Ранобудните се събудиха: Няма да мълчим!

Синдикалисти искат край на мизерията, вече са пред НС
Обновена: 20 ное 2013 14:06 | 20 ное 2013 11:18, Камелия Цветанова
210

Снимка: Булфото

Ранобудните студенти се събраха около 11 часа на протест пред парламента с искане за оставка на правителството. Броят на събралите се пред Народното събрание непрекъснато нараства.

Студентите издигнаха и огромен плакат с надпис: „Да отвоюваме държавата си от мафията“.

Те скандират „Ние сме студенти, няма да мълчим“ и „Оставка“.

Още по темата

Група от контрапротестиращи също са около парламента в подкрепа на кабинета "Орешарски". По-рано днес пред полицейския кордон, оградил централния вход на парламента, се появи групичка от около петдесетина момчета с качулки, които застанаха за минути пред полицаите. По този начин те изразиха подкрепата си за кабинета. Контрапротестиращите питат: "Кой има интерес институциите да не работят?. 

В същото време синдикалисти издигнаха платформа за митинга на КНСБ. Шествието тръгна от централата на синдиката, премина през МС и вече достигна сградата на парламента.

Начело е лидерът на КНСБ Пламен Димитров, заедно с ръководството на синдиката. Участниците развяват знамето на синдиката и националния флаг под звуците на песента "Нема такава държава". 

Хората скандират "Искаме правата си, искаме парите си" и "Не искаме да бъдем работещи със замразени заплати".

Протестиращите носят транспарант, на който пише: "Работеща България – по-високи заплати и сигурност". На огромен плакат до парламента е написано "Не на мизерията".

От КНСБ имат икономически претенции към кабинета и настояват за промени в бюджета за следващата година, които да гарантират по-голяма сигурност на социално слабите.

Те се обявяват и против монополите и корупцията и призовават за строг граждански контрол, съд и затвор за работодатели, които не плащат осигуровки и за замразяване на осигурителния стаж.

Част от Ранобудните студенти се отправиха към Ректората, за да освободят повече място за идващите синдикалисти. Те достигнаха до ул. "Оборище" и са обградени от полицейски кордон.

По данни на синдиката в протеста им участват около 8000 души. Има участници от различни градове на България като Пловдив, Габрово, Харманли, Монтана и други.

Протестиращи таксиметрови шофьори също вече се събраха на протест на площад "Св. Александър Невски". Такситата са малко, тъй като достъпът до парламента е блокиран.

Те пък настояват да отпадне изискването автомобилите, които извършват таксиметрови услуги, да не са
по-стари от 10 години.

Засега обстановката около НС е спокойна. Всички постъпи към парламента са блокирани от полиция. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
18
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Обичам да спя до късно!
176
1
 
17
 
! Отговори
Сдружение на надомни преди 10 години
Ние сме с Вас!Готови сме за всенароден национален протест за 08 декември.
175
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Istinskite problemi ne sa bezparichieto,bezraboticata i politicite v Bulgariq.Realnite problemi sa vuzpitanieto i obrazovanieto na mladoto pokolenie,alchnostta,zavistta,prestupnostta,omrazata,nehaistvoto i mizeriqta,lipsata na motivaciq i viziq za budeshteto,pulna degradaciq na horata,koito sa slezli do nivoto na jivotnite ,che i po zle.Kogato razreshim eto tiq problemi vsichko drugo shte si doide ot samosebe si na mqstoto. da vidim prichinitelite na problemite ,a ne da se hvashtame za posledstv
174
1
 
21
 
! Отговори
gogo преди 10 години
добре че научихме че има студенти като че ли досега е нямалоТе откриват Америка ,те били бъдещето на нацията.Само че това че си студент не те класифицира като по качествен млад човек от останалите млади хора независимо дали са студенти или не А КОЛКО е качествен студента се вижда след като завърши/ако завърши/ и след като се реализира професионално и социално.Той незавършил 2 ри курс бил цвета на нацията.Те били морални другите не били морални.А кой е казал че те са морални сами се определят за
173
1
 
21
 
! Отговори
българин преди 10 години
Заспалите студенти са по заспали и от народа си , защото трябва да имат основателни причини по които да искат оставка ! Например ниските пенсии , липса на пазар на труда ..............провеждане на .геноцид срещу българите И добре трябва да знаят , че с искането на нов морал и нова конституция , ще се постигне само затвърждаване на статуквото Протести до пълна победа на исканията и тогава оставка :)
172
1
 
20
 
! Отговори
tribun преди 10 години
До 1979 г. Станишева работи в Института за български език на Българската академия на науките. През 1979 г. там започва чистка. Уволнени са 2 езиковеди, обвинени в национално предателство. Следва протестна нота от техни колеги, приподписана и от Мухина./ майката на Станишев/. Като основна причина за чистката в БАН се сочи косвената подкрепа от някои езиковеди на тезата, че съществува отделен македонски език
171
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗа кои комунисти говориш.Има сини , червени и жълти.Ако си направиш букетче от тях ,късай листенца"обича ме, не ме обича" ще видиш,че никой не те обича.Нито Костов, нито Бойко , нито Станишев.
170
5
 
