Протест срещу сеч на дървета пред Резиденция "Бояна"

На мястото на парка трябва да бъде построен стадион на БФС
12 яну 2014 12:45, Александър Попов
35
Протест срещу сеч на дървета пред Резиденция "Бояна"
Протестиращи пред портите на резиденцията. Снимка: Коалиция за устойчиво развитие

Жители на столичните квартали "Бояна", "Бъкстон", "Манастирски ливади", "Драгалевци", "Горубляне" и "Павлово" протестираха рано сутринта през вратите на Резиденция "Бояна" срещу започнало изсичане на дървета от парка.

На мястото на парка трябва да бъде построен стадион на Български футболен съюз със средства на УЕФА и Мишел Платини, твърдят от Коалиция за устойчиво развитие.

Протест срещу сеч на дървета пред Резиденция "Бояна"
Дърветата в парка. Снимка: Коалиция за устойчиво развитие
Част от терена обаче принадлежи на частни собственици, които не са отчуждени и обезщетени. Столичани не са съгласни общинската администрация да променя жизнената им среда, без консултации с тях и в нарушение на българските закони и на европейските директиви, пишат от неправителствената организация до медиите.

Според тях теренът е предоставен от бившия спортен министър Свилен Нейков, а рязането на дърветата било одобрено от главния архитект Петър Диков.

От Коалиция за устойчиво развитие допълват, че протестът ще продължи другата седмица пред прозорците на столичния кмет Йорданка Фандъкова на "Московска" 33 докато не постигнат целите си: спиране на незаконната сеч и бъдещия строеж на стадион.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Гайгер преди 6 години
Нещата там са зле!
23
2
 
8
 
! Отговори
всенароден протест преди 10 години
КОЙКОЙКОЙ даде терена и изобщо измисли тая простотия? Тиквата и мазната Фандъкова! Нещо да скачаме ли ранобудни? Или ще оставите инвалида (физически и умствен) от Банкя да си развява байрака и след като падна от трона?
22
1
 
8
 
! Отговори
иво преди 10 години
питам и отговор не искам.защо депутати итехните сътрудници получават много пари. защо футболистите получават много пари а резултата винаги е в полза на противника.защо бият полицаи а те масово получават заплати от групировките.защо законите в БЪЛГАРИЯ са като законите в ЕС но не се спазват.ЗАЩО ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ ИЗБИРАТЕЛИ МИСЛИТЕ ЧЕ ПОСЛЕДНИТЕ 23 ГОДИНИ ИМА ДЪРЖАВА ;БЪЛГАРИЯ;.
21
4
 
9
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Одисей 1 Реститутите са най големите ***. При социализма хората работеха без реституция. И беха по добре а днес само гледате как да се задоволите с имоти. Лакомници. Аз имам 65 декара върнати но не ги работя. А в АПК беше добре. сдс разби държавата. Хората си имат апартаменти и вили без реституция .
20
0
 
9
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Лакомията поражда скудоумие ,а то от своя страна ,безперспективни идеи.....
19
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има излезнало решение на съда,според което строежа е напълно законен и жалбите са отхвърлени като недопустими.Другото което е,че там няма да бъде изграждан стадион а тренировъчна база на националния отбор.Така като гледма протеста е събрал цели 20-30 човека от шест столични квартала.Какъв е извода,ами платено им е.
18
1
 
8
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До versaux Е как за какво бе? Да се напълнят джобовете на определени хора. А обикновенните хора им е задължение да "ду'ат супата"
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Стига с тия стадиони веее, аман от ритнитопковци, най-ценените и високо платени хора в тая умряла държава, разни футболяги с чалгаджийките си....
16
1
 
12
 
! Отговори
комунистите са лъжци преди 10 години
Искат да направят стадион, затворен, само за избрани. В резиденцията. С държавни пари. И познайте кой ще рита там. Хората няма да могат да припарят. *** и пульо като перуката ще си джиткат мачлета.
15
9
 
