55% от мъжете пушат, жените с вредния навик са 34%

57% от хората искат димът да остане извън заведенията
Обновена: 6 дек 2013 20:30 | 6 дек 2013 20:26, Камелия Цветанова
56
55% от мъжете пушат, жените с вредния навик са 34%
Снимка: Булфото, архив

Тютюнопушенето в България остава на много високо ниво, отчете ново проучване на Института за изследване на обществата и знанието – БАН. Анализът към него е извършен от експерти на Центъра за изследване на демокрацията.

Според проучването, поръчано от гражданско сдружение „България без дим“, броят на пушачите е намалял, макар и само с 3% спрямо 2012 г. и е достигнал до 35 на сто.

От пушачите 48.7 на сто живеят в селата. Мъжете пушачи са 55,7%, а  жените - 34,4%.
 
Повече внимание трябва да се обърне на пушачите на възраст от 30 до 49 години, които са близо 60%, безработните лица - 61,7%, лицата с най-високи финансови възможности - 65% (става въпрос за домакинства с брутен месечен доход от над 2 хил. лева.)

Още по темата
Половината от пушачите на ден употребяват между 11 и 20 цигари, около 35 на сто под 10 цигари, а останалите пушат над кутия.

Една от препоръките в изследването е да се работи най-активно в училище, с младите на възраст до 19 години. От изследването става ясно, че 31,6% от пушачите запалват първата си цигара на възраст между 15 и 18 години.

Според проучването основно се пуши у дома - 92.2% от отговорите на пушачите, на улицата - 55 на сто, 37% - на работното място, а 24 на сто - в заведение за хранене, и в нощен клуб - 17.3 на сто.

Според Тодор Галев от Института това означава, че забраната за тютюнопушене, въведена преди около година, работи и тя не трябва да се отменя, въпреки че депутатите от мнозинството искат да я отменят до Нова година.

В писма до здравния министър Таня Андреева и председателя на парламента Михаил Миков "България без дим" и организациите от "Коалиция за живот без тютюнев дим" настояват забраната да се запази и да се засили контролът на държавата по изпълнението й.

Повече от половината българи одобряват действащата забрана за пушене на закрито. 57% от хората искат димът да остане извън заведенията.

От изследването става ясно, че само малко над 15% са били свидетели на тютюнопушене в питейно заведение през последния месец. Други 20 на сто рядко са виждали нарушител, а по около 30% са отговорили "Никога" или "Не съм посещавал заведение"

Близо 60 на сто няма да предприемат никакви действия, ако видят човек, който нарушава забраната, над 20 на сто ще отправят забележка на пушача, по около 13 на сто или ще направят забележка на персонала, или повече няма да се върнат на същото място. Едва 5.7 на сто ще подадат сигнал на институциите.

Според проучването 65.8 на сто не знаят към кой държавен орган да се обърнат при нарушение. Според експертите определено трябва да се направи кампания, която да покаже към кого хората трябва да се обръщат при необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушачите смърдят!
49
7
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До несмърдящ Абе, млекопитаещо неандерталско, непушенето на цигари ли е определящо за просперитета на един човек? Ти си стой ***, с 3ти незавършен клас, живей си на общинска земя в коптор, сътворен от отпадъчни строителни материали и се гордей, че си непушач - т.е. че това е най- смисленото нещо, което си направил в жалкият си живот и папай въздух, докато аз се храня по 5дни в седмицата в ресторанти с първо, второ и трето:)
48
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Към 46 и друтиге "... По-добре една здрава и жизнена албанка...' Ахаааа- жените са кобили само за разплод- за друго не стават- нали така , мюсюлманино - не ти трябва жена, особено пък българка, защото няма да ти даде да гъкнеш, а това накърнява мъжкото ти его? Да не говорим, че ако тръгнеш да я биеш , по закона за домашно насилие ще береш ядове- т.е. не можеш и да я биеш -както вие, мюсюлманите, третирате жените си;):) Я си стой в анадола- за какво ти е за съпруга българка?:)
47
4
 
10
 
! Отговори
redordead преди 10 години
устата, кожата и дрехите на пшачите смърдят на клефундери. Не знам дали у тях също пушат, но ако го правят, значи домът им смърди на бунище...
46
6
 
13
 
! Отговори
несмърдящ преди 10 години
За жалост тази статистика само потвърждава истината за намаляването на българите. Те вече са малцинство. Полуприматите ,пушачи взимат превес сред "мъжете"! Е ако това са мъжете населяващи тукашните ширини в това време, жалко за истинските жени, не за подобните на жени смърдящи и вонящи женски ***!
45
7
 
12
 
! Отговори
бат коко преди 10 години
- ако не пушиш, може да събереш пари за едно ферари. - е , ти като си непушач, що нямаш ферари ?
44
7
 
17
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
ПУШАЧИТЕ ТРОВЯТ И НЕПУШАЧИТЕ! ТАКА ЧЕ ВЪН! АМАН ОТ ЛОБИСТИ! ДА ИЗРИНЕМ ТАЗИ КРАДЛИВА ***!
43
7
 
