Българите купуват основно стоки на промоция

Carrefour чака фалити на хипермаркети у нас или обединяване на търговци
Обновена: 16 яну 2014 14:10 | 16 яну 2014 11:42,
65
Българите купуват основно стоки на промоция
Снимка: Reuters

Липсата на ръст в сектора на бързооборотните стоки в България вероятно ще доведе до фалити на част от по-малките хипермаркети, както и изтегляне на някои от големите търговски вериги. Друга възможност е  консолидирането на пазара – малките независими търговци могат да се обединят.

Прогнозите са на изпълнителния директор на Carrefour за България и Сърбия Милош Ристич. Заедно с част от ръководството на Marinopoulos, която управлява бизнеса на Carrefour в България, той представи някои от бъдещите планове на компанията за развитието ѝ у нас.

Сръбският мениджър определи българския пазар на бързооборотни стоки като стабилен и по-добре работещ в сравнение с повечето балкански страни. Един от основните проблеми според него е, че от няколко години пазарът е зациклил и не е показвал никакъв ръст. "При силната конкуренция и увеличаващия се брой магазини ефектът е преразпределяне на обороти между търговците", обясни той.

Не е изключено след време дори и представители на големите вериги у нас да се обединят, коментира мениджърът пред Investor.bg.  “Тази тенденция се наблюдава винаги, когато има икономическа криза. Оборотите се преразпределят, пазарът се наглася спрямо търсенето. Това са нормални процеси”, коментира той.

Българските потребители купуват основно стоки на промоция

Българинът купува основно стоки на промоция, като за последните две-три години оборотът на тези продукти се е удвоил, обясни Ристич.

„Хората влизат в магазините, ровят и се „залепват“ на отстъпките. В същото време стоки от щандовете за биопродукти и риба отиват на боклука. От тях не печелим нищо, но ги държим заради по-претенциозните клиенти и защото искаме да възпитаме ново потребителско търсене“, каза Ристич.

Той бе категоричен, че конкуренцията на пазара е жестока: „Ако ние отворим супермаркет до конкурентна верига, им отнемаме част от клиентите. Ответният удар е те да открият хипермаркет до някой наш, което има тежки последици".

В момента под френската марка работят 723 магазина в Гърция, 19 в Албания (след покупката на веригата Euromax), 17 в Кипър и 1 в Македония. В България веригата вече има 9 хипермаркета и 12 супермаркета в големите градове на страната. До края на тази година се планира и навлизане в Сърбия с магазини в Белград и Нови Сад. Експанзията ще се ръководи от "КМБ България".

Веригата се разраства у нас с инвестиция от 12 млн. евро.

Три нови магазина на френската верига Carrefour ще отворят в България през тази година. Инвестициите в новите обекти ще възлезе на около 12 млн. евро, а Ристич не изключи възможността при поява на добри локации да бъдат отворени и повече магазини.

До края на април ще бъдат открити магазини в "Панорама мол" - Плевен и в "Ритейл парк Пловдив". През есента "КМБ България" ще отвори и най-големия си обект за годината – хипермаркет от 7000 кв.м в търговския център Plaza West в столичния квартал "Люлин".

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
48
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Стига бе?! Аз мислех, че българинът купува шафран, чер хайвер, трюфели и миди сен жак...
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз пък избягвам промоции
16
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано всичики да фалират и да се изнасят! Тогава пак ще си ядем истинка българска храна. Земеделието ще цъфне.
15
7
 
37
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
Фалитите ще започнат от "Пикадили" със сигурност. Най-високите цени на пазара, най-слабото обслужване. В "Пикадили" е невероятен шанс, да отидеш на рибния щанд, и някой да те обслужи в близките 15-20 минути, дори да няма други клиенти. Същото е и при месата. Касите са поне 2 пъти по-бавни от всички други супермаркети. Не ги знам какво правят и как го правят. Преди влизах заради малко по-добрите им прокукти, но сега дори и това вече не под съмнение.
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, файда няма ама кирия има- ще отваряме още нови магазини и ще печелим от промоции дето като отидеш на касата се оказва, че намалението е важало до вчера или срока на годност е налепен 3-4 пъти отгоре като първия етикет е бил преди 2-3 месеца. Колко служителидето са се махнали от там повече не са влезли да си пазарят понеже знаят за какво иде реч. Трябва си умение да пазаруваш от тях иначе може да се разочароваш, аз въртях една дето работеше в склада, та засега съм доволен
13
4
 
13
 
! Отговори
Chr преди 10 години
Хляб сигурно изхвърлят също, но пък цената му е 1,25лв, а същия хлюб в други вериги е от 0,99лвдо 1,04лв.
12
7
 