4
 
! Отговори
нямам преди 10 години
Този екорекет не е от вчера:)))) радвайте се, софианци! Ако им платят достатъчно утре ще ви обясняват колко ще е хубав стадиона!
14
9
 
4
 
! Отговори
нямам преди 10 години
Този екорекет не е от вчера:)))) радвайте се, софианци! Ако им платят достатъчно утре ще ви обясняват колко ще е хубав стадиона!
13
0
 
31
 
! Отговори
стига стадиони!! преди 10 години
Какъв стадион в парка на резиденция Бояна?! *** идея! Просто паркът трябва да бъде отворен за всички граждани и малко се облагороди - пейки, фонтани, дестски площадки, езерца, кафененца за отдих...Сафия е пълна с напълно излишни стадиони. Няма нужда от повече!
12
0
 
10
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Да знаеме и ние какво да правим в крайна сметка , правата да си търсим (тези на нас , децата , природата и животните на територията на държавата) или да хванем пушките и да пуцаме мутри , *** и каквито други вредни елементи намерим по пътя.
11
0
 
15
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Не виждам смисъл от нов стадион,при положение,че е по-добре да се наблегне на еко-туризма Само ще пръскат излишни пари от джоба на данъкоплатеца,само и само някой да намаже и да си напълни джоба
10
3
 
24
 
! Отговори
Perukata преди 10 години
През комунизма беше замислено във Велинград, да стане спортна столица, даже прокараха тръбите по терена на стадиона така снегът да се топи веднага, както и вдигнаха много функционална зала с колодрум отгоре. Правете нещо и в провинцията, София се презастрои, за какво правим магистрали, като всичко е в София! Велинград е идеален на 80 км от Пловдив и 120 от София и има едно запустяло летище до Ракитово, ако се стегне много отбори ще идват да спортуват, да се възхищават на Родопите и т.н.
9
10
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Така че от РЕСТИТУЦИЯТА е възползваха над 90% от семействата в България , РЕСТИТУТКИ са на практика почти всички освен безимотните у нас , но те са били малко и то предимно от малцинствата . Нека всеки от вас се замисли не е ли получил нещо , не му ли е възстановено нещо . Сега всеки не може да има магазин на Витошка или земя на първа линия на морето , но и шопите не са си представяли че днес ще струва толкова ливадата дето са си пасли говедата , нито ГАГАУЗИТЕ ВЪВ ВАРНА СА МЕЧТАЛИ ЗА ТАКИВА ЦЕ
8
6
 
5
 
! Отговори
Одисей1 преди 10 години
Салахадине да те ограмотя малко , защото си в заблуда , термина реституция не се отнася единствено и само за градската собственост , той е валиден и за селската , за земеделските земи , ниви и ливади , за горския фонд , чрез реституцията се премахва една несправедливост наложена ни от престъопното комунистическо управление , СДС гласува закона 1992, но на практика до 1997 се прилага пак от комунистите и когато се върбнаха на власт сините 1997 беше върната с НА само 17% от земята , те върнаха 90%
7
1
 
28
 
! Отговори
Диков,вън? преди 10 години
Какви стадиони,какво БФС,със всичките му там клатикурци?В най-красивата част на София ще ми събират вандали.Този гл.архитект няма ли да кой да го махне?Толкова поразии и простотии свърши,че столицата ни заприлича на гето.
6
9
 
10
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
За тия реституции ревяха само голтаците, наследници на фабриканти!!Дето са експлоатирали, както сега правят!!Щото няма как да дигнеш къща на 3 етажа в центъра по царско време, ако си Пурко!!!За това и сега искат да забранят "Тютюн"за да не се знае какво чудо е било по фабриките от робовладелци!!!За това и по селата не си даваха зор за нивите!!!Ама виж по морето и Банско ореваха света овчарите!!!Всичко се връща обаче!!!И си в грешка,имам 3 имота!!!
5
16
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
Икономически вреди нанасят хора с ограничено мислене като теб. А относно дърветата - абсолютна глупост е да спира проект за милиони, заради 20-30 дървета! Който го е грижа за природата да се запише доброволец в някоя залесителна кампания.