"Да не изграждаме Берлински стени пред българските планини"

Плевнелиев се срещна с българските олимпийци в Сочи
23 фев 2014 14:36, Елка Василева
48
"Да не изграждаме Берлински стени пред българските планини"
Снимка: Български олимпийски отбор

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българските олимпийци на Игрите в Сочи. Държавният глава проведе едночасов разговор с треньорите и състезателите, в центъра на който беше бъдещето на белите спортове  нас. На срещата в един от хотелите в планинската зона на Игрите присъстваха генералният секретар на БОК Белчо Горанов и посланикът на България в Руската федерация Бойко Коцев, съобщиха от Българския олимпийски отбор.

„Не смятам посещението ми в Сочи за политическо, аз съм тук по покана на БОК, с което засвидетелствам уважение към вас като спортисти, спечелили правото да бъдат тук сред най-добрите на планетата и уважение към олимпийското минало и бъдеще в национален и световен мащаб. Спортът е стратегически важен за всяка една нация и е от огромно значение да определяме точно проблемите, да ги решаваме, за да можем да надграждаме” заяви Плевнелиев. 

„Спортът възпитава в чувство за отговорност и дълг, а спортистите са тези, които дават модела на младите хора. – каза президентът. – На Олимпиадата битката вече е за милисекунди, дори за наносекунди, конкуренцията е огромна и е важно да знам вашите проблеми, тревоги, това, което бих могъл да помогна като държавен глава” каза президентът.

Виктор Жеков, треньор и баща на най-добре представилата се на Олимпиадата в Сочи българка Александра Жекова, сподели, че голямата му тревога е липсата на перспектива пред младите състезатели, които след детска възраст не виждат смисъл да продължават да се занимават професионално със спорт. „Държавата, ски-курортите и общините трябва да са съпричастни с нашия труд, да помагат да запазим тези деца за спорта и за бъдещето на България”, каза бащата на Сани Жекова.

Треньорът на биатлонистите Георги Фъртунов говори за окаяната база, с която разполагат в този спорт у нас и изрази надежда, че в близко бъдеще нещата ще се подобрят.

„Много важно е да си поставим някакъв ориентир за развитието на зимните спортове. Например: домакинство на голямо състезание – младежки олимпийски игри или европейски младежки олимпийски игри. Това ще ни послужи като двигател да приемем стратегически мерки за развитието на тези спортове у нас. Но за да си повярваме, първо трябва да го кажем, да го заявим” смята Плевнелиев.

„Ние можем да развиваме зимните спортове, както го правят в Австрия, Швейцария, Канада. Аз съм еколог, но не приемам да изграждаме Берлински стени пред нашите планини. Нека обичаме планините и да се грижим за тях, като ги пазим, а не като ги изолираме - призова президентът. – Ние имаме 600 000 ски-туристи на сезон, а в Австрия например са над 30 милиона. Това е икономика, растеж, бизнес, поминък, благосъстояние. Сега в Истанбул изграждат най-голямото летище на планетата – с шест писти. Целият свят ще минава през тази аерогара, а от там до Чепеларе, Боровец и Банско е само няколко часа път. Защо да не се възползваме от това.”

Накрая Плевнелиев се ангажира да осъществи среща с водещите федерации, министъра на спорта, други ресорни министри и общините за включване на стратегически спортни инициативи към програмата 2020.

„Най-важно е да се мисли и работи за бъдещето, за децата на България, които много обичат зимните спортове и ние следва да им създаваме условия да ги практикуват ежедневно”, каза накрая президентът Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
kompot преди 10 години
Подобна щуротия като това в заглавието може да каже само нашия президент! Явно е забравил, че говори със спортисти и е започнал да се прави на интересен пред тях с подобни изказвания. Така ще го запомня,винаги неадекватен!
33
0
 
1
 
! Отговори
Tiago преди 10 години
Роската от кой свят пада? Точно по политически причини отиди в Сочи. Много хора го посъветваха да не предприема това пътуване, но в крайна сметка той го направи през гърба им. Странно решение от негова страна и имам чувството, че го взе напук честно казано.
32
0
 
1
 
! Отговори
Моника преди 10 години
Намерил кой да говорим за екология, човекът, който има построен имот на забранена зона, по скалното Черноморие, на това му се казва, най-големият еколог в България. Явно пак не се чува и не е подготвен.
31
0
 
