В страната има огромен демографски срив

Антоанета Христова: Партиите ни функционират на принципа на оцеляването
Обновена: 6 яну 2014 10:42 | 6 яну 2014 10:40, Екип на Bulgaria On Air
49
В страната има огромен демографски срив
снимка: Bulgaria On Air

България трябва много повече да се притеснява, че много хора биха напуснали България, отколкото държавите, в които нашите сънародници отиват да търсят по-добър живот“, каза в ефира на Bulgaria On Air доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН.

По думите и в страната има огромен демографски срив и той е следствие от кризи в много сфери – икономиката, финансите, образованието, здравеопазването. „На практика няма сектор, който не е в криза и който не допринася за генерирането на отрицателен прираст“, обясни Христова.

Според нея проблемът е, че българските партии са еднодневки и функционират на принципа на оцеляването. „Те мислят само как да изкарат мандата, но не и какво ще се случи след това.

Демографският срив е твърде сложен казус, с който не могат и не искат да се заемат с оправданието, че има много по-важни и належащи въпроси за решаване“, посочи още експертът.

Вижте целия разговор във видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
12
 
! Отговори
konde преди 10 години
До Бай ГаньoПравилен въпрос.То накрая тука само тия ще останат ... + 20-30 мутренски *** с банки + и *** побойници и агиткаджии.И ще се избият помежду си щот няма кой да ги храни.какво ли допринасяш за благато на тая дтържава като по цел ден вдигаш щанги или се боксираш? Хак даим е.23 години все такива помагат на олигархията, безмозъчни твари...
26
0
 
7
 
! Отговори
а преди 10 години
Когато има проблем се действа. Ако имаш цирей на г8за го махаш. Щом не се действа значи няма проблем. Лаенето и писането не са средство за решаване на проблеми със демографски сривове.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото и да ни е силна икономика, ако хората не приемат семейството за основна ценност, ако не чувстват дълг към род и родина, ще се раждат малко деца. Няма как с празни приказки, да се реши този проблем! Доц. Христова колко деца има? Обществения нихилизъм - там е големия проблем. Всички твърдят, че това е проблем, но пък той трябвало да се реши от някой друг, например политиците, а ние не трябва да правим никакви излишни усилия - то всъщност всичко ни е така.
24
7
 
9
 
! Отговори
a преди 10 години
На кой му пука за тоя срив?
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е само в София.В провинцията е друго.София не е България:))
22
0
 
6
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
do 19Dokato prichinata v drugite tarsim, sas sigurnost shte svarshim.Vse niakoi ni e vinoven ....
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ако е учен, аз съм Айнщайн! Интерсно защо в цяла Западна Европа, Япония и т.н. има отрицателен естествен прираст според доц. Христова. Принципно няма никакъв проблем изведнъж дори населението на България да нарастне с няколко милиона - просто обявяваме свободен прием на африканци, азиатци, араби и т.н. и до 2 години населението ни ще стане 9-10 милиона. А пък баба ми навремето е живяла в замък, карала е последен модел Мерцедес, имала LCD телевизор и iPhone и за това е решила да роди 4 деца.
20
3
 
11
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До БПФ Раждаемостта сред работещите и образованите се стимулира и сега ( 90% от осигуретелен доход - за майчинство, последното е 2 години, работното място се пази)... проблема е че работещите намаляват, а истински образованите (а не само на книга) - още повече. Отделно че работещите и образованите първо искат да се закрепят на свястна работа и тогава мислят за семейство и деца - и докато се усетят минават 30така - като изключим *** - повечето майки раждат 1вото след 30тата година...
19
8
 
10
 
! Отговори
1 преди 10 години
Късно е либе за китка. Остана само един изход - война.До тук ни доведе ционисткия либерализъм!
18
1
 
15
 
! Отговори
българи преди 10 години
Липсата на икономика,работеща администрация и крадливи политици доведе до тази катастрофа!България е това какъвто е народа!25 години народа спи нека да продължава,но скоро няма кой да работи и плаща данъци!
17
1
 
14
 
! Отговори
обективен преди 10 години
В природата вакум няма ! Няма нищо случайно ,както е тръгнало след 50 години българите ще бъдат малцинство за сметка на ***, турци,араби и кой знае какви ***.Но ние, българите сме виновни за съдбата си, защото ние си избираме управниците !
16
1
 
20
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Спиране на ВСЯКАКВА издръжка за мръсната *** *** и пренасочване на парите към стимулиране на раждаемостта сред образованите и работещи хора - тази мярка може да позволи да се раждат по 100 000 Българчета - ВСЯКА ГОДИНА !!!
15
2
 
20
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
България бягат дори и ***, какво остава за хора с образование и професия.... Не емигрират единствено политици и ченгета - защо ли?
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Така става когато ..Това е невероятно идиотско твърдение...Висшистите ли са проблема на тая държава оскотяла от лоши кадри?Напротив-единственото ,което трябва да се направи за раждаемостта е да се мотивират много висшистите да раждат деца, а не да мотивираме с дребни стотинки цялата неизучена *** по тази земя...Щото не само раждаемостта е важна,но и качеството.Някой дали се замисли,че произвеждаме само мързеливи общи работници, а висшистите стоят с по едно дете....
13
1
 
16
 
! Отговори
bolka преди 10 години
Да, така е, госпожо!И ние, не от висотата на Института за изследване на населението и човека към БАН, виждаме това - само суха статистика.Но! Лесно е да се констатира даден проблем, трудното е да се намери решение за преодоляването му. Мисля, че вашата работа е именно тази - да предложите смислени промени, които да намалят изтичането на младите и образовани българи.Защото това не се прави, включително и от настоящето правителство.Защото не прочетох нито ред какво предлагате. Или не знаете?
12
5
 
9
 
! Отговори
Така става когато .. преди 10 години
Така става когато държавата се интересува само от хората с висше образование,главно юристи икономисти и финансисти.Е не става така,в такъв случай страдат всички.Живеенето в държава е колективен спорт.Не може винаги и само едни и същи да са добре.А другите да са им работници и роби.Справка --- вижте богатите европейски страни в които за да си добре не е задължително да си висшист за да си на някаква работа,особено на държавна.А у нас държавната работа стана монопол на висшистите.Ами така ще бъде.
11
0
 
19
 
! Отговори
?! преди 10 години
Има ли нещо нормално в тази държава?
10
1
 
19
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
Не бойте се ,скоро ще има демографски прираст :)) ! *** се плодят с пълна пара,при тях празно няма :)) !
9
2
 
19
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
КАЧЕСТВЕНИТЕ ЛИЧНОСТИ НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯТУК ОСТАВАТ БОЙКОВЦИ, СТАНИШЕФЦИ...ОВЧАРОВЦИ...ЦВЕТАНОВЦИ..МАСЛАРОВКИ..Р.ПЕТКОВЦИ..ВСЕ МАФИОТИ С БЕЛИ ЯКИЧКИ И МРЪСНИ КРАДЛИВИ РЪЧИЧКИ
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Партиите ни функционират на принципа : Има човек, има проблем - няма човек, няма проблем !