EVN иска 9% скок на цената на тока за бита от 1 юли

Сметките на домакинствата ще се вдигнат с 3,50 лв. без ДДС
27 фев 2014 16:30,
66
EVN иска 9% скок на цената на тока за бита от 1 юли
Снимка: архив, БТА

За новия ценови период (от 1 юли 2014 година до 30 юни 2015 година) средната цена на електроенергията за битовите и бизнес абонатите трябва да се повиши със средно 7,9 на сто, предлага електроразпределителното дружество EVN.

Ако Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри това искане, електричеството за битовите клиенти на компанията ще поскъпне със средно 9%, сочат разчетите на дружеството.

След промяната домакинствата ще плащат по 0,16532 лева за киловатчас (без ДДС) за дневна тарифа, спрямо сегашните 0,15327 лева. Увеличението е от 7,86%. За нощната тарифа промяната е по-голяма – с 14,8% до 0,0959 лева за киловатчас. В момента цената на нощната тарифа без ДДС е 0,08676 лева.

Според средната консумация на електричество в Югоизточна България сметките на домакинствата ще нараснат с по-малко от 3,50 лева - от 38,26 лева на 41,69 лева, без ДДС, изчисляват още от EVN.

За бизнес абонатите цената на електричеството би се повишила със средно 6,5%.

От електроразпределителното дружество обясняват исканията за промяна с действително необходимите разходи за качествено функциониране на системата в Югоизточна България през следващия ценови период.

„Предложението цели да преодолее несъответствията, причинени от последните ценови решения на ДКЕВР, които се случиха почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайните снабдители“, се казва още в съобщението на EVN.

От дружеството посочват за пример орязването на признатите технологични разходи – от 10% на 8%, при положение че средното в Югоизточна Европа ниво е 13,99%. Освен това компанията изкупува от НЕК енергията на цена от 107,34 лева за мегаватчас. През нощта обаче дружеството трябва да продава на своите клиенти електричеството на цена от 86,76 лева за меагаватчас.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: ценатокEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
23
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
Защо го иска това увеличение?! За да може Ханс Швайне или какъвто е там, дошъл от на ****на си Райна, да получава 80 бона заплата!
31
1
 
16
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Вие защо не си намалите заплатите с 9% и печалбата за ЕВН ще е сигурна, пък и спрете да пущате пилот-сигнали по електомерите. Защо се отказахте от механичните електромери? Много просто, не можете да лекувате показанията им !!!
30
0
 
20
 
! Отговори
Теди преди 10 години
Ако беше някоя много студена зима не знам какви сметки щяхме да имаме .Декемврийската ми сметка тази година беше 270 лв .Толкова много киловати не съм имала и миналата и по миналата година когато бяха доста по студени. Не знам просто.
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е добра новина, аз искам цената на тока да се повиши!
28
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еми и да ги искате и да не ги искате, това е - EVN, ЧЕЗ и всички други са с бетонни договори и а някой ги е пипнал, а и пра-пра-пра внуците ви ще дългат пари. Можете да благодарите на БКП и Р.Овч. за което. Гласувайте пак за съсела като ви е много акъла и управляващите партии.
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
опасвам се с бомби и в парламента, мамицата им ***...
26
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом кат' американците са казали повишение цените на тока, значи така и трябва да бъде.Те американците си знаят работата.
25
1
 
28
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Я да видим? и така има желаещи за референдум, дай да направим и за национализация на ЕРП, и да видим кое ще им е по изгодно, да си ходят или да си налягат парцалите.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев какво ли ще каже сега? Сигурно ще им размаха пръст и те ще се стреснат?
23
0
 
9
 
! Отговори
ASI преди 10 години
cenata na toka se smakva s 1%a skacha s 8%nali tova ime celta smakvat zada mogat dagi vdignat cenitev AEC Kozlodui mai pochnaha pojarnite cisterni sade razkarvat s vodapredi izlizaha palni s GORIVO i vlizaha palni s VODAizkarvaha toest KRADIAHA GORIVOsega za tovali uvelichavate cenata na tokazada mojete dasi izbiete kradenoto GORIVO bilo BENZIN ili DIZELKRADLIVI PLEMENA BE BRATCHE
22
0
 
8
 
! Отговори
. преди 10 години
40 лв сметка за ток ???
21
2
 
17
 
! Отговори
линко преди 10 години
Най-големите крадци са в Парламента бе, ***!! Всеки ден ви доят здраво, вий циврите за някви 7 % , нали ви ги "смъкнаха" само за парлама-сега ще ви го нахлузят без мас. Хак ви е задето си избирате *** да ви"управляват"- ОВЦЕ.
20
3
 
21
 
! Отговори
лелеее преди 10 години
Що така бе?? Нали Гея, Местан и Сайдера смъкнаха цената с 5 % ?!?! И що така сега? серГЕЙ що смъкнахте цената само на приказки бе, ***???
19
1
 
14
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
В Енергото ли работиш? Явно и ти си от тия *** дето ни доят!
18
3
 
23
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
МНОГО Е ПРАВ СИДЕРОВ ЧЕ КРАДЛИВИТЕ Е.Р.П. ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ОТ СТРАНАТА, НО ЩОМ НИКОИ НЕ ГО ПОДКРЕПЯ СИГУРНО ВСИЧКИ СА ДОВОЛНИ ОТ ТЯХ.
17
1
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 10 години
Как се отопляваш? Ако си с климатик при по-ниски температури компресора му работи повече за да поддържа температурата. Не бъркай това, че климатика ти е нон-стоп пуснат с това кога и колко време му работи компресора и на каква мощност.
16
0
 
28
 
! Отговори
НАРОДА преди 10 години
Ние пък искаме вдигане на заплати и пенсии
15
20
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
именно защото потреблението намалява трябва да се вдигне цената. Има ел. трасета и т.н. които трябва да се поддържат така или иначе, а при малко потребление печалбата е по-малка и съответно няма средства за поддръжката. Друг е въпроса на каква печалба работят реално дружествата, но основата на тезата ти не е правилна.
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АЗ ИСКАМ EVN ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
13
0
 
29
 
! Отговори
:))))))))))))))))))) преди 10 години
Във Варна са с нови прозорци и нова ПВЦ , дали ще искат и те да я подменят?