. Истината е, че тежката промишленост не е била подходяща за България, но кой е смеел да каже друго. Както и да е, минало-заминало, въпроса е сега какво?
15
2
 
10
 
! Отговори
ан преди 10 години
най после едно свястно предложение но вижте че хубавите неща не ги приематняма ли кой да прозре че тези дълги сливания нищо не вършатповече катастрофи и загубен животда не говорим че отработването е вятър работа,а искаме пари и всичко това заради чиновниците които искат такав цяла зап европа ако искаш да си направиш по дълга почивка не дърпаш цялата държава да прави така а си осигуряваш индивидуално по 3дни и заминаваш където искаша у нас хаос както винагиЧУЙТЕ МЕЕЕ
14
7
 
15
 
! Отговори
До 10 преди 10 години
Заводите, Брежнев, Тошо,СССР.....Другарю, за съжаление тази плетеница обърка България още на жремето - вместо да строят заводи с тежка промишленост, можеха да развият леката промишленост и туризма. Ама СССР каза да строим металургични комбинати и дишахме отровите от тях.Така че МЕРСИ! за примера, ама на тази държава и трябват не само свежи пари, щото вие като ги докопате, веднага ще си ги приберете. Трябват свежи лица. Не нов бардак със стари к#рви!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Принципно така е - като цялата им партия...
12
6
 
14
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
До СоциалистВ началото на социализма работата вървеше, щото бяха останали работливи поколения от Царско време.След като те си отидоха, дойдоха тарикати и така баталяса положението!
11
2
 
17
 
! Отговори
Revolver преди 10 години
Е ,тяхната е ясна. На всеки празник излизат в платен отпуск по 1 месец....
10
14
 
16
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До СпонгиВсе плюете по комунизма как не се е работело но тези заводи(ВСИЧКИТЕ) функционираха!!! Дали защото всички бяха почти задължени да "избират българското" или сме изнасяли за СССР щото Бай Тошо бил симпатичен на Брежнев - ЗАВОДИТЕ РАБОТЕХА И ИМАШЕ РАБОТА! Сега пак търсим лидер симпатичен на ЕС(обаче) да заменяме зарзават за петрол но те не ни искат! Производство нямаме щото "е по-евтин вноса" и БВП ни е никакъв. Всички плюете по Орешарски но на тази държава и трябват свежи пари а няма!!!
9
2
 
13
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
Тоя като говори за работа бас държа, че си мисли за лелките в ДА.
8
3
 
8
 
! Отговори
stanick преди 10 години
Ako izobshto ne hodite na rabota shte e po dobre
7
8
 
25
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Това е също толкова гениално, колкото предложението на Бураджиева колоездачите да са с шофьорски книжки или затваряне на МОЛовете в почивните дни. Там където има работа в частните фирми, хората сами си нагласят графика за да я свършат. Къде е виждал комунист работа. Дай им само Дрън Дрън или както е модерно сега Бля Бля.
6
7
 
11
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Така е но протестиращите работят без почивка и все още са живи!
5
7
 
33
 
! Отговори
абориген преди 10 години
" Лидери сме в Европа по почивни дни - 55, без съботите и неделите."Че за такива заплати какво очаквате - да си скъсваме задниците от работа ли?:)))
4
7
 
24
 
! Отговори
Луд преди 10 години
Гениално по комунистически-когато ти кажат тогава ще си взимаш отпускат!
3
7
 
13
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Бойко Борисов казал ли е тежката си дума?!
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"отговорното " правителство с много належащи теми се е заело. Много ще ми се промени живота ако пусна отпуската за 31-ви вместо за 21-ви :D
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз от две години си пускам всеки понеделник отпуск и бачкам 4-ри дена и почивам 3-ри :))