Българи и румънци най-доволни от свободното пътуване в ЕС

14 милиона европейци живеят в друга страна от Общността
Обновена: 25 ное 2013 22:46 | 25 ное 2013 22:42, Камелия Цветанова
47
Българи и румънци най-доволни от свободното пътуване в ЕС
Снимка: Булфото, архив

Българите и румънците са сред най-големите поддръжници на правото на свободно движение в ЕС, което позволява всеки гражданин на Общността да живее и работи във всяка от 28-те европейски държави, според своите възможности и желание. Това сочат данни, представени днес от Европейската комисия, предаде БТА.

Най-силно това право поддържат румънците (88 процента), а на второ място са българите и финландците със 79 на сто.

Гражданите на Кипър, Латвия и Великобритания са най-големите противници на това право със съответно 38, 45 и 46 на сто неодобрение.

ЕК предложи днес пет конкретни действия за укрепване на правото на свободно движение и за подпомагане на държавите от ЕС да извлекат съответните ползи. В съобщението на комисията се изясняват правата на гражданите на ЕС на свободно движение и достъп до социални придобивки, и се разглеждат опасенията на някои държави по повод предизвикателствата, които миграционните потоци могат да поставят пред местните органи.

Правото на свободно движение е основно и е неразделна част от гражданството на ЕС, отбелязва по този повод еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг. Повече от две трети от европейците твърдят, че свободното движение е от полза за тяхната държава, добавя тя, цитирана в съобщението.
 
Наясно съм с опасенията на някои държави по отношение на възможните злоупотреби с мобилността, заявява Рединг. По нейните думи злоупотребите пречат на свободното движение, но ЕК цели да помага на държавите да се справят с тези предизвикателства.

Еврокомисарят по трудовата заетост, обществените въпроси и приобщаването Ласло Андор посочва, че ЕК осъзнава възможното възникване на местни проблеми, породени от голям, внезапен приток на хора от други страни от ЕС в определен географски район. Те могат да поставят под напрежение образованието, жилищното настаняване и инфраструктурата, затова ЕК е готова да сътрудничи с държавите от ЕС и да помага на местните органи и на всички останали да използват Европейския социален фонд възможно най-пълноценно, отбелязва той.

Според статистиката над 14 милиона граждани на ЕС живеят в друга страна от Общността. Работещите в ЕС се възползват от това право още от създаването на Европейския съюз, тъй като то е заложено в първия европейски договор от Рим от 1957 година.

Комисията уточнява, че правото на свободно движение на гражданите е неразделна част и основна причина за успеха на единния пазар. То насърчава икономическия растеж, като позволява на хората да пътуват, пазаруват и работят в различни страни, и осигурява на предприятията по-широк набор от талантливи кандидати за работа. Трудовата мобилност между държавите от ЕС допринася за подобряване на съответствието между търсените и предлаганите работни умения на фона на застаряването на населението и на значителните различия между пазарите на труда в ЕС, добавя комисията.

В съобщението се отбелязва, че правилата на ЕС за свободното движение съдържат защитни механизми, които позволяват на държавите от Общността да предотвратяват злоупотреби.

Комисията прави анализ на въздействието на мобилните граждани на ЕС върху социалните системи на приемащите държави. Фактите неоспоримо показват, че голяма част от гражданите на ЕС се преместват в друга държава, за да работят, се посочва в съобщението. В сравнение с гражданите на тази държава е по-вероятно новодошлите да бъдат икономически активни и по-малко вероятно е да разчитат на социални помощи. В действителност процентът на мобилните граждани на ЕС, които получават обезщетения, е относително нисък, в сравнение с гражданите на приемащите държави и гражданите на страни извън ЕС. В повечето страни мобилните европейски граждани са нетни вносители в социалната система на приемащата държава.

В съобщението се посочват правата и задълженията на гражданите на ЕС, изясняват се и условията, при които те имат право на свободно движение, социална помощ и обезщетения.

Поясняват се мерките за борба със злоупотреби, измами и грешки. Представени са инструментите за приобщаване, които са на разположение на държавите от ЕС и местните общности, подложени на конкретен натиск поради приток на европейски имигранти.

За да отвърне на опасенията на някои държави относно прилагането на правилата за свободно движение на практика, ЕК определя пет действия, които би трябвало да помогнат на националните и местните органи. Мерките засягат борбата с фиктивните бракове, като ЕК ще помага на националните органи да прилагат правилата на ЕС, позволяващи им да се справят с евентуални злоупотреби с правото на свободно движение, като изготви наръчник за борба с фиктивните бракове.