16
 
! Отговори
Към 46 и друтиге преди 10 години
Животът си е твой, но парите които държавата ще даде да те лекуват са и мои. Наркоманията, пиянството, прекаленото пушене и необуздан секс при жените е една от причините да раждат ***. Напоследък станаха много такива, дето реват за помощи да се лекува детенцито, които е невинно, но страда от вината на собствените си родители. По-добре една здрава и жизнена албанка, отколкото една мижава, наркотизирана, впиянчена и опушена от тютюн Българка, окобено ако е студентка Аман от ***.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С оглед политиката на толерантност в ЕС, да питам: мога ли в заведение, отвреме навреме да попушвам със *** си или и това ще забраните? Все пак имам права като сексуално малцинство. А и така не е опасно за моето здраве, защото не вдишвам вредния тютюнев дим. Парламентът и Маша не вземат отношение относно вредните хим. вещества излъчвани от лакове, червила, парфюми и други помади. Защо трябва да ги търпя. Тези които ги ползват да ходят в Саудитса Арабия, там ще им се зарадват.
41
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаха значи и аз като самоосигуряващото се лице съм длъжна да ставам пушач ли? Личи си, че нямаш дори основно образование. Аман от комплексари. Ти си за Африка, там ще си 1.
40
9
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До 911 Ходи ти в Африка, бе! Тук съм си добре- защо аз - самоосигуряващото се лице -пушач- да ходя в Африка?! За да се чувстваш ти- безработният непушач- добре в България и въпреки това да ме мразиш, само защото съм пушач, и да се правиш, че паричките за помощите ти като безработен не идват от моите данъци / от 01.01.2014г./?
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В урановите мини в Мали не се пуши. Въздухът таме един чист. Много е здравословно.
38
5
 
17
 
! Отговори
911 преди 10 години
Стига бе хора! До кога ще ни делят на пушачи-непучачи, богати-бедни, черни-бели или бембени. Каквото и да се реши, все някой ще бъде недоволен. Защо всичко при нас трябва да е наопаки? Идете в Африка. Там може да си пушите където си искате.
37
6
 
6
 
! Отговори
Едо преди 10 години
Проста аритметика че тези 57% са занижени:Ако приемем че съотноението мъже/жени е 50:50то (55% + 34%)/2= 44.5% от населението пуши. Това означава че 100% от пушачите искат да пушат в заведенията + 12.5 от населението (които са не пушачи)!!!!Цялата Ви статистика е СМЯХ
36
5
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До 36- Цитирам част от коментара на 21 - "...Непушача има пари , защото не си ги дава за цигари.Ще си поръча клуб сандвич с кола кутия 330 мл. Общо 5 лева. Като се нахрани ще пие и 2 бири за кеф.Оборот правят непушачите! Изнервените пушачите само мърсят като ръсят пепел навсякъде по масите..." Клуб- сандвич?ТОВА ЛИ ЯДЕТЕ ВСИЧКИ НЕПУШАЧИ НА ОБЯД ИЛИ НА ВЕЧЕРЯ В ЗАВЕДЕНИЕ? ХАХАХАХА:D Тогава за нас- пушачите- остават останалите "тъпотии"- т.е. всички нормални готвени ястия:)
35
4
 
21
 
! Отговори
--- преди 10 години
Пушенето е приоритет на бедните народи.
34
4
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До до софи м. Не предпочитам черният хайвер- не ми понася, но жена ми го харесва:) Нали говорим за финансови възможности- е- не се хваля, но когато самовлюбен егоцентричен хвалипръцко- непушач пише как давал "великите "' ПЕТ ЛЕВА ЗА ХРАНА в заведение, няма как да се стърпя да не го попитам прави ли разлика между ПЕТ ЛЕВА И ШЕСТДЕСЕТ- ОСЕМДЕСЕТ ЛЕВА:)
33
3
 
8
 
! Отговори
до софи м. преди 10 години
Можеш да изкараш човека от селото, но не и селото от човека. Това явно се отнася за теб умнико! Със сигурност оставям доста повече от 60-80 лв. на посещение, но това не е темата. Един интелигентен човек никога няма да се завре доброволно в Gaskammer. Няма значение дали е пушач или не. Сигурно обичаш да ядеш пушена скумрия. Нали е деуикатез :)
32
8
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Милион минуса да ми сложите, фактите са факти- аз си хапвам в заведение, както си му е редът - със предястие/ супа/, основно и десерт, а вие си стойте гладни и пестете от нетютюнопушене,храна, осветление, отопление,дрехи, обувки; прокламирайте, че основният проблем на България са тютюнопушещите, а не безработните непушачи,чието основно удоволствие в живота е ...да пестят и да правят икономии- защото нямат добре заплатена професия или стаж по специалността или нямат професия:)
31
9
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Анонимен 21 ***, пушач съм и ИМАМ ПАРИЧКИ, ама не щото не пуша, а защото съм с 2 висши образования, имам професионален стаж по едното 15 години, на възраст над 40 години съм, имам имуществен, финансов и образователен ценз...Гледай да практикуваш професия, доходите от която ти позволяват по-висок стандарт на живот, а не се лови на *** призиви да пестиш! От много пестене не знаеш и не можеш да живееш, ве, човек!:)Икономията е майка на мизерията- това чувал ли си го или си още доста млад?:)