51
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Събирайте си тенекиите и се мащайте бе измамници, за кви примоции ми говорите - домати от Йемен, ябълки от Македония, сирене и кашкавал от немлечни суровини, краставици с.., говеждо от луда крава, диоксинови пилета ай сиктир!!!!!
11
38
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаха, *** отново оплюва този, който го храни :)Да го питаш какво иска, отново няма да може да отговори.Да си купува от кварталния магазин, на по-високи цени хранителните продукти, които нямат методи за гарантиране качеството и срока на годност, от другия квартален да ходи за перилни препарати- отново на по-високи цени, от третото магазинче да отиде и да си купи закачалки, например.Но, важно е да се плюе по-големия и този, който дава хляб и работа на хиляди българи.*** балкански манталит
10
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То пък едни промоции в България! Ония ден ми продават мостра на цената на нов продукт.
9
4
 
30
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Такива "меиджъри", които се ръководят античовешките мастодонти, трябва да бъдат премахнати от обществото. Само лицемерие и паразитиране виждаме от тях. Заблуждават и изнудват хората. Искали да "възпитават ново потребителско търсене". Това е признание, че се опитват да заблуждават и манипулират хората и искат да им отнемат правото на избор какво и откъде да купуват.
8
3
 
47
 
! Отговори
666 преди 10 години
***,само реват за пари,оплакват ми се че хвърлят риба на ***,ми вие и хляб хвърляте,вместо да ги дадете на бездомните,които имам чувството,че се множат с часове...
7
9
 
40
 
! Отговори
hkj преди 10 години
АЛЧНОСТТА Е ТЕЖЪК ГРЯХ ХВЪРЛЯТЕ ПРОДУКТИ А НЕ НАМАЛЯТЕ ЦЕНИТЕ ДА СЕ КУПУВАТ ,ИЗНАСЯТЕ КАПИТАЛИ И ДАВАТЕ НИСКИ ЗАПЛАТИ ,ВЗИМАТЕ НА КОНСИГНАЦИЯ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И НЕ ИМ ПЛАЩАТЕ ПОДОБАВАЩО ЖИВИ БАНДИТИ И МОШЕНИЦИ ,КАРФУР Е ФРАНЧАЙЗИНГ ,КАКТО И ДРУГИТЕ ВЕРИГИ НЯМА ДА ФАЛИРАТЕ И ДА СЕ ИЗТЕГЛИТЕ *** ДА ПЛАШИШ ГАРГИТЕ ДРУГАДЕ СЪРБИНО АЙДЕ ФАКЮ.ВОЛЕН СИДЕРОВ ЩЕ ВИ ОПРАВИ ЖАЛКИ ПРЕСТЪПНИЦИ.
6
4
 
40
 
! Отговори
гном преди 10 години
Мен ако питате въобще не трябва да купуват от вас хората,трябва да се изнасяте...
5
2
 
34
 
! Отговори
макето преди 10 години
Я у таквия магазини не стъпвам сичко що ми требе за ядене и пиене си произвеждам на полето а кой иска убава риба да иде на реката и да си фане ако знаете как връви балканска пастърва с бело винце ехе-хе
4
4
 
37
 
! Отговори
yann преди 10 години
Съгласен съм с г-н Ристич.И първата фалирала верига ще е Карфур.Не плащат, дължат милиони, нямат собственост защото всичко е заложено в Алфа банк, пак гръцка.Правят неграмотна инвазия, отваряйки магазини на лоши позиции без пазарно проучване - като пример: Пловдив е град със затихваща икономика, а те се готвят да отварят втори хипермаркет, на маясто на фалирало Пикадили... И много други...По-запознатите може само да погледнат за последната година колко кадри напуснаха и да си отговорят...
3
3
 
39
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Какъв е тоя *** , който сте публикували бе !? Навсякъде по света хората търсят промоции и суперите , които предлагат добри оферти са най-успешни защото логично почти всички купуват от тях , когато и стоките са качествени , продажбите са сигурни , колкото по на запад вървиш толкова повече промоции и намаления има , който еврейства да затваря дюкяна , а журналята с тия статийки не знам дали дори в детската градина ще минете.
2
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
точите ни държавата!!!
1
2
 
82
 
! Отговори
Chr преди 10 години
В същото време стоки от щандовете за биопродукти и риба отиват на ***. От тях не печелим нищо, но ги държим заради по-претенциозните клиенти.--------Ами свалете им цените малко и като се купуват повече пак ще е същото, но поне няма да отива на ***. Грях е риба да отива на ***. Има хора, които не са яли хубава риба с години.