Комисията ще продължи тясното си сътрудничество с държавите от ЕС, за да изясни показателите за "обичайно пребиваване", използвани в правилата за координация на социалната сигурност.

Тези строги показатели целят да установят, че гражданите, които не работят, могат да получат достъп до социално осигуряване в друга държава, само след като действително са преместили своя "център на интереси" там (например тяхното семейство живее в дадената страна). ЕК ще помага на държавите да използват повече Европейския социален фонд за целите на социалното приобщаване.

От 1 януари догодина поне 20 на сто от средствата, отпускани по линия на фонда, трябва да се използват за насърчаване на социалното приобщаване и за борба с бедността във всяка страна от ЕС.

Засега 47 на сто от гражданите на ЕС заявяват, че проблемите, които срещат, когато се преместят да живеят в друга страна от ЕС, се дължат на това, че служителите в местните администрации не са достатъчно запознати с правата за свободно движение в ЕС.

Оповестеното днес проучване показва, че 56 на сто от европейските граждани определят свободното движение като най-полезното постижение на ЕС. Според резултатите от проучвания "Евробарометър" повече от две трети (67 на сто) от европейците заявяват, че свободното движение на хора в ЕС носи икономически ползи за страната им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
6
 
! Отговори
варварофоб II преди 10 години
До ватковДо друг хун-дето си пише хунската фамилия без главна буква!Аз съм европеец от Стара(Западна)Европа,бре хуне ниедни!Вие хуните имате само една глава-долната,с нея мислите и с нея действате!Ето за това сте си докарали т.н.ви "държава" в режим на тотален разпад.Вашето изчезване е исторически неизбежно!Дори и да не се пръждосате от родината ни Европа,демографската катастрофа ви е неминуема-най-най-късно до 2028 г.Но вие сте юнаци с накривени калпаци и засукани мустаци-и винаги-***.
23
2
 
6
 
! Отговори
варварофоб II преди 10 години
До некакъв хун,дето се прави на Гай Фокс,а си е чист болшевишки варварин и до друг хун,дето се именува Хасан,дето яко го е закъсал/бил 12 г. на служба във варварската военна орда,пък се плаче дето лоши боили го изхвърлили като "мръсно коте"/.Вие сте българи-юнаци и не трябва да ви пука,че както признавате сте бедни варвари!По-важното е,че краят му се вижда!Много мина/1332 г./,а малко остана-не повече от 20-25 години преко сили!Хунската ви държава е исторически обречена.Демо-катастрофата е тук!
22
4
 
2
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
До Бай ХасанТака е. Само дето към немските бих добавил примерно и корейски инвестиции. Така например в Техномаркета до нас се продават произведени в Чехия LG-та. Лошото е че чешките инженери имат работа, а не като у нас.
21
4
 
3
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
Бай ХасанЗа задлъжняването си прав. Вярно е че България е стараната с най-нисък дълга спрямо БВП в Европаслед Естония, но погледни самия БВП. Иначе чувам и по-страшни работи. Примерно, че в Прага легализираха марихуаната и това че сума ти имоти са купени от шиптарската мафия. Сигурно и други неща ще ми кажеш.
20
4
 
2
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
До genxНе ти пиша ,че сме имали 89-та по-високи заплати от Гърците, но в индустриално отношение че бяхме по-добре всеки технически грамотен човек ще ти го каже. Това че чрез наливане на пари им вдигнаха стандарта е друг въпрос. Колкото до комунистите и русофилите в Беларус са баш такива ама има такива ЗАПАДНИ инвестиции, че свят ще ти се завие.
19
4
 
2
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
Ето данните на ЦРУ от 90-та за БВП.theodora/wfb/1990/rankings/gdp_per_capita_1.html
18
4
 
2
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
Ами знам какво се произвеждаше в България тогава и какво в Гърция. Вярно е, че им вдигнаха изкуствено стандарта, но сега си го плащат. Колкото до това кой е забравил за Русия ще ти дам пример с унгарската хранително-вкусова промшленост. Там в началото на 90-те пратиха хора да проучат какво са специфичните вкусове на руснаците. Всъщност какво разбираш от "са забравили за Русия".
17
4
 
2
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
Бай ХасанВярвам ти за това, а и от други съм го чувал което пишеш. Ама виж в търговските вериги колко високотехнологични стоки са чешки и колко български. Ето това е проблемът, А чехите са кофти хора го знам от повече от 9 години.
16
7
 
