Българинът събира, събира, накрая изсипва всичко в къщи, коли...

Финансовият консултант Мариян Йорданов за успешната инвестиция
Обновена: 18 ное 2013 23:02 | 18 ное 2013 19:40,
138
Българинът събира, събира, накрая изсипва всичко в къщи, коли...
Снимка: stock.xchng

Депозитът не е инвестиция, а подготовка за инвестиция, заяви консултантът по лични финанси Мариян Йорданов по време на лекция пред учениците от 12-и клас в Софийската частна гимназия "Банкер".

За да направите успешна инвестиция, трябва да са изпълнени три условия едновременно. Първо предварително да сте обмислили какво искате да купите, защо и на какви цени. Така ще сте психически готови за покупка, когато шансът се появи. Също така на второ място трябва да търсите инвестицията, като проучвате и следите. На трето място трябва да имате парите, с които да участвате, каза пред учениците Йорданов.

Проучвания показват, че дори в САЩ от 500 души, започнали работа на 25-годишна възраст, само 25 са финансово независими на 65-годишна възраст. Останалите трябва да работят или зависят от други хора, за да се издържат.

Пасив е нещо, което го купувате, а след това иска да харчите още пари за него. Идеален пример е лекият автомобил или жилището. Добър пример са и цигарите, които не само струват пари, но и влошават здравето и носят разходи за лекарства.

Актив е нещо, което го купувате и след това ви носи доходи, с които, ако искате, си купувайте пасиви за забавление.

Актив обаче не е да купите акции точно преди срив. Или да купите бизнес точно преди да фалира. Въпреки че акциите счетоводно се водят само като актив, те не само могат да бъдат пасив (да носят загуби), но могат да доведат до изчезване на спестяванията ви.

Актив не е това, което счетоводителите записват в лявата страна на таблицата. Акциите и имотите могат да са чист пасив, ако са купени на неадекватни цени, поясни Йорданов.

България е в челото по притежаване на лично жилище в Европа и това директно показва причината да сме бедни.

По думите му любовта по инвестицията в жилища е тежък воденичен камък, като причините са много. Например строени са големи жилища „за децата“, а те са емигрирали и много жилища стоят празни или баба обитава къща от 200 квадрата.

"Купуването на пасив е награда за българина, например покупката на скъпа кола с трудно изработените пари. Напротив - с тези пари трябва да се купи актив, който да носи доход и евентуално с този доход да се купи пасив. Нужно е да се осъзнае, че покупката на пасиви убива благосъстоянието.

Покупката на активи изисква знания, които българинът рядко има желание да получи, например с четене в интернет, мислене и правене на планове. Важно е да се поддържа списък с реалистични идеи за правене на пари", твърди консултантът.

Цялата лекция прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
24
 
15
 
! Отговори
Бахура преди 10 години
До 17:Пасив ти е. като имаш собствено жилище, ти вече си дал тия пари за наема накуп. Отделно трябва да плащаш данъци, ремонти и т.н. Да не говорим, че ако ти се наложи да се преместиш да работиш в друг град или в друга част на голям град имането на жилище става бреме. Но така е - българина обича да има ;)
19
7
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ги разпрая тия глупости на баламурниците.Може да си зависим от работа или заплата ама като си се прибереш в приятният уютен пасив карайки другият хубав любим четириколесен пасив ти е хубаво.А като горнеш на борсата или бизнесът ти фалира ставаш активен клошар алкохолик или налапваш дулото...Пасив пасив ама по добре жив с пасиви отколкото бонго-бонго до смърт заради активи.Говоря фигуративно.
18
10
 
22
 
! Отговори
хапче преди 10 години
Според мен е напълно безсмислено да си купиш жилище, в което нямаш намерение да живееш. Прибираш мизерен наем,вечно има нещо за ремонтиране, а накрая селските хитреци-наематели може и да те завлекат с някоя-друга сметка. По-добре да си купиш нива- дори да пустее, пак стойността й няма да пада всяка година, а накрая и блокът ще падне, заедно със заветния апартамент ;)
17
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В умряла държава с умрял пазар и икономика какъв актив да си вземе човек ? Това не е САЩ където правят милиони от простотии , като дрехи за кучета .
16
2
 
62
 
! Отговори
az преди 10 години
Имам собствено жилище и така спестявам по 500лв на месец от наем. Как аджеба това ми е пасив?
15
1
 
