Едва един на всеки петима роми у нас е с работа

Увеличил се е и броят на безработните висшисти от малцинствата
Обновена: 9 дек 2013 08:08 | 9 дек 2013 07:12, Петя Славова
46
Едва един на всеки петима роми у нас е с работа
Снимка: Булфото

"Само един на всеки петима роми у нас има работа", съобщава в заглавие "Труд". Това показват данните от последното преброяване на населението през 2011 г. Измерено в проценти статистиката сочи, че 19,7 на сто от ромите имат работа. За сравнение през 80-те години на миналия век делът на работещите роми у нас е бил 84 на сто.

Едва 19,7% от всички роми в България имат работа по данни от последното преброяване на населението от 2011 г. За сравнение през 80-те години на миналия век делът на работещите сред това население е бил 84 на сто. Това стана ясно по време на международна конференция в София за положението на ромите в целия Европейски съюз и в България, организирана от фондация "Бузлуджа".

От изнесените данни стана ясно още, че през 80-те години ромите са работили в сферата на промишлеността и земеделието, а сега най-често си намират работа като хигиенисти. Два пъти повече са безработните висшисти роми. В същото време едва 0,3 на сто от тях стават студенти.

За първи сериозен срив в ромската заетост е регистриран през 1992 г., когато 47% от тях са заявили, че имат работа. През 2001 г. вече само 17,9 на сто от тях са работили.

"Най-голямата пречка за намиране на работа за ромите е еднаква с тази и за всички български граждани - просто липсват работни места в условията на криза. Едва на второ място идва дискриминацията, когато работодателят се отказва от кандидата заради цвета на кожата и на трето място е ниската квалификация на хората, които се самоопределят като роми", коментира пред "Труд" председателят на Сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова.

Многократно през лятото от Съюза на градинарите в България например възразиха срещу решението на социалното ведомство да извади от схемите за алтернативна заетост работата на полето.

"Недопустимо е безработните да се ангажират по паркове и градинки, а да не им се предлага опция да работят на полето или в оранжериите, където да им се и доплаща", посочиха от съюза. Оттам не крият, че по-голямата част от работниците са били именно от малцинствата.

Държавата губи 700 млн. лева всяка година заради неграмотността на ромите и съответно заради високата безработица сред тях. Сметката направи преди време постоянният представител на Световната банка в България Маркус Репник. Той се мотивира, че ромите пропускат потенциален доход от 5000 лева годишно на човек заради ниското си образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
4
 
! Отговори
OUTLAW преди 10 години
До ЧОВЕКАми то това е целта на европейските евреи и гледам че наще политици са се светнали и умело ни насочват вниманието че видиш ли *** са виновни за нашата беднотия , а те отвличай ки ни Вниманието си гепват парици , да не би от царя насам да не се изкрадоха малко пари от политиците.ЗАМИСЛЕТЕ СЕС ВЪРХУ ТОВА *** СА ЗА ДА НИ ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО.
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, *** завистливи комунисти /защото вие не сте българи/, как може да слагате минуси на 14 пост.Това са хора с които трябва да се гордеем, които трябва да са за пример на децата ви!Отчайваща тъпота!Този сайт е пълен с пенсионирани комунисти и техните наследници!
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стигне ли се дотам че *** почнат да работят, значи няма накъде да закършваме повече. Само че *** не е балък като нас и няма да се мине да работи за да храни политиците, първо ще се дигнат да ги свалятadf.ly/aPfoL
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
човекът долар :)))) :D
14
0
 
