Няма виновни за атентата срещу военните ни в Кербала

Имало е пропуски при сигурността на базата, призна Найденов
43
Няма виновни за атентата срещу военните ни в Кербала
Снимка: Булфото, архив

Съветът по отбрана не намира длъжностно лице, което да поеме отговорност за случилото се на 27 декември 2003 година в Кербала, когато след атака на камион-бомба загинаха петима български рейнджъри, а други 27 бяха ранени. Това е един от изводите, които пише в доклада на комисията, разследвала случилото се в база Индия, съобщи днес военният министър Ангел Найденов.

В доклада е посочено, че през декември 2003-а българските бойци не са разполагали с достатъчно информация от разузнаването, не са били предприети мерки за засилване на сигурността във военния контингент, установени са слабости в координацията между военните щабове на българските и полските военнослужещи, непълно са били използвани техническите и физически сили, включително огневата система.

Още по темата

Сигурността на базата е била оценена на 85 процента, но са констатирани редица недостатъци.

Огражденията около базата не са били достатъчно. Не са отчетени огневите възможности на оръжията. Поради ограничени възможности за доставка са били поставени само телени заграждения, не е имало пълна оценка на обстановката около базата, е посочено в доклада.

Смущаващ е фактът, че състоянието на оборудването и загражданията са били инспектирани месец преди инцидента от комисия.

„Не съм търсил ровене в душевните рани на хората, но те имат право да видят всички констатации на доклада. Не търся истината с 10-годишна давност", посочи Ангел Найденов.

„Не е имало натиск върху парламентарната комисия. Нямам основание да мисля, че този доклад е продукт на натиск от страна на партньорите или съюзното командване в операцията, в която сме участвали. Нямам намерение да правя преоценка на заключенията. Тези документи са изпратени до онези структури, които могат да преценят нивото на виновност или липса на такава", заяви министърът на отбраната.

На 27 декември 2003 г. при терористично нападение с кола-бомба срещу българската база "Индия" в Кербала загинаха 29-годишният командир на рота капитан Георги Качорин, 36-годишният старши сержант Иван Инджов - командир на отделение, 26-годишният младши сержант Антон Петров – командир на отделение, и 25-годишният мерач редник Свилен Киров. Денонощие по-късно в болницата в Багдад, от раните си почина 26-годишният лейтенант Николай Саръев.

Повече от 20 човека бяха ранени в различна степен при нападението с взривената кола-цистерна, пробила загражденията въпреки реакцията на охраната, която не успяла да предотврати взрива.

В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и почти всички стени от северната страна  на "Индия". След около 10 минути е извършен подобен атентат и в  центъра на Кербала - непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

Целият български контингент в Кербала веднага е събран на едно място в друг лагер. На 28 декември правителството решава 30 декември да бъде обявен за ден на национален траур.

В годините, последвали началото на мисията в Ирак, при различни обстоятелства, включително и при инцидент с т.нар. приятелски огън, загинаха още осем български военни - офицерските кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев. България е изгубила общо 13 бойци в Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
14
 
! Отговори
Запасняк преди 10 години
За всеки от изброените недостатъци съгласно бойните устави отговаря някой.Командирът изпратил ли е съответните искания?Ако да какво му е отговорено и защо не е бил осигурен с необходимото което е задължение на старшия щаб.Ако не,той носи вина.Инспектиращата комисия представила ли е доклад със срокове и отговорници за отстраняване на недостатъците и какво е било изпълнено.Очевидно права е майката на един от загиналите че докладът е пасквил призван да прикрие виновниците,каквито несъмнено има!
16
0
 
8
 
! Отговори
ФАС ОТ БУРГАС преди 10 години
Аз пък си знам -Смърт без причина няма!А пък вие си говорете каквото си искате.И защо си мислите че ви вярваме.
15
4
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 12Жалък пубер, Афганистан граничеше с СССР, а идеята на комунистите в Русия беше да се обградят с буферни републики в случай на нападение от някоя голяма сила. Я виж какъв щит имат бившите социалистически републики на изток от Русия. Това беше и идеята- да имат буфер като Афганистан за пробив от юг, ама ти откъде да ги знаеш тия работи, като до преди малко си си стискал пубертетските пъпки.
14
5
 
6
 
! Отговори
До атакист преди 10 години
Взимай ибрика и марш към сараите на твоя лидер се е схванал езика
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Найденов ти спиш ли с онова животно?
12
5
 
4
 
! Отговори
до атакист преди 10 години
Много си жалък друже , че те могат да искат целият свят да стане ссср!
11
5
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 10К'во правеха ли? Руснаците искаха Афганистан към територията си и да стане репубика към СССР. Хамериканците не искат Афганистан като република, те просто и откраднаха нарко пазара на тази държава. Понял?
10
3
 
8
 
! Отговори
до атакист преди 10 години
А руснаците какво правеха 10 г. в Авганистан или ти това го не знаеш?
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой прибра РПГ-тата ?
8
3
 
9
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Демокрацията докара хората до там да си дават живота под наем за жълти стотинки. В търсене на новия господар все по-често намираме смъртта си. За благодарност, че 13 наши момчета дадоха живота си за този, американзите ни накараха да опростим 2-милиарден дълг на Ирак към нас. Глупавият си е глупав и е осъден да изчезне рано или късно.
7
6
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 5Ти за държавата ли се хвана? Пиша по инерция... К'во значение има дали е Ирак или Афганистан- и двете са окупирани от хамериканците за да източват ресурсите от тези държави. К'во значение има в коя от двете държави са ги изтрепали нашите АЛЧНИ НАЕМНИЦИ????
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малката злобна Мангалия в която никой никога не е виновен за нищо все другите са ни виновни запада, сащ, евросъюза и т.н. и т.н.Ние сме най-работливите,умните и невинните все другите ни пречат и спъват!
5
3
 
1
 
! Отговори
chovek преди 10 години
atakist .... pyrvo procheti statiqta. Stava vypros ne za Afganistan a za Iraq. I vtoro koi ot komentiralite po napred ne tyrsi pari?
4
0
 
5
 
! Отговори
Непукист преди 10 години
Няма отговорни, рабира се. Уволних се 1979 г. Ако срещна някой от отговорните по онова време, с радост ще го разстрелям със законното си оръжие. И ще го натъкмя така, че да бъде законно.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напротив виновни има и това са хамериканците ! Нашия командир поискал бетон ,ама те "нямали".
2
3
 
11
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До АТАКИСТ Долното ти мнение е напълно правилно(без значение от коя партия си и т.н.) А воиниците ни там,си дирят паричките. На такива им се вика "наемник". А по какъв глупав начин са се оставили да стигне до тях тоя камион ,не ми се коментира. 10 години по-рано ,пак е имало изцепки на нашата армия в Камбоджа,дето един се самозстрелял,друг се е удавил,други двама поканили камбоджанците в лагера и ония ги застреляли,(били са пияни)+7 върнали се със СПИН.Идилия,идилия
1
12
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Найденов, що не си го кажеш направо- има виновни и това е човешката алчност. Тия бг войници какво майка си диреха в Афганистан? Чии интереси защитаваха? На Хамериканските *** или на България??? Кажи си го направо бе, ***!

Спонсорирани публикации