1
 
! Отговори
bicheto преди 10 години
Президента вече не мога да го понасям . Като цяло нищо не е направил до сега за българският спорт и само говори . По - добре да не се обажда, че неговите алабализми ми идват в повече !
30
0
 
2
 
! Отговори
боби преди 10 години
Какви курорти, какъв сняг.Глобалното затопляне е тук.Първо да изсечем горите, а после да посипваме ливадите с изкуствен сняг и дриуги химикали за да се пълзалят хората...Това не е ли абсурдно.
29
0
 
8
 
! Отговори
Тоя дори не знае, преди 10 години
че еколог е професия, а екологията - наука!Все едно да каже - аз съм биолог, или архитект, или стоматолог....Пълен ***!
28
3
 
6
 
! Отговори
Хан Кубрат преди 10 години
Тази куманяжка *** Росица Плевелка а пипне българските планини, а съм му отрязал ръчичките алчни.
27
1
 
7
 
! Отговори
ЕГАТИ СТЕНАТА..... преди 10 години
ОТ ВЧЕРА И ДНЕС....ВСЕ ПО 50-ЧОВЕКА ПРЕСИЧАТ ГРАНИЦАТА!!ТЪПИЗМИТЕ НА БКП-специалистите -----ВИНАГИ СТРУВАТ ОГРОМНИ ПАРИ НА БЪЛГАРИТЕ!АМА НИЩО Им НЕМА -----БЪЛГАРИТЕ СА АДСКИ БОГАТИ!НАРОДА ДАВААААААААААА.....ХА,ХАХ,ХА,ХААААААААААА....
26
3
 
6
 
! Отговори
дон тиквун де кратун преди 10 години
Този миризлив крадец е срам за президенството,срам е за България.*** гьонсурата гнусен
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този е толкова жалък, че не може да каже две смислени приказки! Както каза Любен Дилов, ако не е Б.Б. и за домоуправител няма да го изберат!
24
3
 
12
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
Срам ме е че такъв *** е президент на моята България, не само той всичките досега бяха *** и ограничени хора. Вместо да се възхитите от прекрасната организация и условия за спорт и отдих в Сочи, всички политици, журналисти и всякакви капацитети ръсеха през цялото време на игрите глупосг след глупост. Срам и позор, *** и ограничена нация, срам ме е от вас.
23
2
 
9
 
! Отговори
стиви преди 10 години
Мушморок сред мушмороци! До един - хрантутници некадърни, алчни хиени!
22
2
 
17
 
! Отговори
Вярно си е преди 10 години
Защо отиде - не по политически причини, а по спортни.Добре, но кой те кара да забиваш в причините- отишъл си , срещнал си се с нашите. Май че те е страх от среща с руските политици-че няма да ти простят простотиите. Ха да видим тази вечер кой от тях ще ти обърне внимание.... А и за какво ли- ти не живееш на тази планета или поне в онази част от нея дето вирее почтеността. Ти си просто едно недоразумение- магарето, което Бойко назначи. Ще се разбере дали си вързан и с белото траси Париж-Дакар.
21
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ми допадаше този човек, но откакто комуноидите го плюят, знам, че може и да е свестен!
20
3
 
19
 
! Отговори
666 преди 10 години
А бе *** престани да ръсиш глупости!Къде ти е спорта къде ти са зимните съоръжения?Не те ли е срам да се възхищаваш на чуждите постижения и успехи и да плещиш простотии?Трябваше да изпратиш хотелжиите и бакалите от боровец и банско на Олимпиадата защото там други няма ,няма спортисти нямащи бази и лагери! ***!
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***!
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Черноморието и Банско бяха съсипани с цимент от алчни инвеститори и сега стоят празни 9-10 месеца.
17
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
леко да не се задавите от злоба, хейтъри :)
16
0
 
18
 
! Отговори
тълкувач преди 10 години
същият *** като Гоце трипера,петъо коня,и жельо жабата!празните приказки на наще политици ,са в контраст с откраднатото от Народа!
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Некой требе да му бие един чимбер на Роско, и да му забрани да говори на български без преводач. Роско казва нещо, преводача го разтълкува и превежда на български. Много е просто и ще спести на българите много, ама много срам от деянията на оказалия се на длъжността президент.