Пием 3 пъти повече антибиотици от другите европейци

Специалистите апелират пациентите да не се самолекуват
33
Пием 3 пъти повече антибиотици от другите европейци
Снимка: Булфото, архив

В българските болници се използват три пъти повече антибиотици, отколкото в европейските. Това каза пред журналисти д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, по повод на днешния Европейски ден на антибиотиците, чиято цел е да се подкрепят усилията на национално ниво за намаляване на ненужната употреба на антибиотици, цитиран от БТА.

Специалистите апелират пациентите да не се самолекуват, да не прекъсват антибиотична терапия, назначена от лекар, и да не приемат антибиотици, ако нямат направена антибиограма.

Според проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, личните лекари вече избягват да предписват антибиотици за лечение на вирусни инфекции. По думите му, за да бъде изписан антибиотик, вирусната инфекция трябва да е преминала към бактериална пневмония.

Прекомерната употреба на антибиотици води до резистентност, припомни проф. Кантарджиев и допълни, че годишно в световен мащаб 25 000 души умират от бактерии, резистентни към антибиотици.

Специалистите призоваха родителите да не избягват задължителните имунизации на децата си, особено срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит "Б" и детски паралич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
20
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Напълно нормално. При положение, че не се храним здравословно, тялото не поема нужните му витамини, минерали и др. полезни вещества за да се развива имунната сисетема и съответно по-лесно се разболява. Кофти, но факт - хората предпочитат да изядат един чипс вместо една плодова салата, макар да са на почти еднакви цени. Предпочитат да хапнат некъв джънк фууд на крак, вместо да отделят 15 минути да си сготвят нещо полезно за организма.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Понякога самолечението е за предпочитане че лесно ако искат да източат здравната каса могат някои да те резнат.Лично аз съм попадал на добри доктори но съм и чувал и за друг вид които са търговци.
4
1
 
25
 
! Отговори
швестерова сол преди 10 години
Значи викате да отида на лекар за да ми продаде на някоя компания ***, на които пише без лекарско предписание. Аре у лево.
3
3
 
23
 
! Отговори
Георгиев преди 10 години
Защо пием 3 пъти повече антибиотици ? Защото ги предписват на пациените . А защо ги предписват , ето това е ключовият въпрос . Въпросът е за МИЛИАРДИ ???
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Пийте вино, яжте много лук и люти чушки, няма да се сетите за антибиотик...всичко с което ни тровят е само с цел печалба:)
1
0
 
34
 
! Отговори
ко-не преди 10 години
Като погледнеш повечето рекламно време в телевизията е запълнено с лекарства и това е само в БГ