За да получиш прошка, първо сам прости!

Митрополит Гавриил за прошката на Сирни заговезни
28 фев 2014 07:47,
25
За да получиш прошка, първо сам прости!
Снимка: архив, Булфото

За да може човек да получи прошка, той трябва първо да  прости на другите. Неделя Сиропустна (Сирни заговезни) е ден, в който хората се разкайват за делата си и искат опрощение както от Бог, така и от ближните си, обяви пред БТА Ловчанският митрополит Гавриил преди деня за прошка, който тази година е на 2 март.

Това е времето, когато Господ дава благодатта за покаяние, защото бариерата, която пречи на човека да се доближи до Бога, са обикновено нашите грехове, допълни митрополитът.

По думите му смисълът на неделята на прошката е да навлезем в светия велик пост със спокойна душа и сърце.

Митрополитът припомни част от молитвата "Отче наш": "Прости нам дълговете ни, както ние прощаваме на длъжниците си". А в Евангелието е казано: "Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости небесният ви отец. Ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият отец няма да прости съгрешенията ви", цитира той.

"Много пъти човек иска да прости, но не може. Тогава трябва да се стараем да правим обратното на това, което ни кара злобата и отмъстителността. Ако ти се помолиш за него, кажеш за него нещо добро, направиш му добро, ще дойде време, когато няма да имаш злоба към него. Когато човек таи в себе си ненавист, това е страшна мъка за него", каза Ловчанският митрополит.

Според него е много важно да се разкаем, да поискаме прошка от Господ и когато я получим, това ще ни отвори сърцата и душите за общуване с Бога.

Ние, българите, смята митрополит Гавриил, трябва да поискаме прошка от Бог за това, че не учим децата на вяра, а повече се стараем да им дадем материалното, за това, че не даваме пример на младото поколение, че това, което знаем, не го предаваме на другите, че нямаме упование на Бога, не търсим правда, а търсим материалното в живота, за маловерието си.

Ловчанският митрополит Гавриил пожела в неделя да се постараем да простим на всички - "тогава ще усетим радост в душите си, което означава, че царството Божие вече започва да влиза в нас".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
В смисъла на прошката,Дедо попе,ти кога ще простиш на православните и ще спреш да ги мамиш? (Поп+равин+папа+ходжа)= "Звяра".
16
2
 
5
 
! Отговори
Ставри до 12 преди 10 години
Когато човек прощава "до безкрайност" означава, че прави компромиси със себе си, а това не е добре за него.
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само Тангра може да спре Антихриста.
14
0
 
6
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
Аз съм атеист. Когато имам вина се извинявам, без да е от значение за мен дали ми прощават или - не.Често прощаваме привидно, от култура, но в душите ни гори обидата, не се изтрива.Ако си засегнат дълбоко трудно се прощава,макар човек да стои над дребнавостите.Спомням си за лошата дума и раната от удар по тялото на мечката, че "раната заздравява, но лошата дума остава ". Важното е да не допускаме да изречем лощо срещу ближния си.
13
4
 
2
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Христос (и всички производни на тази религия) е/са просто една еврейска секта (бивши роби на Египетските фараони) наложена в света от Римските Империи. Всички изброени са фалшиви религии.
12
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ай стига сте ни занимавали с тия църковни простотии. Направете раздел за *** вярващи и там ги публикувайте тия глупости.
11
1
 
1
 
! Отговори
от 11 до 14 преди 10 години
Ами, ТОЗИ. Виждаш ли - прошка било според някои. Ти като вярваш в това що ме ругаеш на празника, ами не ми прости. Виждаш ли прав бях. Не е "прошка". Явно има нещо слабо в цялата тази религия.Ти беше прав, за това, че не само от ника на 1 4 е заключил така. Показа истината. Но не и прошка. Така че явно Исус не е "Пътят и истината и живота" или пък не е прощаващ.Вярващ в Тангра съм и можете всички с прошката си да ходите във еврейо-Византийския ад с мюсюлманиАйде сега подадете и другата буза
10
1
 
1
 
! Отговори
ТОЗИ преди 10 години
До Анонимен 11Не само заради ника и коментара на 1, написалия коментар 4 е решил, че става въпрос за политика. А ти си писал, писал, но нищо не си написал..... толкова си ***, че чак прекаляваш.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде е границата м/у прошката и да те правят на ***.Простих измама на близък, държа се човешки, но явно човека от другата страна не си взе поука, защото ми "заби" повторно нож в гърба, злоупотреби в това, че съм добронамерене и открита.Този човек част от семейството ми, заблуждава всички и независимо, че показаха неоспорими доказателства, сякаш близките ми не могат да повярват,че това е възможно и че зад супер лъчезарността се крие човек който лъже за всичко.Мога ли да прощавам до безкрайност
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубава статия!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мижитурката от четвърти коментар винаги ще си остане голем фантазьор, наричаш непознати "приятелю", проповядващ че другите не виждат, а той вижда. И само заради ника на коментар 1 е решил, че става въпрос за политика. Параноично привиждащо му се, че несъгласните с него са мразещи всичко и всеки. Прошка било??? И кой ти го каза. Исус ли. И по кой календар ти го каза. Грегорианския ли?Важното е фантацията да е на макс и да ни се привиждат празници. И естественно злосторници, които ги провалят.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ako ti ubiyat blizkite 6te prosti6 li? Vseki da si opi4a akala i da vnimava kakvo pravi, 4e zaradi gre6kite na edni ,tegliat drugi.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как е възможно да прочетете горната статия и да мислите, чувствате и пишете точно обратното?
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мижитурката от първия коментар завинаги ще си остане дребна/нищожна/ душица. Приятелю, когато мразиш всичко и всички, няма да ти се случи нещо добро, повярвай. На този празник не става въпрос за политика, ПРОШКА Е!
3
8
 
16
 
! Отговори
Господ Бог преди 10 години
За да получиш прошка, първо сам прости!Как да простим на бившата ДС, на БКП/БСП на сега управляващите злините които докараха на България?В Господ ние вярваме в комунистите не!
2
1
 
18
 
! Отговори
Имаме повече преди 10 години
нужда от справедливост и по-малко от прошка...безнаказаността е навсякъде и води до анархия.
1
22
 
21
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Няма прошка за националните предатели, които заробиха България вкарвайки я в ЕС !Няма прошка за тези, които ограбиха държавата ни и ни превърнаха в колониални роби !Не прощаваме на чуждите слуги и антибългарите !Бог прощава, ние не !Никой не е забравен, нищо не е забравено ! ....