Протестиращи хвърляха факли към парламента в ДАНСwithme

Направиха и няколко опита да издърпат загражденията пред НС
Обновена: 15 дек 2013 10:47 | 14 дек 2013 19:16, Петя Славова
302
Протестиращи хвърляха факли към парламента в ДАНСwithme
Снимка: Булфото

След  шест месеца ДАНСwithme "Раннобудните студенти" направиха призив към сънародниците си да се съберат днес на голям митинг  на площад "Независимост".

Началото бе обявено за 18.00 часа и час по-късно няколкостотин души се намираха пред Министерски съвет, за да изразят позициите си против правителството на Пламен Орешарски.

Освен студентите, имаше и представители на академичната общност - преподаватели от Софийския университет, от Югозападния университет "Неофит Рилски" и други университети, предаде Агенция "Фокус".

Още по темата
14 дек 2013 11:06
53

Те носиха плакат с надпис: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се". Студентите носиха знамето с юмрук на жълт фон. Протестиращите се бяха разположили между Президентството и Министерски съвет.

Част от участниците в протестното шествие хвърляха горящи факли по сградата на парламента. Протестиращите преминаха разстоянието от Министерски съвет до Народното събрание, като за кратко блокираха движението на кръстовището на ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Цар Освободител”.

Протестиращите направиха няколко опита да издърпат загражденията пред Народното събрание. За кратко част от заградженията бяха бутнати, но служителите на реда възстановиха целостта им. Трима души бяха отведени  до кола на Жандармерията, където им проверяваха документите за самоличност.

Част от протестиращите се преместиха в близост до паметника на Св. Климент Охридски в градинката до Художествената академия. Направиха няколко опита да издърпат огражденията пред Народното събрание, като полицаите от своя страна направиха кордон.

При няколкото опита да бъдат премахнати загражденията няколко души са пострадали. Някои са били от страна на протестиращите, но е имало и наранени служители на реда. На всички е оказана Спешна медицинска помощ.

Имаше и демонстранти, които държаха в ръцете си запалени свещи. Университетските преподаватели бяха застанали пред паметника на Цар Освободител.

Към 20.30 часа обстановката в района бе спокойна. Присъствие на полицаи продължаваше да има не само зад загражденията пред парламента, но и в периметъра на целия площад „Народно събрание”. Служителите на реда държаха в ръцете си каски. Група протестиращите чрез телефон и мегафон бяха пуснали песента „Родната полиция ни пази”. Те свиреха със свирки, биеха на барабани, развяваха български знамена, на Европейския съюз и имаше едно знаме на Украйна.  Част от протестиращите с искане за оставка на действащото правителство започнаха да се разотиват към 20.30 часа. Час по-късно приключи и протеста.

Движението пред парламента се осъществява нормално. Намаля и полицейското присъствие, но в района остават да патрулират служители на реда.

В същото време в профила си във Фейсбук "Ранобудните студенти" призоваха хората да се съберат пред Клуба на архитекта на ул. "Кракра" в столицата, където имали информация, че е вътрешният министър Цветлин Йовчев. Така след призива в столично заведение за около 2 часа беше блокиран Йовчев от протестиращи. Полицията обаче успя да направи кордон и да изтласка недоволните, за да може МВР шефът да си тръгне.

Не е ясно как демонстрантите са научили къде се намира вътрешният министър. Те са се насочили към заведението непосредствено след приключване на протеста пред парламента. Малко по-късно пристигна полиция и жандармерия, които отцепиха цялото протежение на улица „Кракра”, която минава пред сградата на Съюза на архитектите. Протестиращите се опитаха да блокират улица „Кракра”, сядайки по земята, но полицията не позволи това да се случи. След 22.30 часа кръстовището на „Кракра” и на „Шипка” бе отворено от полицаите и бе пуснато движението като протестиращите бяха изтласкани на четирите тротоара на различни малки групички като пред всяка от групичките имаше плътен полицейски кордон.

Не е ясно дали Йовчев още се намира в заведението, но според намиращите се наблизо демонстранти, той още е вътре. Протестиращите убедено заявават, че няма да си тръгнат, докато не поговорят с Цветлин Йовчев.

*Информацията е актуализирана към 23.10 часа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Муждаем"-това нещо средно между малка и голяма нужда ли е?Защо смятате,че се топим:може би защото ни третират като опитни мишки;или като ***,на които не дължат обяснение;или като човешки капитал за разплод и работа?Някой сеща ли се,изобщо,че сме живи хора?
173
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До walking deadKakva ikonomika sanuvash te gi teglqt za da izlujat *** i pensionerite ,posle pak nie raboteshtite trqbva da gi varnem aman ot budali
172
10
 
8
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
Но Орешарски не управлява корпорация, а държава. Държавата има социална политика, която винаги е най-тежкото перо. Относно заемите.Заем изтеглен на време има благоприятно въздействие върху икономиката. Изтеглени пари сега няма да имат същата стойност след 7 или 10 години при този темп на инфлация на парите,ако изтеглим 2 милиарда сега ще върнем 1.5 милиарда след 7 години
171
10
 
