Длъжниците вече ще посочват кои публични задължения погасяват

Промените, свързани с единната сметка, бяха приети от НС
Обновена: 26 фев 2014 14:02 | 26 фев 2014 13:03, Надежда Бочева
5
Длъжниците вече ще посочват кои публични задължения погасяват
Снимка: архив, Булфото

С промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се дава право на длъжника да заяви вида на задълженията, които иска да погаси, когато не е в състояние да погаси едновременно публичните си задължения, установявани от НАП, до започване на принудителното им събиране. Изменението в ДОПК, внесено от Йордан Цонев от ДПС, бе прието от парламента на второ четене, съобщи БТА.

В началото на февруари Конституционният съд обяви единната сметка за противоречаща на Конституцията. Промени в ДОПК, приети на първо четене, предвиждаха да бъдат направени четири подсметки или четири отделни сметки.

Още по темата

Единната сметка беше въведена с идеята да облекчи бизнеса и гражданите, защото с нея се премахват множеството преводи за задължения към бюджета, здравната каса и социалното осигуряване и съответните суми се подават с една вносна бележка. Съответно се спестяват и банкови такси.

Днес депутатите решиха длъжникът да заявява вида на задълженията, които ще погаси, до започване на принудителното им събиране. Задълженията, които погасява, са разделени на дългове за данъци и други задължения за централния бюджет; за здравноосигурителни вноски за бюджета на НЗОК; за задължителни осигурителни вноски за социалноосигурителните фондове, администрирани от НОИ; за вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

С постъпилата сума се погасява задължението от съответния вид, срокът за внасяне на което изтича най-рано към датата на плащането. Ако срокът за внасяне на две или повече публични задължения от един и същ вид изтича на една и съща дата, те се погасяват съразмерно.

Внесените по сметки на НАП суми за бюджета на НЗОК и за социалноосигурителните фондове към НОИ, се превеждат ежедневно по сметка на двете институции, приеха депутатите. Определен е и редът, по който се погасяват задължения, съществуващи до влизането в сила на този закон.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предложени промени в Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване с цел запазване на правата на самоосигуряващите се лица и на здравно осигурените лица да посочват кое от задълженията си погасяват.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аре стига вече! В 99,9% от случаите фирмите и гражданите не само дължат пари на НАП, но и се опитват да измамят и източат системата. И не ми разправяйте, че държавата нищо не давала в замяна.Здравеопазване, инфраструктура, образование - всичко това изисква пари.А идеята да се подкупи чиновник, вместо да си платиш данъците е адски порочна и като резултат губим всички.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ако НАП има да връща хиляди,които е прибрала неправомерно и умишлено?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе цял живот ли ще сме само длъжници ???То хубаво да дължиш на някой,ама за да му дължиш, трябва да си взел от него или той да ти е оказал някаква услуга ! А в България не е налице нито едното ,нито другото ,тук само те доят и дерат като животно разни тарикати под форма на управляващи и прибират парите в джобовете си!!Та затова че не е данъци,а чист рекет !
2
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Изключителни права, за задължения.Никой ли не може да се сети ,че товара върху т.н. длъжник може да е непосилен за него , или даже да е несправедлив.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак ли ще се подават безсмислени декларации и ще се губи времето на хората?