10
 
! Отговори
aha преди 10 години
Сега е момента да се отвори нова специалност "братчед-сайънс" аналог на bro-science на запад и всичкото ром ще има виШУ и ще прави дисертации.
13
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега сьм в Манхатан и на времето приех с отворени обятия вьзможността да осьществя мечтите си и да уча в Харвард, кьдето се омагьосах от заплетеността на финансовите пазари и реших да насоча усилията и дарованията си (имам наклонностти кьм точните науки) и да се обезпеча стратегически финансово благодарение на моите заложби да познавам и прогнозирам рисковете на акциите и други финансови инструменти. В момента с лекота ползвам компютьр и просто не бих могьл да си представя дори за минути да няма интернет, та то тогава всичко ще се срине. Желая ви успэ вьв вашите начионания и дано ако не ме над
12
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Управлявам престижна финансова група на Wall Street в Манхатан и бих искал да споделя че си спомням как на времето изнасяха списьци с резулатите от изпитите пред училищата. На мен много ми се отдавахa математиката и физиката и логично се насочих кьм финансите, кьдето ползвам математически прийоми да намалявам изложението на бложените авоари кьм безмилостните закони на финансовите световни пазари.Сега сьм в Манхатан и на времето приех с отворени обятия вьзможността да осьществя мечтите си и да
11
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
з работя на Wall Street. Tова е главната улица на Финансовия район в Манхатан, Ню Йорк. Аз сьм материално обезпечен и се занимвам сьс спекулативни финансови операции, сьщо така сьм началник и ползвам 6 монитора да следя движението на финансовите инструменти, за да намалявам до минимум изложението на моите авоари кьм различните видове риск....Живея в триетажен апартамент в Манхатан и имам басейн на покрива, завьршил сьм Харвард и с лекот а ползвам компютри. Ползвам и доста чужди езици.Управлявам престижна финансова група на Wall Street в Манхатан и бих искал да споделя че си спомням как на
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Половината работещи от ромите ги мързи и до тоалетната да отидат.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ходом марш към топла Индия,там ще имат много работа в металоргичните заводи на Прамот ***.
8
3
 
24
 
! Отговори
Хоп шоп преди 10 години
Пак ще повторя това което казваше дядо ми:"*** е като козата.Или от пакост идва или на пакост отива." А иначе, трябва да се спрат всякакви социални помощи, за да спре *** на държавата.
7
2
 
20
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Какво да се прави-съдба!Това което се знае за ромите-няма да коментирам!То е всеизвестно!Но да попитам-на какво основание банките им дават кредити,като са толкова бедни,че няма с какво да се изхранват?Нещо не се връзва!
6
2
 
27
 
! Отговори
bolka преди 10 години
Не е съвсем вярно - не са безработни. Имат една професия - правене на деца, които да издържа държавата. И колкото повече пари им дава, толкова повече се размножават. И това е вече трето поколение. Което пък означава, че нямат и няма да имат желание да работят.Кражбите и опоскването на де що може също е професия, която им харесва и си крадат безнаказано и на воля. Щом им се позволява, защо пък не!Работата изисква труд, ред и дисциплина - неща, които липсват в техния бит и представи за живот.
5
9
 
20
 
! Отговори
Жо преди 10 години
НЕ Е ПРАВИЛНО да слагаме всички роми "под общ знаменател".Работил съм с роми и мога да кажа, че има трудолюбиви и съзнателни работници сред тях. По-голямата част от тях, ОБАЧЕ, не стават за нищо. Мързеливи, трябва непрекъснато някой да стои до тях за да работят, кръшкат от работа във всеки удобен момент, закъсняват, тръгват си по-рано и т.н.Като прибавим към това, че повечето от тях нямат никаква квалификация или специалност и не можеш да им повериш никакъв уред за работа, освен метла...
4
1
 
23
 
! Отговори
***** преди 10 години
Най -лошото е че след 20 години социалната система на България трябва да се крепи на тях ........Като се замисля и .......... направо ми се приисква да емигрирам незабавно!
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Във Варна организирано и денонощно се рови по кофите за ***. И местната власт нищо не предприема ?!
2
3
 
31
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Манговците били без работа.... А какво могат да работят че някои да ги наеме?
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БОЖИДАР ДИМИТРОВ: ВИГЕНИН ИЗВЪРШВА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВОноември 22 | Posted by Yasna Bozhinova | Новини Агенция Фокусcelokupnabulgaria.eu/?p=3834По същество Вигенин извършва национално предателство, като ни кара да се съгласим с геноцида, извършен над българското население във Вардарска и Пиринска Македония в периода 1946 1948 година. Това каза пред Агенция Фокус