25
 
! Отговори
пепа преди 10 години
Тези студенти мислят за себе си , а не за българия.Ако те са моето бъдеще, ако разчитаме на тяхната интелегентност в управлението на държавата, Благодаря. Не искам такива да меуправляват. За разлика от Ятко от пролетните земонстрации, нито един от тези не ме убеди, че мога да го изБера за лидер. Съжалявам.И автономните университети да си видят лекто-рите- от техните изказвания блика огромна злоба.
169
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистите докато не почувстват зад,ниците си застрашени, няма да се откажат от властта. Това са нагли и безочливи хора !
168
6
 
27
 
! Отговори
яодупи надувара преди 10 години
ади селянчета обратно на сьело при бати и кака, че да има мисце за родопъ. Туи ще да е то вашто събуждане. По-умните може и за камериерки по морето да са утедът.
167
1
 
28
 
! Отговори
359 преди 10 години
До pametПреди да дойде на бял кон, Костов и сие блокираха икономическия и стопанския живот докато ни потопят в инфлацията, за да може дружно да ни изкара на улицата и да вземе властта. След това направи пачки с деноминацията, като разплака майката на нацията!
166
7
 
26
 
! Отговори
Койчо преди 10 години
Сварих си ракийката сложих си зелето, до коледа ще заколя и прасето,ставам си на време не съм много раннобуден то няма и за какво...гледам по тв дават някави протестират с Оставка,оставка но така и не разбрах за кого и за какво....Явно са хора без работа или някой им плаща да всеят хаос,безредици, безаконие...за мен това са жертви на един кръг олигарси и политици който дават мило и драго да се завърнат отново на власт...т.е. сваляме едните идват другите...25 години това правим...
165
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Студенти, а се държат като ***.
164
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, ха, ха - тъпоумните студенти се били събудили...А къде бяхте тъпоумни студентчета по времето на Боко?!?Като толкова много ви вълнува моралът в политиката, що не кажете нещо за "Мишо бирата" или подслушването на човека с 10-те апартамента?
163
1
 
24
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До Ужасяващоно фактАз съм отсъдил за мен си. 30 години от живота ми минаха без да видя нищо хубаво от вятъра на проблемите, т.е. промените. Даже от сега другите 30 виждам как ще минат да плащам за същите грешки, които /тия събудените в момента повтарят и кооператив/ нашите родители направиха. Позволиха разтуряне. Ми ако се продължава в същия дух... като американците, днес атентат в едно училище, утре някъде другаде. Лошия социален статус води до лудости и проблеми.
162
3
 
33
 
! Отговори
Ужасяващоно факт преди 10 години
Днес в предаването "Лице в лице" на БТВ, поканеният студент гордо показа книга на Ноам Чомски (американец от еврейско потекло), световнопризнат специалист по лингвистика, политически анализатор, писател и политически деец с радикални убеждeния. Самообявил се за анархист, Чомски открито демонстрира неуважението си към авторитетите на властта, съчетано с политическа активност. Това вероятно е новата "Mein kampf" на студентите-окупатори, зомбирани от *** НПО. Кой яхна протеста-съдете сами!
161
3
 
30
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До АнонименФевруари тази година народа беше обединен и то зад една цел, излезе спонтанно и съвкупно. Целта му беше правителството или да оправи проблема с безобразието съвкупно или да се маха. То се махна. Едно е да сваляш правителство което нищо не е правило, а друго е да искаш да свалиш такова което все още нищо не е направило. Ако искате протести да го принудим да направи нещо... да включвам се и ги гоним до дупка да си свършат работа. Но да протестирам за да дойде друго.... нъц?
160
4
 
31
 
! Отговори
Абе като ги... преди 10 години
...гледам повечето отдавна са прехвърлили възраста за студентство (или пък са вечни студенти?).По-младите пък приличат на скинари.Ако тези са политическото бъдеще на България е по-добре държавата да се разформирова...
159
3
 
26
 
! Отговори
До КУРЧАТОВИЙ 104 преди 10 години
До104 дружно да скопим 30 тината пи..дали с хартиения танк и черепа на премиера (не се заблуждавайте не са медици).
158
3
 
32
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До СВОБОДА И МОРАЛ !Защо говорите за морал, като ти, с писанията си наруши десетки норми в морала и етиката?Защо говорите за свобода и демократичност, като с действията ви, не само че пречите на много по-голяма маса от хора, а и искате да наложите други управляващи, които вече лапаха и акаха достатъчно? Защо искате да се обърнат нещата и една хубава вечер, напрежението да се отприщи и вместо протести да се случат граждански войни?Къде е морала, къде е демокр. и свободата?