9
 
! Отговори
LuD преди 10 години
До walking deadДо walking deadДо някаде съм съгласен,но най-големия Проблем е кое?? ДЕМЕГРАФСКАТА КРИЗА НИЕ СЕ ТОПИМ това ясно ли ти е както ледниците в антарктика много повече от очакваното и плана е да сме 3милиона . Горд съм,че съм българин и искам да сме силни.За икономиката квото и да си говорим Орешарски е мишка и няма даже идея корпоративна политика това от което се муждаем
170
6
 
7
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
Не мога да ви разбера,уж сте демократи, а се опитвате да излезете от кризата по комунистически. Това е патент на Русия, но тя има привилегията да разполага с неизчерпаеми ресурси.
169
8
 
13
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
До LuDЗащо да мълча?Факт е че през управлението на ГЕРБ бизнеса се натовари изключително много с кредити за да не се вдига дълга на България. В момента са ни нужни разходи,разходи и пак разходи за да има потребление и да се отворят нови работни места. Повече ТЪРГОВИЯ= ПОВЕЧЕ ПРИХОДИ В БЮДЖЕТА. Справка вашите ментори от САЩ, те борят кризата със стимулиране на потреблението ;)
168
3
 
1
 
! Отговори
LuD преди 10 години
До walking deadИ когато фактите говорят по до-добре си замълчи колегата
167
13
 
7
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
До LuDТи си икономист на домашният си бюджет, щом така разсъждаваш. Тези заеми трябваше да ги изтегли ТИКВАТА още през 2011-2012 година и тогава щяха да са на половина по-малко............
166
6
 
10
 
! Отговори
LuD преди 10 години
До кемБатка да ти кажа и на теб и на всички по"иари кво прайте в тоя сайт като го плюете.За 6 - месеца дълга ни е с почти 4 (4) ((4)) милиарда увеличиха ни процентите на всички кредити като държава.Няма да има нито 7-и Блок на Козлудуй нито Белене всички пари потъват както и до сега 2,5милиарда за една дупка в Белене.Аз няма да се представя,но съм достатачно наясно защото се занимавам с финанси и това,че всички в тая България "си" мълчим щотото и аз да отида ще ме приберат.ТОВА Е ПРОБЛЕМА ХОРА
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНяма да влизам в полемики с човек, който не знае къде се намира.Както се казва - ГОЛЕМ СИ- но само ти го знаеш.Да са ти честити 20лв., който изкара днес.Явно нямаш капацитет за повече.Весели празници и на теб.
164
4
 
6
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
Дори Сорос преди 2м предрече разпад на ЕС :). Спревка investor.bg..................................Сорос: Кризата в Европа свърши, но ЕС може и да се разпадне
163
5
 
5
 
! Отговори
aza преди 10 години
Благодарим Ви.България няма нужда от негативизъм, а от работа и действия.Тези, така наречени управляващи, нямам как да го направят и на всички е ясно.Обичаме да живеем в собственото си заблуждение.Весели празници.
162
11
 
9
 
! Отговори
aza преди 10 години
Трябва да благодарим на всички драскачи тук, че им плащат и на всичкото отгоре пишат неща в стил, по европейски, NON SENSE.Ако погледнем исторически това правителство ще си тръгне, рано или късно, и няма да остави нищо положително в новата Българска история.Нямаме нужда от тях.Замислете се.
161
11
 
22
 
! Отговори
6502 преди 10 години
КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ! Министри с турски имена определящи се като ТУРЦИ са в управлението на страната. ХАСАН, МЕСТАН, Мукаддес Налбант и кой ли не! Какво правят турци в управлението на България бе червени нещастници?! Вднага да се променя Конституцията!!! Човек без БЪЛГАРСКО ИМЕ, ПОТЕКЛО и ХРИСТИЯНСКА РЕЛИГИЯ НЯМА място в управлението на ДЪРЖАВАТА!!! Как не ви е срам бе!!!!! КАК?!?
160
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът на БГ мъжете е,че сте от клуба "Моят е по,по,най".Управляващите,ако имаха достатъчно мъжество,трябваше да излязат да говорят с хората.
159
12
 
16
 
! Отговори
кем преди 10 години
Не са протестиращи, а платени *** които зорлем си търсят майстора.Бах ти и сайта, кви протестиращи бе мамините, пребройте ги, огледайте ги, и тогава ги бройте за протестиращи, до тогава за мен са платени ***. Анадък му, бе списвачи на сайтчето. Може и да не пуснете горенаписаното, ама барем ще го прочетете преди да го изтриете.
158
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски , мачкай ги тия ***. Бой по каските на тия *** малко да им дойде акъла.
157
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе, до кога ще ни натрапвате тези соросови помиярчета - плиткоумните студенти.Тях група преподаватели, които се занимават с политическа дейност в университета ги маневрират и водят за носа.От какъв зор всеки ден досаждате на българите с тези ***?
156
8
 
16
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
Станишев след като "уж " се извини за възродителния процес на онзи цирк дето си организираха в центъра дали има намерение да се извини и за атентата и взривяването на Света Неделя , за отравянето на цар Борис lll и за онези над 1 млн. човека изпратени по конц. лагерите от които над 300 000 избити. Дали има намерение да се извини за онези хора дето са хвърляни на прасетата ?
155
4
 
3
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
още ли бистрите политиката бе ... безсрамници !