5
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
До genxЩом наричаш дива най-голямата православна страна си ми ясен. Всъщност тогава съвсем не бяхме изостанала страна. По данни на ЦРУ имахме БВП на глава по висок от Гърция, Турция, Полша, Унгария, Румъния СФРЮ и др., на които сега им дишаме праха.
15
6
 
2
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
Как пък Чехия не си съсипа икономиката заради ЕСАми спомням си ,че 90-та дъртия Буш протестираше за това, чу чехите бяха решили да си продадат старите танкове на Сирия, ама по показаха среден пръст. Освен това по-повод ТКЗС-тата Хавел каза, че щом като нещо работи не трябва да се унищожава докато не се открие нещо по-добро. да не говорим колко увеличиха износа си за Русия страни като Чехия и Унгария докато Стоянчо Ганев искаше да съди СССР. Ами затова Чехия не си съсипа икономиката заради ЕС.
14
1
 
5
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
София на големи празници се изселва в Гърция.
13
4
 
5
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
В София поне 200 000 имат много пари (т.е. са богати,така да се каже).Като сложим Пловдив,Варна,Бургас и другите по-големи градове с техните богаташи,може да се окаже, че около 300 000 души са фрашкани с мангизи.И това е.Ааа,забравих и тези дето взимат добри заплати.И те да са 200 000 в цялата страна.И тези 500 000 си пътуват когато си искат където си искат.Но и бедните българи спестяват някой лев и пътуват.Аз съм зле (финансово),но съм ходил в чужбина доста.Само съседни държави щото е по-евтино
12
4
 
4
 
! Отговори
ватков преди 10 години
варваро....там какво си ! ФОБ ли , ФИЛ ли си , би ли уточнил корена ти от къде е ??? Не този корен в ПАНТАЛОНА с чиято глава мислиш.
11
5
 
6
 
! Отговори
4848 преди 10 години
Смешки, много важно че мога да мина границата само с лична карта. Ама ако имам пари, много съществена подробност.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И там и тук ни мачкат комунисти как няма да сме доволни.
9
12
 
19
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
До варварофоб IIАбе, ***, то това свободно пътуване из Европа ни излезе през носа !Заради едното голо пътуване си съсипахме икономиката. Пак заради него днес живеем по-зле, отколкото преди 89-та година.Днес отново не могат всички българи да пътуват свободно. Просто, защото по-голямата част от тях нямат средства да го направят.Излезе ни направо златно това уж свободно пътуване ! В замяна ни циганизираха и ислямизираха държавата.Варварите са на Запад. Ние сме един изстрадал народ.
8
14
 
10
 
! Отговори
варварофоб II преди 10 години
Ало,варварите!Нали мразите ЕС и призовавате да бъде напуснат веднага.А иначе 79% са доволните,че могат свободно да вършеят из него,вършейки предимно зулуми и причинявайки само зло!Вън от нашата родина-Европа,гнусни варвари!Пръждосвайте се там,откъдето се домъкнахте-дивите степи на Азия!Те сега са част от Евразийския съюз.Марш от Европа диви хуни-същите сте както преди 1332 г.Тази част от родината ни не е ваша-тя бе заграбена от хуна Исперих и дивите му орди!Марш на галоп от Европа-*** също
7
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има пропаганда против българи и румънци.Пресен пример-случаят с Мария.Свободното движение на стоки и на хора няма значение,защото българите сме дискриминирани в цяла Европа.В държавен сектор работа-не,в частен хранят европейците с пропаганда против нас и сме като роби.След 2014 ще разберете за какво говоря,никой не ни има за хора,излезте в чужбина и ще видите,че не зачитат правата ви.ЕС като идея е да има страни донори като нас за пазарите на Западът,пазари на стоките им и евтини емигранти!
6
4
 
25
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Не знам за какво "свободно пътуване в Европа" става въпрос. Като изключим София, близо 5 млн. българи живеят под бедняшкия минимум. В селата и по-малките градове не могат хляб да си купят, пък за пътуване в чужбина могат и да мечтаят. По-доходните родители пращат децата си да учат и работят на запад, но колко са тези семейства? И докато в областните градове животът се подобрява от еврочленството, в селата пейзажът не е мръднал от 1960 г. Искам да видя как някой с 400 лв заплата ходи на запад...
5
2
 
6
 
! Отговори
viko преди 10 години
i az te chacham edno ot men s lekotado n1pozdravi ot FRANCE MARSEILLE