24
 
! Отговори
tyo преди 10 години
При състоянието на нашата фондова борса и там май има само пасиви. А човека си говори ли говори като американец. И ако купиш жилище и го даваш под наем, това не е пасив.
14
1
 
23
 
! Отговори
абе преди 10 години
Каква е тая глупост?Какво искате да каже един хранещ се с паразитизъм и то на дечурлигата на паралиите.То и строителството е индустрия при това в реалния сектор.Англичаните се избиваха за имоти в България ,а и трябва да си луд за да не вземеш собственост в ЕС на тая цена.
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Познавам съсед който си взе скъпа кола.Човека не е богат но иска да кара неща мощно.Без много да се замисли се сдоби с пасив.
12
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бългавите са пестеливи хора и затова икономиката върви надолу. Когато парите не се въртят всичко замира !!!
11
7
 
30
 
! Отговори
iii преди 10 години
Имаше някакво подобно научно-популярно филмче из мрежата, а Марианчо го е преписал. Абе мила душичке, то по твойта логика дай да си карам стария таралясник и да си купувам акции, вместо да си купя нова кола, така ли? То почти всички потребителски блага имат характер на пасив - поради това трябва да мизерствам, за да инвестирам ли?
10
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който е писал този материал, явно не е много в час със нещата. Били сме бедни защото всеки българин си имал собствено жилище.Пълни глупости. Другите държави могат само да ни завиждат за това. Какво се опитват сега да направят тъпите ни управници? Да накарат българите да задължават към банките със големи лихви по кредити и по този начин да нямат възможност да ги плащат. После какво правят, изгонват те от собственото ти жилище, понеже банката ще иска да ти го вземе и изведнъж,ставаме многобогати
9
2
 
5
 
! Отговори
И пак до 5 преди 10 години
Чудя се кое в мнението ми те наведе на мисълта, че чакам някой да ми даде карта на заровено съкровище...
8
3
 
58
 
! Отговори
платен драскач преди 10 години
Набивал глупости в главата на ученици - нашите пенсионери ако си нямаха жилищата, сега нямаше да имат пари за наеми и щяха да са по улиците. Собственото жилище е инвестиция и независимост, а може да носи и приходи, ако се дава под наем на разни като тоя умник, дето ще инвестира и може и да спечели, а може и някоя мутра да му попречи.
7
4
 
15
 
! Отговори
До 5 преди 10 години
Сбъркал си адреса. Живял съм дълго време в чужбина и съм работил в една от най-големите банки в Северна Америка. Освен, че планирам всичко и отдалеч, събирам максимална информация преди да взема каквото и да е решение. Дано забогатееш с информацията от въпросния брокер. Успех!
6
2
 
27
 
! Отговори
tyo преди 10 години
Никога не бих наел точно тоя финансов консултант.. Днес.бг не прочетохте ли коментарите под оригиналната статия, та решихте и вие да я публикувате?
5
8
 
1
 
! Отговори
инвестиции преди 10 години
биткоин, сребро
4
8
 
22
 
! Отговори
До 2 преди 10 години
"Покупката на активи изисква знания, които българинът рядко има желание да получи, например с четене в интернет, мислене и правене на планове" - това е точно за теб! За да успее човек трябва да мисли, да търси информация и т.н., а не да чака някой да даде карта за заровено съкровище. Но това на българина е доста трудно да се обясни, той свикнал да води един друг живот в който той е просто страничен наблюдател, а другите са длъжни да правят всичко вместо него, после и те са му виновни за по-лесно
3
1
 
47
 
! Отговори
Kamen преди 10 години
Най-големият страх на българинът е да не настине и да не се мине!
2
3
 
18
 
! Отговори
Lills преди 10 години
Този защо го цитират навсякъде? Къде е снимка, телефон на този човек да му се обадя да го посъветвам?
1
6
 
66
 
! Отговори
Пропуск преди 10 години
Пропуснал е също да отбележи, че брокерът си взима комисионната независимо дали клиентът е на печалба или на загуба от продажбата. Колко удобно! Хора, продавайте си имотите и купувайте акции. Утре, най-вероятно и в повечето случаи, може да останете без стотинка. Смело напред!П.П. В САЩ съветват хората да диверсифицират активите си - част в имоти, част в депозити, част в акции и т.н. Един имот никога не може да бъде наречен ПАСИВ.